Consumul de alcool poate provoca în mod direct cancer, arată un nou studiu genetic

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Un mare studiu genetic care a urmărit 150.000 de subiecți timp de peste un deceniu a afirmat legătura directă cauzală dintre consumul de alcool și dezvoltarea cancerului. Descoperirile leagă în special cancerele esofagiene și cancerele capului și gâtului cu consumul cronic de alcool.

Deși cercetătorii au subliniat asocierile dintre consumul de alcool și cancer de mulți ani, a fost o provocare intelegerea mecanismului direct care cauzează cancerul, spre deosebire de mulți factori nocivi ai stilului de viață care coincid adesea cu consumul de alcool.

Consumul excesiv de alcool este adesea asociat cu o dietă precară, cu fumatul și lipsa exercițiilor fizice – toți factori implicati in riscul aparitiei cancerului. Așadar, a fost sugerat că acești factori sunt cei care explică în cea mai mare parte orice corelație între consumul de alcool și cancer.

Acest nou studiu a avut o abordare nouă în investigarea legăturii alcool-cancer, concentrându-se pe variantele genelor cunoscute a fi asociate cu niveluri mai scăzute de consum de alcool.

Două variante genetice comune sunt cunoscute pentru a reduce tolerabilitatea unei persoane la alcool. Ele scad capacitatea unei persoane de a descompune acetaldehida, o moleculă toxică produsă atunci când organismul metabolizează alcoolul. Studiile anterioare au descoperit că prezența acestor variante genetice servesc ca indicatori eficienți pentru consumul de alcool, deoarece cei cu mutații consideră, în general, efectele consumului de alcool foarte neplăcute.

Studiul a analizat datele genetice de la 150.000 de subiecți chinezi. Grupul (cohorta) a completat mai multe sondaje subliniind obiceiurile  de consum, iar dosarele generale de sănătate au fost urmărite timp de peste 10 ani. Evaluarea obiceiurilor subiective de consum a confirmat că acei subiecți cu gene de tolerabilitate scăzută la alcool au consumat semnificativ mai puțin alcool decât cei fără variantele genice.

În general, subiecții cu una sau două copii ale fiecărei variante genetice s-au dovedit a avea un risc de cancer cu 13% respectiv 31% mai mic. În special, cancerele cunoscute anterior ca fiind legate de alcool, cum ar fi cancerele de cap și gât, cele esofagiene, hepatice, rectale si de colon au fost detectate în special la cei care consumă o cantitate mare de alcool.

Afirmând în continuare legătura cauzală, cercetarea a descoperit că cei cu cel puțin o copie a unei variante cu toleranță scăzută la alcool și care încă consuma alcool în mod regulat au prezentat rate semnificativ mai mari de cancere de cap și gât și cancer esofagian. Acest lucru indică faptul că incapacitatea de a descompune acetaldehida poate fi direct legată de un risc crescut de cancer.Aceste constatări indică faptul că alcoolul cauzează în mod direct mai multe tipuri de cancer și că aceste riscuri pot fi crescute și mai mult la persoanele cu tolerabilitate moștenită scăzută la alcool și care prin urmare nu pot metaboliza corect alcoolul.

Un alt studiu de referință din 2018 al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge a demonstrat în mod direct modul în care nivelurile crescute de acetaldehidă pot deteriora ADN-ul. Aceste descoperiri au oferit un mecanism plauzibil pentru a arăta modul în care consumul de alcool poate duce la cancer, în special la cei cu incapacitatea de a elimina eficient acetaldehida.Designul studiului incrimineaza in special consumul de alcool si nu alți factori ai stilului de viață,drept cauza principala in aparitia cancerului.Astfel de studii au implicații de anvergură pentru alegerile stilului de viață, cu toate ca există o serie de alte moduri în care alcoolul poate dăuna sănătății.

Alți cercetători care comentează noile descoperiri sunt precauți să noteze că variantele genetice studiate se găsesc în cea mai mare parte în populațiile asiatice, așa că este nevoie de mai multă muncă pentru a valida asocierea în populațiile europene. Stephen Burgess, un statistician de la Universitatea din Cambridge, a subliniat această limitare, în timp ce a cerut mai multe cercetări care să analizeze această asociere în alte etnii.Incapacitatea de a descompune alcoolul în mod eficient este o trăsătură comună în populațiile din Asia de Est, dar este mai puțin frecventă în populațiile din zona europeana.

Noile descoperiri se bazează pe un corp solid de dovezi care leagă alcoolul cu un risc crescut de cancer. Un studiu de anul trecut al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului a estimat că aproximativ 740.000 de cazuri noi de cancer în 2020 ar putea fi atribuite direct consumului de alcool. Aceasta înseamnă aproximativ patru procente din toate cazurile de cancer din întreaga lume.

Acest nou studiu a fost publicat în jurnalul International Journal of Cancer.

Surse:

  • https://www.ndph.ox.ac.uk/news/new-genetic-study-confirms-that-alcohol-is-a-direct-cause-of-cancer
  • https://newatlas.com/health-wellbeing/alcohol-consumption-directly-cause-cancer-oxford-genetic-study/?fbclid=IwAR2jOJ2Bk-XoBp97WvvWfliQZcprcXscqIw5I5Zl7ZFfgUxxbgpT73M5bWk
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.33917
  • https://www.nature.com/articles/nature25154

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician