La început, dieta a constituit baza terapiei insuficienţei renale. Atunci când tratamentul prin dializă a devenit cu adevărat eficient şi a permis supravieţuirea îndelungată, chiar şi pentru bolnavii cu numeroase comorbidităţi, malnutriţia protein-energetică a început să fie recunoscută ca un factor important de prognostic negativ. Probabil că niciuna dintre aceste două extreme nu are soluţie exclusiv nutriţională. Dar, din aceaste motive specialiştii nefrologi sunt mai aproape de abordarea nutriţională decât majoritatea specialităţilor medicale, cu excepţia notabilă a diabetologilor ,gastroenterologilor si a specialiştilor în boli metabolice.
Rolul dietei în prevenirea şi tratamentul malnutriţiei protein-energetice la pacienţii dializaţi, precum şi în controlul unora dintre complicaţiile asociate hemodializei, dau aceiaşi pondere terapiei nutriţionale în îngrijirea pacientului hemodializat cu cea a dializei însăşi. Valoarea dietei în terapia bolii cronice de rinichi ar trebui să aibă aceeaşi valoare cu cea a dietei în terapia pacientului diabetic. Medicul nefrolog împreună cu dieteticianul, prin metode aparent simple şi puţin costistoare, pot concura la creşterea duratei şi calitătii vieţii acestor pacienţi.
În acest sens, publicarea ghidurilor de bună practică medicală adresate evaluării şi intervenţiei nutriţionale urmăreşte sensibilizarea specialiştilor implicaţi in problemele nutriţiei în boala cronică de rinichi, ceea ce considerăm că este o primă măsură de profilaxie.