De ani de zile, consumul de cafea a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta boală Parkinson. Pornind de la această speculație conform căreia cafeina (pe care oamenii o asociază cu cafeaua, dar o mai găsim ȋn mai multe alimente, inclusiv ȋn ceai verde, negru ) se asociază cu risc redus de apariție și de evoluție a bolii Parkinson, s-au realizat numeroase studii care au investigat potențialul acesteia, atȃt pe indivizi sănătoși, cȃt și pe pacienți.
Rezultatele au arătat că indivizii care consumau cafeină au avut o rată semnificativ mai mică de progresie a bolii Parkinson. Mai mult, consumul mai mare de cafeină a fost asociat cu o rată mai mică de ȋncepere a tratamentului cu Levodopa (medicamentul cel mai utilizat ȋn tratamentul bolii Parkinson).
Ca o concluzie, ce a rezultat ȋn urma acestor studii, a fost că dacă un individ consumă ȋn continuare cafeină, riscul de apariție a dizabilităților motorii (”tremurăturile” caracteristice) și non-motorii ȋn cazul bolii Parkinson recent diagnosticate, este mult mai mic.
De fapt, ceașca de cafea, nu aduce doar cafeina cu efectele benefice dovedite ȋn numeroase studii, are peste 1000 de compuși diferiți, Unul din aceștia a fost ȋndelung cercetat, iar ȋn urma unui studiu realizat ȋn 2018, s-au evidențiat și posibilele mecanisme biochimice de protecție ale ceștii de cafea.
DE REȚINUT!
Nu trebuie să renunțați la cafea, dacă ați fost diagnosticat cu boală Parkinson, din contra, se ȋncurajează consumul acesteia. Ea are efect neuroprotector (protecția celulelor nervoase). Bineȋnțeles, putem vorbi de protecția anumitor celule atȃta timp cȃt mai au ce proteja, adică boala este la debut sau ȋn stadiile incipiente.
Recomandările (nu neapărat pentru persoanele cu boală Parkinson) sunt 3-6 mg/kg corp de cafeină (adică pentru o persoană de 60 kg= 180 mg până la 360 mg/zi).
În cazul femeilor ȋnsărcinate și al adolescenților maxim 3 mg/kg corp/zi.
Acum să vedem conținutul ȋn cafeină al diverselor băuturi:
- O cană de cafea la filtru (200 ml) = 90 mg cafeină
- Un espresso (60 ml)= 80 mg
- 1 cană de ceai negru (220 ml) = 50 mg
- O doză de cola = 40 mg
- O doză de energizant = 80 mg
- Ciocolată cu procent mare de cacao ( 50 g) = 30 mg
- Ciocolată cu lapte (50 g) = 10 mg
(articol scris de Dr. Catalina NECHIFOR – Specialist Nutriție Clinică &Dietetică)
Bibliografie
- Hong CT, Chan L, Bai CH. The Effect of Caffeine on the Risk and Progression of Parkinson’s Disease: A Meta-Analysis. Nutrients. 2020 Jun 22;12(6):1860. doi: 10.3390/nu12061860. PMID: 32580456; PMCID: PMC7353179.
- Moccia M, Erro R, Picillo M, Vitale C, Longo K, Amboni M, Pellecchia MT, Barone P. Caffeine consumption and the 4-year progression of de novo Parkinson’s disease. Parkinsonism Relat Disord. 2016 Nov;32:116-119. doi: 10.1016/j.parkreldis.2016.08.005. Epub 2016 Aug 4. PMID: 27622969.