La ce alimente ar trebui să renunț?
Nu este necesar să vă schimbați obiceiurile alimentare însă este indicat să discutați despre ele cu un nutriționist specialist. Trebuie să fiți conștient că nu există nici o modalitate de a ști cum va reacționa organismul dumneavoastră la terapiile care vor urma, cum trebuie să fiți conștient că efectele secundare pot fi diferite de la o persoană la alta.
- Nu există alimente miraculoase și vindecătoare de boli!
- Există anumite alimente care pot dăuna dacă sunt consumate în exces!
- Nu renunțați la consumul anumitor alimente doar pentru ca ați citit pe internet că sunt interzise în cancer! Consultați un nutriționist clinician!
De aceea este bine să știți că atunci când observați că organismul vă dă primele semne de slăbiciune și că nu mai poate asimila sau nu mai acceptă anumite alimente obișnuite în obiceiurile alimentare acesta este punctul în care trebuie să apelați la serviciile unui nutriționist clinician care să vă monitorizeze pe toată perioada terapiei.
Terapia nutrițională de specialitate vă poate ajuta să vă mențineți o dietă echilibrată și să aveți o toleranță eficienta la tratament.
Există câteva sfaturi și indicații după care ar trebui să vă orientați și să țineți cont atunci cand ați început tratamentul oncologic și anume:
- Este bine să aveți între cinci până la șase mese pe zi, o dată la trei ore. Asta înseamnă că nu ar trebui să stați mult timp fără să mănânci;
- Beți cel puțin (doi litri) de lichide pe zi. Acestea ar putea fi apă si ceai.
- Mâncați fructe și legume în fiecare zi. Sunt bogate în minerale, fibre și vitamine și ajută la îmbunătățirea digestiei;
- Daca deja simtiți că vă pierdeți pofta de mâncare, alegeți câteva variante moi/lichide, precum piureuri, supe si ciorbe.
- Adăugați ulei de măsline, smântână sau gălbenuș de ou bine fiert în supe, tocanițe și piureuri pentru a vă îmbogăți mesele;
- Pregătiți mese colorate, cu o selecție variată de alimente și încearcați să aduceți alimente noi în dietă .
- Ori de câte ori este posibil, folosiți diferite făinuri, precum porumb, ovăz, migdale, roscove pentru a diversifica aromele;
- Limitați și încercați să excludeți pe cât posibil consumul de alimente bogate în grăsimi și zahăr sau produse excesiv de industrializate precum chipsurile, alimente de tip fast-food, popcorn, băuturile carbogazoase, margarina, semipreparatele din carne de tipul mezelurilor, crenvuștilor, cârnaților, șuncii, baconului si orice alimente conservate (conserve de carne, pește)
- Evitați consumul de alcool și reduceți pe cât posibil fumatul.
Roxana Raluca BARZU – Nutritionist Dietetician