Măsurile dietetice de preventie a cancerului colorectal

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer diagnosticată la nivel mondial. Cancerul colorectal este extrem de răspândit și contribuie în mod semnificativ la mortalitatea cauzată de cancer, ocupând un loc în primele 3 din fiecare categorie, în comparație cu alte tipuri de cancer.

În timp ce incidența și rata mortalității cancerului colorectal au scăzut datorită măsurilor eficiente de screening pentru cancer, a existat o creștere a numărului de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon din motive neclare în acest moment.  

În timp ce factorii de mediu și genetici joacă un rol major în patogeneza cancerului de colon, cercetări ample au sugerat că nutriția poate juca atât un rol cauzal, cât și un rol protector în dezvoltarea cancerului de colon.

Cancerul colorectal este, de asemenea, unic printre cele mai frecvente tipuri de cancer, deoarece, după cum percep datele, are cea mai puternică sugestie de dovezi pentru o componentă puternică de reducere a riscului legată de dietă/nutriție.

În acest articol, ne propunem să oferim o trecere în revistă a factorilor care joacă un rol major în dezvoltarea cancerului colorectal.

Dieta și nutriția în prevenirea cancerului colorectal

Există o serie de considerente dietetice atunci când vine vorba de prevenirea cancerului colorectal.Un raport al Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului din 2017 a stabilit că există dovezi convingătoare că:

  • Carnea procesată crește riscul de cancer colorectal ( cârnați, hot dog, salam, șuncă, slănină, carne conservata etc.);
  • Consumul de alcool > 30 de grame pe zi (~>2 băuturi pe zi, ~15 pe săptămână) crește riscul de cancer colorectal;
  • Activitatea fizică reduce riscul de cancer colorectal;

Același raport a stabilit că există dovezi probabile că:

  • Consumul de carne roșie crește riscul de cancer colorectal**
  • Aportul de fibre alimentare (leguminoase, fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe) consumul reduce riscul de cancer colorectal;
  • Aportul de calciu reduce riscul de cancer colorectal;

** indica un aport ridicat care a fost asociat cu un risc crescut.

Consumul de carne roșie și riscul de cancer colorectal – cuantificat

Un studiu publicat recent  în Jurnalul Internațional de Epidemiologie a constatat că persoanele care au consumat în medie ~ 75 de grame de carne roșie + procesată pe zi au avut o creștere cu 20% a riscului de cancer colorectal în comparație cu cei care au consumat ~ 20 de grame pe zi.

  • 75 de grame pe zi echivalează cu 525 de grame pe săptămână;
  • 20 de grame pe zi echivalează cu 140 de grame pe săptămână;

După cum am menționat în secțiunea anterioară, consumul de carne procesată contribuie la un risc mai mare per gram decât consumul de carne roșie.

O lucrare din 2017 din jurnalul Gastroenterology recomandă evitarea cărnii procesate ori de câte ori este posibil, menținând în același timp consumul de carne roșie la <50 de grame pe zi, pentru a minimiza riscul de cancer colorectal.

Că să aveți o idee precisa, cantitatea recomandata este în  jur de 350 de grame pe lună, ceea ce înseamnă că puteți mânca totuși o  friptură suculentă atunci când ieșiți la restaurant într-o sâmbătă.

Ideea principală nu este să nu consumati carne roșie, ci să nu consumați doar carne roșie sau procesată.

Diversificați-vă aportul de proteine

Dacă vă bazați pe consumul de carne roșie cu mult peste aceste cantitați săptămânale, ar fi bine să vă diversificați aportul de proteine ​​și să vă indreptati atentia spre consumul mai multor leguminoase, nuci, semințe și pește – acest lucru vă va oferi longevitate sporită și o apărare mai bună împotriva altor posibile afecțiuni. De asemenea, vă va crește aportul de fibre și calciu, deoarece multe alte  surse de proteine ​​conțin acești nutrienți protectori.

Gânduri finale

Articolul de astăzi oferă o simplă fotografie asupra dovezilor disponibile despre legătura dintre aportul alimentar și riscul de cancer colorectal.

Deși cu siguranță nu oferă nici o descoperire revoluționară, întărește mesajul cum că acest singur pas poate fi cea mai importantă schimbare pe care oricine o poate face pentru a-și îmbunătăți sănătatea  – diversificați-vă aportul de proteine din dietă.

Surse:

  • https://doi.org/10.3390/nu11010164
  • https://www.wcrf.org/sites/default/files/Colorectal-Cancer-2017-Report.pdf
  • https://doi.org/10.1053/j.gastro.2017.04.025
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22412075/

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician