Dieteticianul clinic joacă un rol important în creşterea eficacităţii tratamentului pacientului dializat. Acesta este parte a echipei multidisciplinare de tratament al pacientului dializat si este specializat în managementul nutrițional al pacienților cu boala renală și este supus unei pregătiri specifice și unui program de studiu în care dobândește experiență și cunoștinte în domeniul nutriției renale.
Întrucât, insuficiența renală în stadiu dializat este o afecţiune cronică, tratamentul este foarte complex şi de durată, având şi numeroase efecte adverse. De aceea, în calitate de pacient dializat, acesta trebuie să urmeze cu seriozitate și conștiinciozitate toate instrucţiunile oferite de către dietetician.
Starea globală de sănătate are în esență trei factori principali:
- Dializa în sine îi tratamentele complexe recomandate de medical nefrolog;
- Administrarea corectă a medicamentelor la indicațiile echipei medicale;
- Consumarea corectă a tipului și cantității de alimente şi lichide ce corespund dietei pacientului dializat;
Rolurile dieteticianului în tratamentul multidisciplinar al pacientului dializat sunt următoarele:
- Să restaureze și echilibreze starea de sănătate a pacientului, ţinând cont de valorile, obiceiurile şi credinţele acestuia;
- Să prevină şi să combată alte afecţiuni asociate afecțiunii în cauză;
- Să ofere o educaţie în privinţa stilului de viaţă adecvat;
- Să menţină starea de sănătate și prognosticul pozitiv;
- Să îndepărteze suferinţa pacientului.
În ceea ce priveşte dieta, dieteticianul va urmări îndeplinirea obiectivelor prin:
- Stabilirea greutăţii ideale a pacientului în funcţie de vârstă, sex şi înălţime;
- Oferirea de informaţii pacientului despre valoarea energetică a alimentelor şi necesarul caloric în funcţie de tipul de activitate fizică desfăşurată şi vârstă;
- Structurarea unei diete specifice, echilibrată între nutrienţii energetici şi cei neenergetici;
- Monitorizarea periodică a parametrilor biologici specifici și intervenția atunci când aceștia sunt dezechilibrați;
- Asigurarea unui echilibru între produsele de origine animală şi vegetală, respectând proporţiile principiilor nutritive;
- Analizarea diferitelor preferinţe, nevoi şi deprinderi ale pacientului pentru stabilirea alimentelor ce vor alcătui dieta;
- Substituţia diferitelor alimente pe parcursul regimului;
- Structurarea unui regim alimentar corespunzător stării de sănătate a pacientului, prin care se urmăreşte obţinerea unor rezultate pozitive net superioare;
- Îmbunătăţirea rezultatelor terapeutice prin ajustarea altor componente ale tratamentului;
- Promovarea educaţiei pentru sănătate cu scopul motivării şi susţinerii din punct de vedere psihologic a pacientului, în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos şi îmbunătăţirii calităţii vieţii.
Prin toate activitatile și acțiunile menționate mai sus specifice dieteticianului în legatură cu starea nutrițională, cu planul de nutriție, cu informațiile oferite, scopul principal este ca pacientul să preia controlul asupra afecțiunii în cauză să prevină apariția unor complicații, să evite dificultățile apărute și să se poată bucura de o viață lungă și cât se poate de normală. De aceea, pacienții dializați și aparținătorii acestora sunt constant încurajați să consulte și să solicite suportul dieteticianului și în general întregii echipe medicale.