Alternez între stările de constipație și diaree, dar nimic normal între ele

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Există vreun aliment care poate ajuta la ambele probleme? Cum aș putea să gestionez situația?

Constipația se poate datora unor probleme care nu pot fi rezolvate doar cu alimente. Constipația severă, care rezultă din medicamente pentru durere sau greață sau din afecțiuni digestive, cum ar fi o obstrucție a intestinului subțire, necesită intervenție medicală și nutrițională.

Dacă aveți durere, febră sau distensie abdominală (balonare), sunați imediat medicul dumneavoastră. Nu încercați să vă automedicați cu suplimente sau medicamente!

Dacă aveți constipație mai puțin severă sau aveți diaree, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să discutați cu nutriționistul care va monitorizează sau medicul dumneavoastră despre această problemă. Doar ei pot fi capabili să ajusteze unele dintre medicamentele dumneavoastră pentru a ajuta la reducerea acestor episoade de deranj intestinal.

Din punct de vedere nutrițional, fibrele pot fi grozave pentru normalizarea funcției intestinale. Cheia este utilizarea corecta a tipului și a combinației potrivite de fibre. Astfel, fibrele sunt clasificate în două grupe principale: fibre insolubile și fibre solubile, pe baza modului în care particulele mici de fibre acționează în apă.

Particulele de fibre insolubile sunt de obicei mai mari și nu absorb apă, așa că ele adaugă volum ajutând mișcările intestinale sa fie mai active.

Fibrele insolubile vor fi benefice doar pentru constipație și pot fi găsite în majoritatea fructelor și legumelor, în special în cele cu semințe și coajă.

Exemple de fibre insolubile:

  • grâu integral și tărâțe de grâu,
  • nuci,
  • semințe
  • legume crude.

Fibrele solubile formează un gel prin absorbția apei care ajută la impulsionarea mișcărilor intestinului gros și subțire.

Atât pentru diaree, cât și pentru constipație, bine ar fi să obțineți mai multe fibre solubile, cum ar fi ovăz, tărâțe și orz.

Fasolea și mazărea conțin cantități semnificative de fibre solubile și insolubile.

Exemple de alimente care contin fibre solubile:

  • ovăz și fulgi de ovăz,
  • sos de mere natural (fără zahăr adăugat),
  • linte,
  • pere, banane
  • semințe de in măcinate fin (nu întregi),
  • orz.

Daca din alimente nu puteți ieși din starea de constipație, discutați cu dieteticianul și vedeti ce supliment din fibre ați putea consuma. Produsele realizate cu un tip de fibre numite inulină sau cele din dextrină funcționează adesea bine și se găsesc la farmacie sau plafar.

Iată cum puteți să le consumați:

  • Începeți cu o jumătate de porție și multă apă, pentru a vedea cum si dacă corpul dumneavoastră tolerează produsul.
  • Asigurați-vă că aveți cel puțin 200 ml de lichide de fiecare dată când luați un supliment de fibre și beți apă suplimentară pe parcursul zilei pentru a rămâne bine hidratat. Adăugarea de fibre fără apă adecvată poate agrava constipația.
  • Pe parcursul mai multor zile, adăugați încet mai multe fibre, după cum este tolerat, pentru a vă ajuta la normalizarea funcției intestinale. De asemenea, puteți experimenta administrarea suplimentului dimineața, seara sau ambele, pentru a observa ce funcționează cel mai bine pentru dvs.

Fibrele solubile sunt bune atât pentru diaree cât și pentru constipație.

Alimentele bogate în fibre insolubile sunt cele mai bune numai pentru constipație.

Nu uitați: în funcție de tipul de boală oncologică, de organul afectat, stadiul tumorii și tipul de tratament pe care îl urmați, sfatul unui dietetician specialist va poate ajuta sa ameliorați efectele secundare ale bolii și ale tratamentului.

Referințe

1. Lambeau, K. V., & Mcrorie, J. W. (2017). Fiber supplements and clinically proven health benefits. Journal of the American Association of Nurse Practitioners, 29(4), 216–223. doi: 10.1002/2327-6924.12447

2. Mcrorie, J. W., & Mckeown, N. M. (2017). Understanding the Physics of Functional Fibers in the Gastrointestinal Tract: An Evidence-Based Approach to Resolving Enduring Misconceptions about Insoluble and Soluble Fiber. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 117(2), 251–264. doi: 10.1016/j.jand.2016.09.021

3. Fiber. (2019, September 9). Retrieved from https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/fiber#improving-regularity-stool-elimination.

Ce poate face un dietetician pentru tine?

De ce sunt importante consultația și monitorfizareea nutrițională?

Dieteticianul clinic
Este responsabil cu planificarea, educația, supervizarea și evaluarea unui plan clinic de alimentație
pentru a restaura pacientul/clientul la o stare de sănătate funcțională din punct de vedere nutrițional.
Dieteticianul poate activa în cadrul îngrijirilor primare de sănătate sau în instituții medicale.