Ce este alergia alimentară?
O alergie alimentară este un răspuns anormal al sistemului imunitar al organismului la anumite alimente. Aceasta nu este același lucru cu intoleranța alimentară, deși unele dintre simptome pot fi foarte asemănătoare.
Ce cauzează alergiile alimentare?
Sistemul imunitar al corpului tău luptă împotriva infecțiilor și a altor pericole pentru a te menține sănătos. Când sistemul tău imunitar simte că un aliment sau ceva dintr-un aliment reprezintă un „pericol” pentru sănătatea ta, ai o reacție de tip alergie alimentară. Sistemul tău imunitar trimite anticorpi de tip imunoglobuline E (IgE). Acestea reacționează la hrana sau substanța din alimente. Acest lucru poate provoca simptome de alergie, cum ar fi urticarie, astm, mâncărime la nivelul gurii, dificultăți de respirație, dureri de stomac, vărsături sau diaree.
În 2004 au fost identificate 8 alimente, cosiderate alergeni alimentari majori: lapte, ouă, pește, crustacee, nuci, arahide, grâu și soia. La 23 aprilie 2021 susanul a fost declarat drept al 9-lea alergen alimentar major (fiind recunoscut de Statele Unite ale Americi, dar modificarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023). .
Simptomele alergiei alimentare nu sunt întotdeauna prezente sau aceleași pentru fiecare persoană sau reacție și pot varia, inclusiv în funcție de de cantitatea de alergen alimentar consumată.
Simptomele alergiilor alimentare (reacții alergice) pot include:
- Urticarie
- Piele înroșită sau erupție cutanată
- Senzație de furnicături sau mâncărime la nivelul gurii
- Umflarea feței, a limbii sau a buzelor
- Vărsături și/sau diaree
- Crampe abdominale
- Tuse sau respirație șuierătoare
- Amețeli
- Umflarea gâtului și a corzilor vocale
- Respiratie dificila
- Pierderea conștienței
Alergiile alimentare pot pune viața în pericol
În timp ce majoritatea simptomelor alergiilor alimentare sunt ușoare și se limitează la disconfortul cutanat sau digestiv, unele pot evolua către o reacție alergică severă, care pune viața în pericol, numită anafilaxie.
Acest lucru poate duce la:
- căile respiratorii în plămâni sunt mult îngustate
- scăderea severă a tensiunii arteriale și șoc („șoc anafilactic”)
- sufocare prin umflarea gâtului și a laringelui
SFAT
Dacă aveți o alergie alimentară cunoscută și începeți să aveți simptome ale unei reacții alergice:
- Nu mai mâncați imediat mâncarea
- Evaluați necesitatea unui tratament de urgență (cum ar fi epinefrina)
- Solicitați asistență medicală
Ce trebuie să fac?
Apariția simptomelor după consumul anumitor alimente poate fi un semn al unei alergii alimentare. Alimentele care au cauzat aceste simptome trebuie evitate, iar persoana afectată trebuie să contacteze un furnizor de servicii medicale pentru testarea și evaluarea corespunzătoare.
Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă aveți alergii alimentare, folosiți aceste 4 sfaturi pentru a vă ajuta să reduceți riscul de a vă îmbolnăvi:
- Citiți întotdeauna etichetele produselor alimentare.
- Evita alimentele la care esti alergic.
- Învață să recunoști simptomele precoce ale unei reacții alergice, în caz de ingerare accidentală.
- Aflați ce să faceți în cazul în care apare o reacție alergică. Planificați pentru a avea acces imediat la măsurile adecvate de tratament și îngrijiri medicale.
Referințe