Risipa alimentară are loc de-a lungul întregului spectru de producție, de la fermă până la distribuție la consumator.
Deși, problema risipei alimentare este una care începe cu mult înainte de acasă, iată câteva strategii pentru cumpărături, depozitare și reutilizare care pot reduce la minimum această risipă din bucătărie.
SFATURI PENTRU CUMPĂRĂTURI
- Gândește-te la meniurile săptămânale din timp și folosește listele de cumpărături. Acest lucru este esențial pentru a ști ce și câte ingrediente să cumpărați.
- Fiți atenți la cumpărăturile impulsive sau la ofertele speciale pentru alimente, pe care în mod normal nu le consumați. Nu faceți cumpărături flămând, ceea ce poate influența cât de mult și ce alimente cumpărați.
- Achiziționați cantități exacte ori de câte ori este posibil: fructe sau legume unice (mai degrabă decât ambalate în prealabil) și cereale integrale, nuci și semințe de la vrac.
- Fiți atenți la produsele proaspete. Strângeți, miroșiți și, chiar, gustați dacă magazinul vă permite. Alegeți cele mai strălucitoare și proaspete produse pe care le puteți. Dacă deja s-a înmuiat sau a început să se decoloreze, procesul de alterare a început și se va accelera acasă.
- Fiți conștienți de fructele care continuă să se coacă în timp (climacterice) față de fructele care nu se coc mai mult după recoltare (non-climacterice). În mod ideal, fructele non-climacterice sunt culese la maturitatea maximă, deoarece nu puteți face nimic, dacă ați achiziționat un fruct necoapte non-climacteric. Fructele climaterice pot avea un gust mai dulce cu cât sunt lăsate să se coacă mai mult, dar acest lucru se poate datora pierderii treptate de apă, care concentrează zaharurile naturale din fructe.
- Fructele climaterice: mere, caise, avocado, banane, pepene galben, kiwi, mango, nectarine, piersici, pere, prune, roșii.( Păstrați-le pe blat, la temperatura camerei până la coacerea dorită, apoi puneți-le la frigider).
- Fructele non-climaterice: fructele de pădure, cireșele, citricele (portocale, lămâi, lime, grepfruit), struguri, pepene verde. Din păcate, uneori, puteți cumpăra un fruct non-climacteric, care a fost recoltat înainte de coacere (gândiți-vă la afine sau portocale acre!).
- Luați în considerare să cumpărați „produse urâte” sau să susțineți petiții pentru ca magazinele să le vândă. Acestea sunt fructe și legume deformate care pot fi aruncate, deoarece nu îndeplinesc standardele obișnuite de aspect.
- De asemenea, ar putea fi timpul să reconsiderăm mantra „proaspăt este întotdeauna mai bun”. Tehnicile de prelucrare a alimentelor, cum ar fi uscarea, congelarea și conservarea pot ajuta la prelungirea termenului de valabilitate. Alimentele congelate, de exemplu, au ca rezultat cu 47% mai puține deșeuri alimentare menajere decât alimentele proaspete. Oamenii pot evita aceste alimente din cauza percepției de calitate inferioară a alimentelor, cum ar fi gustul sau textura, și pierderea de nutrienți. Cu toate acestea, este important să ne amintim că alimentele proaspete folosite după perioada maximă de coacere pot duce la o pierdere și mai mare a calității și a nutrienților. Căutați etichete care menționează „înghețat rapid” care indică că produsul a fost congelat rapid după recoltare pentru a păstra nutrienții.
- Pentru produsele uscate și conservate care pot fi păstrate luni sau chiar ani, cumpără doar atât cât vei folosi în mod realist: cereale integrale, paste, nuci, fasole, linte, roșii, porumb și sosuri.
- Pentru produsele perisabile precum lactatele și ouăle, reaprovizionați numai atunci când cantitatea actuală este utilizată în proporție de 75%.
SFATURI PRIVIND DEPOZITAREA
- Puneți cele mai vechi alimente în față și planificați mai întâi mesele în jurul acelor ingrediente.
- Păstrați, ceea ce v-a rămas dintr-un produs, în față. Etichetați recipientul cu dată până la care se poate consuma. În general, mâncarea rămasă se păstrează bine aproximativ 3-4 zile.
- Încercați să pregătiți legumele imediat ce le cumpărați. Spălați-le, tocați-le și uscați-le. Apoi depozitați în recipiente etichetate la vedere. Introducerea imediată a acestora în sertarele pentru legume ale frigiderului crește riscul lor de a fi uitate și de a nu fi folosite la prospețimea maximă.(ȘTIAȚI CĂ: cutiile/sertarele de produse pot fi utile, dacă sunt utilizate corespunzător? Ele nu reprezintă doar spațiu suplimentar de depozitare, ci sunt controlate pentru umiditate care poate preveni sau accelera deteriorarea. Modelele mai noi de frigidere au recipiente cu un glisor care citește „umiditate”. Glisarea urechii într-o direcție închide circulația aerului (umiditate mai mare), iar alunecarea către capătul opus permite fluxul de aer (umiditate mai scăzută).
- Umiditatea scăzută este benefică pentru produsele care nu sunt sensibile la pierderea de apă și emit niveluri ridicate de etilenă gazoasă. Setarea de umiditate scăzută permite aerului să circule și să risipească gazul care altfel ar accelera coacerea (produsele de depozitat: mere, avocado, pepeni, mango, pere și piersici).
- Umiditatea ridicată este benefică pentru produsele care sunt sensibile la pierderea de apă și se deteriorează rapid în prezența gazului etilenă. Setarea de umiditate ridicată menține recipientul etanș împotriva fluxului de aer care circulă în restul frigiderului și protejează produsele de gazele emise de alte produse.(produsele de depozitat: legume cu frunze verzi, verdețuri, castraveți, morcovi, căpșuni, ardei gras și legume crucifere precum broccoli, conopida și varza de Bruxelles).
- Îndepărtați produsele vizibil îmbătrânite și utilizați-le imediat sau compostați-le, deoarece pot emite gaze care grăbesc coacerea altor produse.
- Anumite produse( cartofii, ceapa, roșiile, dovleac, busuioc) trebuie păstrate la temperatura camerei într-o zonă uscată.
- Multe alimente pot fi congelate (luni, chiar 1 an). Nu uitați să etichetați data la care a fost depozitată și să verificați în mod regulat conținutul congelatorului!
- Revigoreaza legumele, care, de obicei, sunt aruncate: salata verde, legumele și verdețurile. Atâta timp cât aceste alimente nu prezintă semne clare de alterare (decolorare, mucegai), merită salvate. Deoarece majoritatea legumelor conțin aproximativ 90% apă, care se pierde treptat în timpul depozitării, adăugarea de apă din nou le poate îmbunătăți imediat. Tăiați legumele în felii pentru a permite o suprafață mai mare de contact cu apa, apoi înmuiați într-un vas umplut cu apă cu gheață timp de 15-20 de minute. Uscați bine înainte de utilizare. Legumele, care nu au putut fi ”revigorate”, folosiți-le la supe sau tocănițe
- Dacă fructele încep să se devină moi, adăugați-le la smoothie-uri sau la prăjituri. Dacă ați achiziționat fructe prea acre, faceți un smoothie amestecat cu fructe mai dulci (banane, ananas) sau folosiți-le în prăjituri/tarte.
- Pâinea veche fie o prăjiți și o puneți într-un robot de bucătărie pentru a face pesmet fie ungeți feliile de pâine cu ulei de măsline, tăiați-le cubulețe, stropiți-le cu pudră de usturoi și coaceți-le pentru a face crutoane.
REFERINȚE
- www.harvard.edu
- www.greenly.earth