Când vine vorba de păstrarea și îmbunătățirea funcției creierului, să recunoaștem: avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem obține. Odată cu vârsta, bolile care provoacă demență, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer și boala Parkinson, devin mai frecvente. Și din moment ce avem o populație în vârstă, previziunile sunt că demența va deveni mult mai frecventă în viitorul apropiat. Cu toate acestea, în ciuda deceniilor de cercetare, nu există tratamente extrem de eficiente pentru demență.
În ceea ce privește măsurile preventive, cele mai bune recomandări sunt cele pe care medicul dumneavoastră le-ar face oricum, cum ar fi exercițiile regulate, alegerea unei alimentații sănătoase, menținerea unei tensiuni normale, nu fumatul și consumul moderat. „Exerciții pentru creier” (cum ar fi probleme provocatoare de matematică sau jocuri de cuvinte) și o varietate de suplimente nu au dovezi pentru conservarea pe termen lung a funcției creierului sau prevenirea declinului cognitiv. În timp ce unele studii sugerează că antioxidanții, uleiul de pește, stimulente precum cafeina sau alte alimente specifice pot ajuta la îmbunătățirea funcției creierului sau la prevenirea demenței, aceste beneficii sunt greu de demonstrat și studiile au fost în cel mai bun caz neconcludente.
Atât consumul pe termen scurt, cât și pe termen lung, sunt de ajutor pentru funcția cognitivă. un studiu din 2011 asupra adulților tineri a constatat că la două ore după ce au consumat ciocolată neagră (cu conținut ridicat de flavonoide), memoria și timpul de reacție au fost mai bune decât în rândul celor care consumau ciocolată albă (cu conținut scăzut de flavonoide). Cu toate acestea, alte studii similare nu au arătat niciun beneficiu. Un studiu din 2014 a constatat că, printre adulții cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, cei care au luat un supliment de cacao cu conținut ridicat de flavonoide timp de trei luni au avut performanțe mai bune la testele de memorie decât cei desemnați să ia un supliment de cacao cu conținut scăzut de flavonoide.
Mai multe studii au demonstrat dovezi ale îmbunătățirii fluxului sanguin al creierului, nivelurilor de oxigen sau funcției nervoase, măsurate prin teste imagistice sau teste ale activității electrice din creier după consumul de băuturi de cacao. Dar, deoarece aceste schimbări nu au fost asociate în mod obișnuit cu o performanță îmbunătățită la sarcinile cognitive, este greu să se conecteze rezultatele direct la o mai bună funcționare a creierului.
Deși aceste constatări sunt încurajatoare și intrigante, sunt necesare mai multe cercetări, mai ales că majoritatea studiilor de până acum au fost mici și multe nu au reușit să elimine posibilitatea efectului placebo. În plus, aceste studii nu pot lua în considerare multe alte variabile care pot afecta funcția creierului (cum ar fi probleme medicale, funcția cognitivă la momentul inițial sau utilizarea medicamentelor).
Beneficiile ciocolatei negre pentru creier:
- Îmbunătățește starea de spirit și sănătatea intestinală: Un studiu controlat randomizat a constatat că un consum de ciocolată neagră cu 85% cacao a crescut diversitatea microbiană (un marker al sănătății intestinale), ducând la îmbunătățiri semnificative ale dispoziției zilnice.
În fiecare zi, timp de trei săptămâni, participanții la studiu au mâncat doar 10 grame de ciocolată neagră dimineața, la prânz și seara devreme.
Constatarea cheie a acestui studiu este că o creștere a dispoziției a fost direct asociată cu o creștere a diversității microbiene, care influențează axa intestin-creier, calea de comunicare bidirecțională dintre nervii din intestin și creier.
2.Îmbunătățirea funcției cognitive în caz de deficiențe cognitive ușoare: Au existat multe studii pe cacao efectuate cu populații mai în vârstă și cu cele cu deficiențe cognitive ușoare, cunoscute a fi precursoarele demenței și afecțiunilor neurodegenerative precum boala Alzheimer.
Din motive practice, aceste studii implică, de obicei, consumul de băuturi pe bază de cacao timp de 4-8 săptămâni, apoi compararea efectelor cognitive cu cele ale non-consumatorilor.
Rezultatele cercetării au validat îmbunătățirea vitezei de procesare, a funcției executive și a memoriei de lucru la persoanele cu deficiențe cognitive ușoare. Mai mult decât atât, nivelul beneficiilor se corelează cu cantitatea consumată, o concentrație mai mare de aport de flavanol ducând în mod specific la îmbunătățiri ale fluenței verbale.
În general, cercetările arată: cacao este un instrument nou pentru protecția cunoașterii umane și o modalitate de a contracara declinul cognitiv.
3.Performanță cognitivă crescută la adulții tineri: Datorită constatărilor pozitive în materie de îmbătrânire, cercetările din ultimii ani au investigat beneficiile pentru copii și adulți tineri.
O meta-evaluare a unsprezece studii de intervenție a analizat beneficiile consumului pe termen scurt și lung de cacao asupra performanței cognitive, dezvăluind că ambele au avut un efect pozitiv asupra mai multor rezultate cognitive.
După consumul acut, s-au observat efecte benefice cu creșterea fluxului sanguin cerebral și oxigenarea sângelui cerebral.
După aportul cronic de cacao, s-au găsit performanțe cognitive generale mai bune, împreună cu niveluri crescute de neurotrofine. Neurotrofinele reglează dezvoltarea, întreținerea și funcționarea sistemului nervos.
În general, cacaoa arată potențialul de a îmbunătăți pe scară largă funcțiile creierului și neuroplasticitatea la vârsta adultă timpurie, având potențial beneficii pe tot parcursul vieții.
Știați că locurile în care consumul de ciocolată este cel mai mare au cei mai multe premii Nobel? Este adevărat, cel puțin conform unui studiu din 2012 publicat în New England Journal of Medicine. Desigur, asta ar putea fi o coincidență. Dar este posibil ca inteligența sau alte măsuri ale funcției cerebrale ridicate să fie de fapt îmbunătățite prin consumul de ciocolată?
Referințe
https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-019-00779-x