Factori de risc dietetici pentru pietrele la rinichi dureroase și recurente

Publicat Din categoria Afectiuni Renale

Aportul scăzut de calciu și potasiu din dietă sunt factori de risc importanți pentru dezvoltarea pietrelor la rinichi incidente, precum și reapariția simptomatică a acestora, arată un studiu pe populație al factorilor dietetici. Studiul a fost publicat online la 1 august 2022 în Mayo Clinic Proceedings.

Cercetarea este de o importanță deosebită, deoarece recomandările pentru prevenirea recurenței simptomatice a pietrelor la rinichi s-au bazat în mare parte pe factori alimentari asociați cu incidența, mai degrabă decât cu recurența formării pietrelor la rinichi.

Recomandare unanimă, vizează un aport zilnic de calciu de aproximativ 1200 mg și o dietă bogată în potasiu, mai ales bogată în fructe și legume, pentru a preveni atât formarea accidentală, cât și recurentă a pietrelor la rinichi simptomatice.

Calciul, potasiul și aportul lichidian scăzut, asociate cu o incidență crescută!

În studiu au fost recrutați aproximativ 411 pacienți cu formare simptomatică incidentă de pietre la rinichi. Dietele au fost comparate cu ale altor 384 de martori. Factorii dietetici s-au bazat pe un chestionar de frecvență alimentară, administrat în timpul unei vizite de studiu personal.

Pe parcursul a aproximativ 4 ani, 73 dintre pacienți, au prezentat o recidivă simptomatică la un aport alimentar de calciu < 1200 mg/zi, ce a fost asociat cu formarea incidentă de calculi. În mod similar, printre participanții cu un aport de lichide < 3400 ml/zi – aproximativ nouă pahare de 250 ml de lichide – a fost, de asemenea, asociat cu formarea incidentă de pietre, la fel ca și un aport mai mic de potasiu, cofeină și fitat. Fitatul este un antioxidant care se găsește în cerealele integrale, nuci și alte alimente care pot crește absorbția calciului și excreția urinară de calciu.

După excluderea pacienților care luau, fie un diuretic tiazidic, fie un supliment de calciu, aportul scăzut de calciu și potasiu, lichid și fitat a rămas semnificativ asociat cu formarea incidentă de calculi.

Cu toate acestea, doar un aport alimentar mai mic de calciu a fost asociat cu un risc mai mare de recurență simptomatică, deși un aport alimentar mai mic de potasiu a fost asociat și cu un risc mai mare de recurență simptomatică. Analiza respectivă, a fost ajustată pentru indicele de masă corporală, aportul de lichide și aportul de energie.

După cum sugerează autorii, pacienții ar putea fi mai puțin dornici să-și ajusteze dieta pentru a preveni dezvoltarea litiazei renale dar, pot fi mult mai dispuși să-și ajusteze dieta pentru a preveni reapariția simptomatică a acesteia.

O dietă mai bogată în calciu este asociată cu un pH urinar mai ridicat, iar citratul conferă o încărcătură alcalină care ajută la protejarea împotriva formării de calculi de oxalat de calciu. Alimentele bogate în potasiu conțin, de asemenea, mai mult lichid, citrat și fitat, care, din nou, au fost raportate a fi protectoare împotriva pietrelor la rinichi.

Cu toate acestea, schimbarea dietei pentru a preveni pietrele la rinichi poate fi foarte dificilă iar cunoașterea factorilor dietetici care sunt cei mai importanți pentru prevenirea recurenței pietrelor la rinichi poate ajuta pacienții și furnizorii să știe carui aspect să acorde prioritate.

Surse:
1.doi.org/10.1016/j.mayocp.2022.04.016
2.www.medscape.com/viewarticle/978362?src=soc_ig_220802_mscpedt_news_stones&faf=1&utm_campaign=later-linkinbio-medscape&utm_content=later-28664432&utm_medium=social&utm_source=linkin.bio
3.Kittanamongkolchai W.Vaughan L.E.Enders F.T.et al. – The changing incidence and presentation of urinary stones over 3 decades.Mayo Clin Proc. 2018; 93: 291-299

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician