- Ceaiul, după apă, este cea mai populară băutură la nivel mondial.
- Catehinele din ceaiul verde au efect asupra virusurilor hepatice ȋn orice stadiu al evoluției bolii…deci, ceaiul verde poate fi consumat ȋn orice stadiu al bolii, inhibȃnd multiplicare acestuia. Această afirmație NU trebuie ȋnțeleasă greșit….ceaiul verde nu ȋnlocuiește tratamentul ȋmpotriva virusurilor hepatice (”bem ceai verde și ne așteptăm să ne dispară virusul”). Bine tolerate sunt ȋn jur de 3 căni cu ceai verde pe zi (sau 1,6 g). Există unele dovezi că doza maximă, care nu cauzat probleme de sănătate a fost de 9,9 g sau 24 de căni cu ceai verde.
- S-a raportat că polifenolii (inclusiv catehinele) din ceaiul verde, au activități antiinfecțioase ȋmpotriva unui spectru larg de virusuri și alți agenți patogeni. În ultimele două decenii, activitățile antivirale ale catehinelor cu diferite moduri de acțiune au fost demonstrate pe diferite familii de virusuri (HIV, Herpes simplex, virusul gripal, virusul hepatitei B și C). Probabil se naște ȋntrebarea”dacă sunt așa bune, de ce nu stau la baza unor medicamente antivirale/medicație care se dă pacientului cu hepatită?”cel puțin pȃnă acum (poate ȋn viitor se vor face alte descoperiri), catehinele ”nu reușesc” să fie la baza unor medicamente de calitate din cauza proprietăților lor farmacocinetice și farmacodinamice (catehinele sunt foarte ușor oxidate și convertite la o nouă structură, ȋnainte de exercitarea acțiunii, adică, dacă ar sta la baza unor medicamente, acestea nu ar fi eficiente). Oamenii de știință fac ȋn permanență studii și ȋncearcă sa modifice structura catehinelor, pentru a le crește stabilitatea chiar au reușit, pȃnă ȋn prezent, să le crească eficiența datorită anumitor modificări.
Referințe
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov