Cafeaua și riscul de cancer

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Timp de decenii, titlurile din presă au oscilat între prudență și sărbătoare când vine vorba de consumul de cafea. Este o băutură zilnică care îmbunătățește sănătatea sau un potențial pericol? Vestea bună este că știința oferă acum răspunsuri mai clare, în special în ceea ce privește riscul de cancer.

Potențialul cafelei de combatere a cancerului

Există dovezi puternice („probabile”): consumul de cafea reduce riscul de cancer endometrial și cancer hepatic. Dovezile probabile reprezintă una dintre cele mai puternice concluzii care pot fi trase în știința nutriției bazată pe populație. Acesta este numele domeniului de studiu care analizează nutriția grupurilor de oameni, mai degrabă decât a persoanelor individuale.

Există, de asemenea, dovezi „limitate, dar sugestive”: cafeaua poate reduce riscul altor tipuri de cancer (de gură, faringe, laringe, piele, colon, prostată).

Cum poate cafeaua să protejeze împotriva cancerului

Cafeaua este mai mult decât o simplă energizare matinală. Este o băutură complexă care conține diferiți compuși cu beneficii pentru sănătate. Printre compușii care au fost studiați se numără:

  • Acid clorogenic: Un antioxidant puternic care poate ajuta la reducerea inflamației.
  • Acid quinic: O substanță fitochimică ce contribuie la gustul acid al cafelei. Este un precursor al producerii acidului clorogenic.
  • Kahweol și cafestol: Doi compuși care pot avea proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene.
  • N-metilpiridiniu: un compus creat în timpul prăjirii boabelor de cafea. Poate spori activitatea antioxidantă.

Studiile arată că acești compuși pot ajuta la reducerea deteriorării ADN-ului, la combaterea inflamației și pot promova autodistrugerea celulelor deteriorate. Toate acestea pot contribui la reducerea riscului de cancer.

În plus, studiile sugerează că și cafeaua obișnuită și cea decofeinizată pot reduce rezistența la insulină. Nivelurile ridicate de insulină sunt un factor de risc bine cunoscut pentru mai multe tipuri de cancer.

Câtă cafea pot bea?

Cercetările arată efecte protectoare la persoanele care beau între 2 și 4 cești de cafea pe zi. Studiile oferă, de asemenea, dovezi solide că nici măcar 6 cești de cafea pe zi nu cresc riscul de cancer.

Dar cafeaua decafeinizata?

Există vești bune pentru cei sensibili la cafeină: cafeaua decafeinizată pare să ofere și beneficii anticancerigene, deoarece conține majoritatea compușilor menționați mai sus (deși unii sunt în cantități mai mici).

Studiile arată: atât cafeaua cu cafeină, cât și cea decafeinizată sunt asociate cu riscuri mai mici de cancer hepatic și endometrial. În plus, un studiu amplu din Marea Britanie, care a urmărit aproape o jumătate de milion de persoane pe parcursul a 10 ani, a constatat: consumatorii de cafea aveau riscuri mai mici de boli hepatice cronice, steatoză hepatică și cancer hepatic, comparativ cu cei care nu consumau cafea. Acest lucru era valabil indiferent de tipul de cafea pe care îl beau. Cele mai protectoare efecte au fost observate la cei care au consumat 3 până la 4 cești pe zi.

Întrebarea despre acrilamidă

Îngrijorările legate de siguranța cafelei se concentrează adesea pe acrilamidă. Este un compus format în timpul procesului de prăjire. Oamenii de știință sunt îngrijorați de prezența acrilamidei în alimente, deoarece studiile efectuate pe rozătoare au arătat că doze foarte mari (de peste 100 de ori mai mari decât cele pe care oamenii le primesc de obicei din alimente) pot provoca cancer. Cu toate acestea, aceste tipuri de cancer sunt specifice anumitor animale. Studiile efectuate pe oameni nu au arătat o legătură clară între acrilamidă și cancer.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acrilamida este prezentă în multe alimente, cum ar fi pâinea, cerealele, chipsurile și alimentele prăjite. Deși acrilamida crește riscul de cancer pentru animalele de laborator în doze mai mari, nu au fost stabilite legături între acrilamida din alimente și riscul de cancer pentru oameni, iar cercetările actuale sunt neconcludente.

Astfel, deși cafeaua este una dintre principalele surse de acrilamidă din dietele noastre, aceasta este, de asemenea, asociată cu rate mai mici de cancer și cu o sănătate și o longevitate mai bune în general. Acest lucru arată că analizarea unei singure substanțe chimice fără a lua în considerare întregul aliment din care provine poate fi înșelătoare, deoarece alte părți ale alimentelor pot anula orice daună.

Nu este nevoie să eviți cafeaua de teama acrilamidei, deoarece cercetările nu au validat acest lucru ca fiind o problemă.

Opțiuni mai bune de cafea

Beneficiile cafelei se extind dincolo de prevenirea cancerului. Studiile au asociat cafeaua cu un risc redus de diabet de tip 2, o funcție hepatică îmbunătățită și o speranță de viață mai lungă. Cu toate acestea, aceste beneficii nu exclud băuturile cu cafea pline de zahăr.

Multe băuturi pe bază de cafea conțin zahăr adăugat, sirop aromat sau frișcă. Toate aceste ingrediente suplimentare adaugă calorii, zahăr și/sau grăsimi , așa că este înțelept să pui întrebări despre cantitățile acestor ingrediente suplimentare.

Iată caloriile pentru cantitățile tipice de „ingrediente suplimentare” adăugate în băuturile pe bază de cafea:

Add-in-uriCantitateCaloriiZahărGrăsime
Zahăr2 lingurițe32 kcal8 g (2 lingurițe)0
Sirop1 doză (2 linguri)80 kcal20 g (5 lingurițe)0
Stropi de caramel2 linguri89 kcal23 g (6 lingurițe)0
Frișcă¼ cană30 kcal<1 g3 g

Este important să ne amintim că o cafea cu mult zahăr adăugat, sirop și frișcă poate transforma o băutură cândva hipocalorică într-un desert decadent. Unele băuturi amestecate din cafenele au aproape 1000 de calorii și aproape 40 de lingurițe de zahăr per porție.

Iată numărul de calorii, nivelul de grăsimi și zahăr din băuturile „mici” de la un lanț de cafenele popular:

BăuturăCaloriiGrăsimeZahăr
Cafea neagră (mică)2 kcal0 g0 g
Cafea (mică) cu 1 lingură de frișcă + 1 linguriță de zahăr38 kcal2 g4 g (1 linguriță)
Latte cu lapte degresat (mică)70 kcal0 g9 g (2 lingurițe)
Latte cu lapte degresat și zahăr (mică)86 kcal0 g13 g (4 lingurițe)
Cappuccino cu gheață, lapte degresat și zahăr (cantitate mică)110 kcal0 g23 g (6 lingurițe)
Cafea cu sirop de vanilie (mică)110 kcal0 g24 g (6 lingurițe)
Cafea caramelizată la rece cu spumă rece (mică)200 kcal2,5 g37 g (9 lingurițe)

Rețineți că tabelul de mai sus este doar pentru băuturi „mici”. Desigur, cafenelele oferă și dimensiuni mai mari. Conținutul de zahăr și calorii este mai mare în băuturile mai mari.

Savurează cafeaua cu înțelepciune

Cafeaua a evoluat mult de la a fi un obicei controversat. Acum este văzută ca o băutură benefică pentru sănătate, asociată cu un risc redus de apariție a mai multor tipuri de cancer. Cafeaua conține o varietate de compuși care pot reduce creșterea celulelor canceroase.

Indiferent dacă o preferi neagră, decafeinizată sau ușor îndulcită, cheia este moderația în ceea ce privește „extrasurile” pe care le adaugi în ceașca de cafea. Atâta timp cât ești atent la conținutul de zahăr și la alte adaosuri, te poți bucura de cafea cu încredere ca parte a unei diete echilibrate!

Referințe

www.aicr.com

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician