Infertilitatea secundară este o afecțiune prin care un cuplu ”se luptă” să conceapă în mod natural, în ciuda faptului că a avut sarcini cu succes în trecut.
Motivele pentru care un cuplu poate eperimenta infertilitatea secundară sunt multiple:
- Vârsta🙁 atât vârsta femeii, cât și cea a bărbatului) poate influența apariția unei sarcini. Îm cazul femeii, odată cu înaintarea în vârstă, numărul și calitatea ovulelor scade. Un aspect mult mai puțin cunoscut este că potențialul de fertilitate al spermatozoizilor scade după 45 de ani.
- Complicațiile sarcinilor anterioare: ex. dacă au existat avorturi, acest lucru se traduce prin cicatrici sau infecții la nivelul tractului reproducător, putând influența potențialul reproducător.
- Probleme cu ovulația: la fiecare ovulație se elimină ”un ou”, iar fără acesta nu se produce sarcina.
- Tulburări de obstrucție: trompele uterine blocate sau deteriorate fac mult mai dificilă conceperea naturală.
- Calitatea ovulelor și spematozoizilor: ovulele și spermatozoizii conțin materialul genetic, iar dacă acesta ”este de proastă calitate” poate afecta fertilitatea (”călătoria fertilității”).
Ce se poate face cu ajutorul dietei?
Aducând nutrienții potriviți in corp, creați un mediu în care ovulele și spermatozoizii se pot maturiza optim, ceea ce crește șansa unei viitoare sarcini.
- NUCILE pot fi considerate ”adevărate puteri”, care ajută la îmbunătățirea fertilității, deoarece conțin grăsimi sănătoase, proteine, vitamine, minerale, fibre, antioxidanți (îmbunătățesc calitatea ovulelor și spermatozoizilor, cresc probabilitatea de fertilitate, crescând probabilitatea de implantare, reduc avortul spontan).
SFATURI, dacă nu ești un mare iubitor al nucilor!
-măcinate pot fi adăugate în smoothiuri;
-adăugate în salate;
-puteți consuma unr de migdale sau de arahide sau îl puteți adăuga în prăjituri;
-le puteți combina cu fructe uscate.
- PEȘTELE GRAS: conține grăsimi sănătoase de tip omega 3, despre care singur ați auzit că ajută la sănătatea inimii și creierului, dar îmbunătățesc și potențialul de fertilitate. Grăsimile omega 3 imbunătățesc atât calitatea spermatozoizilor și ovulelor, cât și le prelungesc durata de viață.
Grăsimile omega 3 se depun în membrana spermatozoizilor pe măsură ce aceștia se maturizează, sugerând că joacă un rol important atunci când aceștia fertilizează ovulul. De asemenea, îmbunătățesc fluxul de sânge către uter, crescând șansa de implantare a unui embrion.
- ANTIOXIDANȚII: ajută la scăderea daunelor spermei și ovulelor, iar acest lucru se traduce prin material genetic de mai bună calitate (se găsesc în cantitate mare în fructe și legume).
- PLAN DE SUPLIMENTE INDIVIDUALIZAT: fiecare femeie trabuie să înțeleagă că nevoile nutriționale pentru a concepe și a menține o sarcină sunt unice în fucție de istoricul medical, vârstă, greutate, analize, dietă. De aceea, luând un supliment general, este posibil să nu acopere toate deficitele, motiv pentru care, ar trebui un plan de suplimente individualizat, adaptat nevoilor persoanei în cauză.
Referințe
https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/secondary-infertility-can-diet-help