Ce poți face să-l ajuți să aibă o nutriție corespunzătoare?
Este cunoscut faptul că medicația recomandată unui copil diagnosticat cu ADHD scade apetitul (pofta de mȃncare).
Iată cȃteva SFATURI, pe care, dacă le respectați, vă puteți ajuta copilul să mănȃnce mai bine:
- Faceți ȋn așa fel ȋncȃt fiecare mușcătură (ȋmbucătură) să conteze :
- folosiți alimente cu conținut ridicat ȋn calorii;
- oferiți-i copilului dumneavoastră chiar suplimente nutriționale orale (preparate pe care le găsiți ȋn farmacie – ex. Fresubin, Nutricomp etc)
- puteți amesteca ȋn mȃncare chiar și anumite pudre, cu scopul de a crește numărul de calorii a porției.
- Învațați să ascultați indiciile despre senzația de foame: organismul copilului oferă indicii legate de senzația de foame și sațietate (senzație pe care o avem ȋntre mese). Astfel, ar trebui să ȋi oferiți mȃncare copilului atunci cȃnd senzația de foame este la maxim (nu ȋi oferiți mȃncare doar pentru că e ”ora să mănȃnce”!).
- Profitați de momentele de apetit (poftă de mȃncare) crescut, pentru a-i oferi copilului o masa mai ”abundentă” ȋn calorii.
- Masa să fie lipsită de orice fel de ecrane (telefon, televizor, tabletă etc.), care ar putea distrage atenția copilului de la mȃncare.
- Încearcați să respectați un program (rutină) a sevitului mesei deoarece copilul știe de existența mesei și este pregătit pentru ceea ce va urma.
- Medicația recomandată ȋn cazul unui diagnostic cu ADHD interferă cu sănătatea oaselor: trebuie o atenție deosebită aportului corespunzător de calciu și vitamina D. Trebuie să va asigurați că dieta copilului include și surse de calciu (lactate, conserve de pește consumate cu tot cu oase, semințe de susan, alternative de lapte ȋmbogățite cu calciu) și vitamina D (expunerea la soare, pește, ouă, ciuperci).
Referințe
https://dietitianconnection.com/patient-resources/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/
(articol scris de Dr. Catalina NECHIFOR -Specialist Nutriție Clinică &Dietetică)