Alimentația în cancerul esofagian

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Majoritatea cancerelor esofagiene sunt clasificate fie ca un carcinom cu celule scuamoase, fie ca adenocarcinom, în funcție de tipul de celule.

Cum afectează anumiți factori riscul de apariție a cancerului esofagian?

  • Excesul de greutate și obezitatea sunt asociate cu refluxul gastro-esofagian și cu esofagul Barrett, afecțiuni care afectează celulele care căptușesc esofagul în moduri care le fac predispuse la cancer.
  • Riscul de cancer esofagian crește pe măsură ce consumul de alcool crește: Organismul transformă alcoolul în acetaldehidă, un puternic cancerigen; -Alcoolul poate acționa ca un solvent, facilitând pătrunderea agenților cancerigeni, cum ar fi fumul de tutun, în celulele care căptușesc esofagul; -Alcoolul poate afecta negativ eficiența organismului în repararea deteriorării ADN-ului și apărarea împotriva radicalilor liberi.

Cum afectează cancerul esofagului alimentația?

Acest tip de cancer vă poate îngusta esofagul. Acest lucru poate face dureros să înghițiți. Tratamentul cancerului poate provoca, de asemenea, probleme care vă îngreunează să aveți aport din toți nutrienții de care corpul dumneavoastră are nevoie. De aceea, colaborarea cu un specialist în nutriție sau un dietetician înregistrat poate ajuta. Acest membru al echipei dumneavoastră de îngrijire vă poate ajuta cu următoarele:

  • pierdera poftei de mâncare;
  • uscăziune, durere sau anumite leziuni la nivelul gâtului sau esofagului;
  • dificultăți la înghițire;
  • grețuri și vărsături.

SFATURI

Nutriția este importantă înainte, în timpul și după tratamentul pentru cancerul esofagian. Majoritatea persoanelor cu cancer esofagian au dificultăți într-o nutriție corespunzătoare și în menținerea unei greutăți normale.

  • Mănâncă alimente bogate în calorii și proteine. Acestea includ produse lactate integrale, carne, nuci(ex.milkshake-uri, smoothie-uri cu pudră de proteine, unt de arahide, fasole, ouă, brânză și iaurt).
  • Dacă înghițirea este încă grea, înmoaie alimentele cu sosuri. Tăiați carnea în bucăți mici. (ex. omletă, paste, cremă, budincă, supe și tocănițe făcute cu carne tocată)
  • Dacă ați avut o intervenție chirurgicală, stomacul poate fi mai mic. S-ar putea să aveți senzația de sațietate foarte rapid. Poate ajuta să mănânci mai des, mese mai mici. De asemenea, ar trebui să nu bei lichide înainte de mese. Și păstrați multe gustări gustoase și cu multe caloriila îndemână între mese. (ex. brânză și biscuiți, pâine prăjită cu unt de arahide, biscuiți și hummus, iaurt și fructe, cereale cu lapte integral și banane).
  • Este posibil să fie nevoie să consumați lichide în timp ce mănâncați, deoarece acest lucru poate ajuta la înghițirea mai ușoară.
  • Adăugați unt, margarină sau ulei la alimente ori de câte ori puteți.

Câteva sfaturi dacă ați făcut chimioterapie sau radioterapie

Chimioterapia și radioterapia pot provoca reacții adverse care pot îngreuna mâncarea, cum ar fi modificări ale gustului și pierderea apetitului. Dacă nu mâncați suficientă mâncare sau slăbiți în urma tratamentului, urmați sfaturile de mai jos.

  • Luați mese mici, dese.
    • Luați o masă jumătate la fiecare 2 până la 3 ore.
    • Aveți pe zi 6 până la 8 mese mici, în loc de 3 mese mari.
    • Creați și urmați un program de masă. Nu așteptați până vă e foame.
  • Păstrează-ți alimentele preferate în casă, unde poți ajunge cu ușurință la ele.
  • Cumpărați alimente dintr-o singură porție, pe care le puteți mânca cu ușurință.
  • Gătiți în cantitate mai mare, astfel încât să aveți mâncare rămasă.
    • Păstrați 1 porție suplimentară în frigider pentru a doua zi, dar nu mai mult.
    • Congelați celelalte porții suplimentare. Când sunteți gata să utilizați o porție, dezghețați-o în frigider sau cuptor cu microunde, nu pe blatul din bucătărie. Apoi, reîncălziți-o până când este fierbinte.
  • Includeți multe grupuri și tipuri de alimente diferite în dieta dvs., cu excepția cazului în care aveți anumite restricții.
  • Încercați să obțineți cât mai multe calorii din lichide decât din alimente solide (ex.milkshake-uri sau suplimente nutritive).
  • Încercați să vă păstrați experiența culinară plăcută și nestresantă.
  • Gândiți-vă la alimentație ca fiind la fel de importantă ca și medicamentul.
  • Dacă vă confruntați cu reacții adverse, adaptați-vă alimentația:

– dacă mestecare sau înghițirea sunt fie dureroase, fie dificile, fie aveți senzația că mâncarea se blochează în gât, urmați o dietă pe bază de piureuri (alimente care nu trebuie mestecate- alimentele se pun în blender până se obține textura dorită)

Referințe

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician