Măsuri dietetice în gestionarea hemocromatozei genetice

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Hemocromatoza genetică determină supraîncărcare cu fier prin absorbția în exces a fierului alimentar, din cauza scăderii exprimării hepcidinei.

Obiectivul a fost acela de a elabora recomandări alimentare care pot reduce absorbția intestinală a fierului la pacienții cu hemocromatoză, pe baza cunoștințelor noastre actuale despre fierul conținut în nutrienți și mecanismele de captare a fierului.

Hemocromatoza ereditară poate fi dificil de diagnosticat. Simptomele precoce, cum ar fi articulațiile rigide și oboseala, pot fi cauzate de alte afecțiuni decât hemocromatoza. Mulți dintre pacientii cu această boală nu au alte semne sau simptome în afară de niveluri crescute de fier în sânge. Hemocromatoza poate fi identificată prin analizele de sânge anormale efectuate din alte motive sau din screening-ul membrilor familiei persoanelor diagnosticate cu boală.

Recomandări dietetice propuse pentru persoanele cu hemocromatoză, adaptate după recomandările alimentare oficiale daneze 2021:

  1. Alege o dietă vegetariană, ovo-lacto-pesco-vegetariană sau flexitară,varietatea este deasemenea importanta;
  2. Evită alimentele îmbogățite cu fier și suplimentele cu fier;
  3. Fii activ – 30 – 60 de minute pe zi – activitatea fizica include toate formele de recreere activa, participarea la activitati sportive, ciclismul, mersul pe jos, precum si activitatile pe care le faci la locul de munca sau in jurul locuintei;
  4. Manȃncă multe legume si fructe – corespunzator la cel putin 600 g de legume si fructe zilnic; cel puțin jumătate din aceasta trebuie să fie legume.
  5. Alege  leguminoase bogate în proteine, de exemplu, boabe de soia albe, fasole,linte sau naut.
  6. Fructele proaspete trebuie consumate între mese;
  7. Evită carnea roșie de la mamifere și alege carnea slabă, albă, de pasăre;
  8. Mănâncă pește din surse sustenabile de două până la patru ori pe săptămână ca fel principal – cel puțin 350 – 500 g pește pe săptămână, din care 200 g trebuie să fie pește gras.
  9. Evită consumul de pește și crustacee crude. Persoanele cu hemocromatoză ereditară sunt susceptibile la infecții, în special cele cauzate de anumite bacterii din peștele crud și crustacee.
  10. Evită carnea procesată,organele, alimentele care conțin sânge și carnea de vânat și nu mânca mai mult de 200 g carne de la păsări de curte pe săptămână.
  11. Alege produsele din cereale integrale – cel puțin 75 – 100 g cereale integrale pe zi și evita cerealele îmbogățite cu fier.
  12. Alege uleiuri vegetale, ulei de rapiță și de măsline și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Lapte cu conținut scăzut de grăsimi și produse din lapte acru cu maximum 0,2-0,7% grăsime și brânză cu maximum 17% grăsime.
  13. Alege alimente integrale și alimente cu procesare minimă și fără zahăr adăugat.
  14. Foloseste mai puțină sare – cumpăra alimente cu conținut scăzut de sare și scade utilizarea sării la gătit.
  15. Nu consuma alcool. Alcoolul crește foarte mult riscul de afectare a ficatului la persoanele cu hemocromatoză ereditară. Dacă ai hemocromatoză ereditară și deasemenea o boală hepatică, evita complet alcoolul.
  16. Evită suplimentele de fier și multivitaminele care conțin fier. Acestea pot crește și mai mult nivelul de fier.
  17. Evită suplimentele de vitamina C, intrucat aceasta crește absorbția fierului. Cu toate acestea, de obicei nu este nevoie de o restrictie de vitamina C în dieta.
Figura 1  prezintă piramida alimentară daneză creată de Coop Danmark A/S în 1976 și actualizată ultima dată în 2011.Aparent, recomandările sunt apropiate de cele ale unei diete antiinflamatorii și antioxidante, iar piramida alimentară pare a fi potrivită și pentru persoanele cu hemocromatoză cu câteva modificări.

Surse:

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemochromatosis/diagnosis-treatment/drc-20351448
  • Gastroenterol Res. 2021;14(2):66-80 doi: https://doi.org/10.14740/gr1366
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8110241/
  • https://doi.org/10.7326/0003-4819-129-11_Part_2-199812011-00003

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician