Accesul la cantități suficiente de alimente sigure și hrănitoare este cheia pentru susținerea vieții și promovarea sănătății. Alimentele nesigure, care conțin bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice dăunătoare cauzează peste 200 de boli. De asemenea, creează un cerc vicios de boli și malnutriție, care afectează în special sugarii, copiii mici, bătrânii și bolnavii.
Bolile alimentare sunt de obicei de natură infecțioasă sau toxică și sunt cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau substanțe chimice care pătrund în organism prin alimente contaminate.
Iată cele mai frecvente cauze:
Bacterii
- Salmonella, Campylobacter și Escherichia coli enterohemoragică sunt unii dintre cei mai frecventi agenți patogeni de origine alimentară, care afectează milioane de oameni anual, uneori cu rezultate severe și fatale. Simptome: febră, dureri de cap, greață, vărsături, dureri abdominale și diaree. Alimente: ouă, carnea de pasăre alte produse de origine animală (Salomella); lapte crud, carnea de pasăre crudă sau insuficient gătită și apa de băut (Campylobacter); lapte nepasteurizat, carnea insuficient gătită și fructele și legumele proaspete contaminate (Escherichia coli enterohemoragică)
- Infecțiile cu Listeria pot duce la avort spontan la femeile însărcinate sau la naștere de feți morți. Deși apariția bolii este relativ scăzută, consecințele grave și uneori fatale ale Listeriei asupra sănătății, în special în rândul sugarilor, copiilor și vârstnicilor, le numără printre cele mai grave infecții alimentare(produsele lactate nepasteurizate și în diverse alimente gata de consumat și poate crește la temperaturi de refrigerare).
- Vibrio cholerae poate infecta oamenii prin apă sau alimente contaminate. Simptome: dureri abdominale, vărsături și diaree apoasă abundentă, care duc rapid la deshidratare severă și, posibil, la moarte. Alimente: orez, legume, carnea de miel și diferite tipuri de fructe de mare. DE REȚINUT! Antibioticele sunt esențiale pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii.
Virusuri
- Norovirusul este o cauză frecventă a infecțiilor alimentare care se caracterizează prin greață, vărsături explozive, diaree apoasă și dureri abdominale.
- Virusul hepatitei A poate fi transmis și prin alimente și se răspândește de obicei prin fructe de mare crude sau insuficient gătite sau prin produse crude contaminate.
Paraziți
Unii paraziți, cum ar fi trematodele transmise de pești, se transmit doar prin alimente. Alții, de exemplu, tenii precum Echinococcus spp, sau Taenia spp, pot infecta oamenii prin alimente sau prin contactul direct cu animalele. Alți paraziți, cum ar fi Ascaris, Cryptosporidium, Entamoeba histolytica sau Giardia, intră în lanțul alimentar prin apă sau sol și pot contamina produsele proaspete.
Prionii
Prionii, agenți infecțioși compuși din proteine, sunt unici prin faptul că sunt asociați cu forme specifice de boli neurodegenerative. Encefalopatia spongiformă bovină (ESB, sau așa-numita boală a vacii nebune) este o boală prionică la bovine, asociată cu varianta bolii Creutzfeldt-Jakob (vCJD) la om. Consumul de produse din carne care conțin material de risc specificat, cum ar fi țesutul cerebral, este calea cea mai probabilă de transmitere a agentului prionic la om.
Produse chimice
Cea mai mare preocupare pentru sănătate sunt toxinele care apar în mod natural și poluanții mediului.
- Toxinele care apar în mod natural includ micotoxine, biotoxine marine, glicozide cianogenice și toxinele care apar în ciupercile otrăvitoare. Porumbul sau cerealele pot conține niveluri ridicate de micotoxine, cum ar fi aflatoxina și ocratoxina, produse de mucegaiul pe cereale. O expunere pe termen lung poate afecta sistemul imunitar și dezvoltarea normală sau poate provoca cancer.
- Poluanții organici persistenți (POP) sunt compuși care se acumulează în mediu și în corpul uman: dioxinele și bifenilii policlorurați (PCB), care sunt produse secundare nedorite ale proceselor industriale și ale incinerării deșeurilor. Se găsesc în întreaga lume în mediu și se acumulează în lanțurile trofice animale.
- Metalele grele (plumb, cadmiu și mercurul) provoacă leziuni neurologice și renale. Contaminarea cu metale grele în alimente are loc în principal prin poluarea apei și a solului.
- Nucleotidele radioactive care pot fi descărcate în mediu din industrii și din operațiuni nucleare civile sau militare, alergeni alimentari, reziduuri de medicamente și alți contaminanți încorporați în alimente în timpul procesului.
SFATURI pentru a evita toxiinfecțiile alimentare
- Spălați-vă pe mâini și suprafețele
- Germenii care provoacă toxiinfecții alimentare pot supraviețui în multe locuri și se pot răspândi în bucătărie.
- Spălați-vă mâinile timp de cel puțin 20 de secunde cu săpun și apă caldă sau rece înainte, în timpul și după prepararea alimentelor și înainte de a mânca.
- Spălați-vă întotdeauna mâinile după ce ați manipulat carne nefiertă, pui și alte păsări de curte, fructe de mare, făină sau ouă.
- Spălați-vă ustensilele, tocătoarele și blaturile cu apă fierbinte și săpun după pregătirea fiecărui produs alimentar.
- Spălați fructele și legumele proaspete.
- Folosiți tocătoare separate
- Când faceți cumpărături, păstrați carnea crudă, carnea de pasăre, fructele de mare și sucurile acestora departe de alte alimente.
- Păstrați carnea crudă sau marinată, fructele de mare și ouăle separate de toate celelalte alimente în frigider. Păstrați carnea crudă și fructele de mare în recipiente sigilate sau împachetați-le bine, astfel încât sucul să nu se scurgă pe alte alimente.
- Folosiți un tocător pentru carne crudă și fructe de mare și altul, separat pentru alte alimente care nu vor fi gătite.
- Puiul crud este gata de gătit și nu trebuie spălat mai întâi. Spălarea acestor alimente poate răspândi microbi la alte alimente, chiuveta și blat de bucătărie și te poate îmbolnăvi. Dacă alegeți să spălați puiul, faceți-o cât mai sigur posibil!
3. Gatiti la temperatura potrivită.
- Mâncarea este gătită în siguranță atunci când temperatura internă devine suficient de ridicată pentru a ucide germenii care vă pot îmbolnăvi. Singura modalitate de a afla dacă alimentele sunt gătite în siguranță este un termometru pentru alimente. Nu puteți spune dacă alimentele sunt gătite în siguranță verificându-i culoarea și textura (cu excepția fructelor de mare).
- Bucăți întregi de carne de vită, vițel, miel și porc: 63°C (apoi lăsați carnea să se odihnească timp de 3 minute înainte de a o tăia sau a o mânca);
- Pește : 63°C sau gătiți până când carnea este opacă și se pătrunde ușor cu furculița;
- Carne tocată, cum ar fi carnea de vită și porc: 72 °C
- Păsările de curte: 74 °C
- Gătirea la microunde trebuie să se facă conform instrucțiunilor. Lăsând alimentele să stea câteva minute după gătirea la microunde permite punctelor reci să absoarbă căldura din zonele mai fierbinți și să gătească mai complet.
4. Dați imediat la frigider.
Bacteriile se pot înmulți rapid dacă sunt lăsate la temperatura camerei
- Păstrați frigiderul la 4°C sau mai puțin și congelatorul la -17°C sau mai puțin Dacă frigiderul dvs. nu are un termometru încorporat, păstrați în interior un termometru pentru aparat pentru a verifica temperatura.
- Ambalați alimentele calde sau fierbinți puneți-le în mai multe recipiente curate și puțin adânci și apoi puneți-le la frigider. Este bine să puneți porții mici de mâncare fierbinte în frigider, deoarece acestea se vor răci mai repede.
- Pune la frigider alimente perisabile (carne, fructe de mare, lactate, fructe tăiate, unele legume și resturi gătite) în decurs de 2 ore. Dacă alimentele sunt expuse la temperaturi peste 32°C, puneți-le la frigider în decurs de 1 oră.
- Dezghețați alimentele congelate în frigider, în apă rece sau la cuptorul cu microunde. Nu dezghețați niciodată alimentele pe blat, deoarece bacteriile se înmulțesc rapid în părțile alimentelor care ajung la temperatura camerei.
Referințe
www. who.com
www.cdc.gov