- De fapt, aceasta e o ȋntrebare a multor pacienți diagnosticați cu cancer, indiferent unde este localizat, nu doar la nivel cerebral.
- Mulți gȃndesc că prin schimbarea dietei, adoptȃnd o dietă alcalină, vor modifica aciditatea din jurul tumorii (ȋn felul acesta vor reuși ”să distrugă” celulele tumorale) – totul pornind de la ideea că celulele tumorale creează un mediu acid ȋn jurul lor;
- Acest lucru NU este posibil prin dietă, deoarece ar ȋnsemna să schimbăm ph-ul sanguin, care este reglat de către rinichi și plămȃni. Chiar și o mică modificare a acetui ph, ar provoca o stare de rău (”nu ne-am simți bine”). Deci, nu trebuie să credeți ȋn aceste diete care ”alcalinizează” ph-ul;
- Un alt aspect care trebuie reținut, este acela că ph-ul din sȃnge nu este același cu ph-ul urinei. Dacă o persoană ȋși testează ph-ul urinar și vede că e ȋn zona de alcalin, consideră că a reușit să modifice ph-ul printr-o dietă alcalină (testarea ph-ului urinei, NU oferă nici o informație despre ph-ul sȃngelui !!!) Ceea ce trebuie să rețineți, este că ph-ul urinar și ph-ul sȃngelui sunt două lucruri diferite.
Așa cum sper că ați ȋnțeles deja, ph-ul organismului NU este influențat de ceea ce mȃncăm. Chiar dacă celulele canceroase ”trăiesc” ȋntr-un mediu acid, consumȃnd o dietă alcalină nu ne va ajuta să prevenim și să tratăm cancerul, nici măcar să ajutăm tratamentul să funcționeze mai bine. Dieta alcalină este bogată ȋn fructe, legume, vegetale și săracă ȋn alimente procesate, ouă, produse lactate, carne și majoritarea cerealelor. De asemenea, nu este permis consumul de alcool și cafeină. O astfel de dietă nu este recomandată la pacientul cu cancer, decȃt ȋn anumite situații și sub supravegherea unui nutriționist cu experiență în cazul pacienților oncologici, ȋn colaborare cu medicul curant, dar, nicidecum, pacientului care deja are malnutriție.
DE REȚINUT :dieta alcalină poate să nu fie de ajutor unui pacient cu cancer , chiar poate să facă rău, agravȃnd simptomele și făcȃnd dificil tratamentul (este necesar un aport caloric corespunzător și proteine suficiente, pentru a evita pierderea musculară și oboseala).
Într-adevăr, o astfel de dietă ajută la scăderea ȋn greutate, deoarece alimentele bogate ȋn calorii, dar cu valoare nutrițională mică, sunt ȋnlocuite de alimente cu puține calorii, dar cu valoare nutrițională mare. Da, o dietă alcalină promovează starea de sănătate (ȋntr-o anumită măsură), deoarece crește nivelul de fructe și legume consumate, scăzȃnd zahărul adăugat consumat.
Referințe
thebraintumourcharity.org/living-with-a-brain-tumour
moffitt.org/endeavor/archive/eating-alkaline