Ce este?
La fel ca și ghimbirul, turmericul este o plantă cu rizom, originară din Asia de Sud-Est. În India, a fost folosit ca și condiment de mai bine de 4000 de ani. Astăzi, turmericul măcinat conferă nuanța sa superbă de aur și aroma distinctă preparatelor în care este folosit.
Medicamentele din plante indiene, chinezești și occidentale folosesc în mod tradițional turmericul, din familia ghimbirului, pentru afecțiuni precum digestia proastă, durerile abdominale și balonarea.
Cum să-l folosesc?
Proaspăt sau uscat, turmericul are un gust plăcut amar, care mărește aromele celorlalte condimente Întotdeauna, ar trebui să adăugați puțin piper negru, pentru a favoriza absorbția.
Dacă folosiți turmeric uscat/măcinat – ½ de linguriță este suficient pentru condimentare mâncărurilor cu fasole, orez, bulgur, quinoa, supelor, tocănițelor sau sosurilor. Dacă folosiți turmeric proaspăt, acesta este sub formă de rizom și se rade (asemenea ghimbirului).
În 1999, Organizația Mondială a Sănătății l-a recomandat pentru tratamentul refluxului gastro-esofagian, flatulenței și dispepsiei, așa cum este utilizat în medicina ayurvedică. Acum zece ani, Societatea Canadiană de Cercetare Intestinală, organizația de caritate soră a Societății Gastrointestinale, a oferit finanțare pentru cercetarea Dr. Baljinder Salh privind beneficiile curcuminei în cancerul de colon. Salh și echipa sa din Vancouver au contribuit la construirea unui corp de dovezi că acest condiment aromat poate ajuta la prevenirea dezvoltării celulelor canceroase în colon.
Cum trebuie păstrat?
Se păstrează, ca orice alt condiment într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Turmericul măcinat își pierde din proprietăți după 1 an, de aceea ar fi bine să cumpărați o cantitate mai mică. Rădăcina de turmeric poate fi păstrată într-o pungă de hârtie la frigider 2-3 săptămâni, sau la congelator până la 1 an.
Ce efecte secundare pot apărea?
Turmericul (curcuma- substanța activă) este sigur atunci când este utilizat pe termen scurt. Produsele cu turmeric care furnizează până la 8 grame de curcumină zilnic, sunt sigure, atunci când sunt consumate timp de până la 2 luni. De obicei, turmericul nu provoacă reacții adverse grave. Unii oameni pot prezenta reacții adverse ușoare, cum ar fi tulburări de stomac, greață, amețeli sau diaree. Aceste efecte secundare sunt mai frecvente la doze mai mari.
Avertizări
Sarcină și alăptare: Turmericul este folosit în mod obișnuit în cantități mici ca și condiment în alimente, atât în sarcină, cât și în alăptare. Dar este nesigur să folosiți cantități mai mari de turmeric, ca medicament în timpul sarcinii. Poate provoca sângerări sau avort spontan. Cu privire la alăptare, nu există dovezi suficiente, de aceea este mai sigur să nu fie folosit ca medicament/supliment în această perioadă.
Probleme ale vezicii biliare: Turmericul poate agrava problemele vezicii biliare. Nu utilizați turmeric dacă aveți calculi biliari sau o obstrucție a căilor biliare.
Probleme de sângerare:turmericul poate încetini coagularea sângelui, crescând riscul de complicații la persoanele care administrează, deja, un anticoagulant.
Condiții de sănătate sensibile la hormoni(ex. cancerul uterin, cancerul ovarian, cancerul mamar, endometrioza sau fibromul uterin): Turmericul conține o substanță chimică numită curcumină, care poate acționa ca hormonul estrogen. În teorie, acest lucru ar putea avea efecte asupra stărilor sensibile la hormoni. Până se știe mai multe, ar trebui utilizat cu prudență, dacă aveți o afecțiune care ar putea agrava prin expunerea la hormoni.
Infertilitate: Turmericul poate scădea nivelul de testosteron și poate reduce mișcarea spermatozoizilor. Acest lucru ar putea reduce fertilitatea. Turmericul trebuie folosit cu prudență de persoane care încearcă să aibă un copil.
Boală hepatică: există o anumită îngrijorare că turmericul poate afecta ficatul, în special la persoanele care au hepatită sau flux redus sau blocat de bilă din ficat (colestează).
Intervenții chirurgicale: Turmericul poate încetini coagularea sângelui. Poate provoca sângerări suplimentare în timpul și după intervenția chirurgicală. Opriți folosirea turmericului cu cel puțin 2 săptămâni înainte de intervenția chirurgicală programată.
Interacțiuni
- Medicamentele care încetinesc coagularea sângelui (anticoagulante/medicamente antiplachetare) : turmericul poate încetini coagularea sângelui, de aceea, nu este indicată administrarea unui supliment cu turmeric în cazul unei persoane care ia un antigoagulant.
- Antidiabetice: turmericul poate scădea nivelul glicemiei (zahărului din sânge). Luarea turmericului împreună cu medicamentele pentru diabet poate duce la scăderea prea drastică a glicemiei a zahărului din sânge.
- Medicamentele pentru cancer ( antitumorale): turmericul este un antioxidant. Există o anumită îngrijorare că antioxidanții ar putea reduce efectele medicamentelor folosite pentru cancer. Dacă luați medicamente pentru cancer, consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua turmeric!
- Amlodipina (Norvasc): turmericul poate crește cantitatea de amlodipină absorbită de organism. Luarea de turmeric în timp ce luați amlodipină ar putea crește efectele și efectele secundare ale amlodipinei.
- Medicamentele care, deja, au efect hepatotoxic(dăunează ficatului): turmericul poate dăuna ficatului. Luarea turmericului împreună cu un medicament care poate dauna ficatului ar putea crește riscul de afectare a ficatului.
- Tamoxifenul (Nolvadex): turmericul poate reduce cantitatea de tamoxifen în organism. Utilizarea turmericului cu tamoxifen ar putea reduce efectele tamoxifenului.
- Estrogenii: cantități mari de turmeric pot interfera cu efectele estrogenului. Luarea de turmeric împreună cu estrogen ar putea reduce efectele estrogenilor.
- Norfloxacina (Noroxin): turmericul poate crește cantitatea de norfloxacină absorbită de organism. Luarea de turmeric în timp ce luați norfloxacină ar putea crește efectele și efectele secundare ale norfloxacinei.
- Paclitaxelul (Abraxane, Onxol): turmericul poate modifica cât de mult paclitaxel rămâne în organism. Luarea de turmeric în timp ce luați paclitaxel poate modifica efectele și efectele secundare ale paclitaxelului. Cu toate acestea, acest lucru nu pare a fi o mare îngrijorare, deoarece interacțiunea este minoră.
- Docetaxelul (Taxotere): turmericul poate crește cantitatea de docetaxel absorbită de organism. Luarea de turmeric în timp ce luați docetaxel ar putea crește efectele și efectele secundare ale docetaxelului.
Referințe
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/turmeric-benefits
https://www.ibdcentrebc.ca/2021/07/can-turmeric-help-with-inflammatory-bowel-disease