Pielea noastră este prima noastră barieră în calea agenților patogeni, a luminii UV, a substanțelor chimice și a leziunilor mecanice. De asemenea, ne reglează temperatura și cantitatea de transpirație pe care o eliberăm.
Pielea este cel mai mare organ al corpului. Starea pielii noastre și modul în care îmbătrânește sunt influențate de o serie de factori, printre care dieta și stilul de viață, care joacă un rol major. Expunerea prelungită la soare, fumatul și o dietă bogată în alimente procesate și zaharoase, precum și deshidratatorii precum cafeina și alcoolul își vor face, în timp, efectul.
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine în mod natural mai subțire, mai puțin elastică și mai predispusă la linii fine și riduri. O dietă sănătoasă și echilibrată, care conține nutrienți prietenoși cu pielea și multe lichide pentru hidratare, va ajuta într-un fel să susțină modul în care pielea ta îmbătrânește. Atât macronutrienții (proteine, grăsimi și carbohidrați) cât și micronutrienții (vitamine și minerale) sunt necesari pentru a obține o piele sănătoasă și radiantă.
Aimentele care promovează pielea curată nu vor fi probabil o surpriză. Sunt încărcate cu nutrienți sănătoși, vitamine, antioxidanți și probiotice. Consumul de alimente sănătoase, cum ar fi legumele proaspete și proteinele slabe, permite organismului nostru să funcționeze cel mai bine, iar beneficiile lor apar și pe pielea noastră.
- Alimentele cu indice glicemic mic-contribuie la curățarea pielii datorită modului în care corpul nostru le descompune. Când glicemia crește, după ce ați consumat un aliment cu indice glicemic ridicat, corpul dumneavoastră răspunde cu o inflamație crescută și producție de sebum pe piele. Atât inflamația, cât și excesul de sebum pot duce la erupții. În urma unui studiu realizat în SUA s-a constatat că 87% din 2.258 de participanți au observat mai puțină acnee după ce au început o dietă cu indice glicemic scăzut, iar 91% dintre ei au spus că au nevoie de mai puține medicamente pentru acnee.
Exemple de alimente cu indice glicemic scăzut:
- Unele fructe(ex. mere, banane, afine, cireșe și portocale);
- Legume(ex.morcovi, salată verde, roșii și castraveți);
- Cereale integrale;
- Leguminoase(fasole, linte, năut);
2. Probioticele au fost legate de o piele mai curată, datorită efectului lor asupra microbiomului intestinal și al pielii. Acneea și iritarea pielii pot fi cauzate de bacterii de la nivelul porilor. Probioticele ajută la reglarea bacteriilor din corpul nostru, prevenind creșterea excesivă a acestora.
Alimentele bogate în probiotice includ:
- alimente fermentate;
- iaurt;
- chefir;
- murături
3. Grăsimi sănătoase de tip omega-3: Consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3 poate contribui la o piele mai curată. Se știe că acizii grași Omega-3 scad inflamația din organism, iar acest lucru poate ajuta la reducerea acneei. Un studiu din 2008 a constatat că administrarea unui supliment zilnic de omega-3 a dus la o scădere generală a acneei și a inflamației pielii. De asemenea, studiul a constatat că pacienții care au luat suplimente de acizi grași omega-3 au observat o stare de spirit îmbunătățită și un sentiment de bunăstare după două luni.
Alimentele bogate în omega-3:
- Pește gras (ex. macrou, somon, hering, sardine și hamsii);
- stridii;
- Seminte de in;
- semințe chia;
- Nuci.
4. Proteine slabe: Trecerea la o dietă bogată în proteine slabe poate promova pielea curată datorită efectelor sale hormonale în organism. Un studiu care a analizat 2 aspecte ale dietei: proteinele slabe și alimentele cu indice glicemic scăzut, a constatat că o astfel de dietă a redus semnificativ semnele de acnee. Cercetătorii au considerat că acest lucru se datorează faptului că participanții la studiu au arătat scăderi atât ale androgenilor, cât și ale hormonilor de creștere, după implementarea noii diete. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni sunt asociate cu un risc crescut de acnee. De asemenea, participanții la studiu au pierdut în greutate în timpul studiului, ceea ce ar fi putut contribui și la sănătatea pielii.
Proteinele slabe:
- Carnea de pui sau de curcan;
- Peștele alb;
- Leguminoase;
- Albușuri de ou.
5. Alimente vegetale: fibrele și polifenolii din plante îmbunătățesc sănătatea intestinului și duc la niveluri mai scăzute de inflamație în organism. Deoarece, inflamația poate duce la o creștere a hormonilor care agravează acneea, consumul de alimente vegetale reduce erupțiile și îmbunătățește aspectul pielii.
Ce ar fi bine să evit să mănânc?
Pe măsură ce începeți să încorporați în dietă mai multe alimente care îmbunătățesc sănătatea pielii, ar trebui să evitați alimentele care vă fac pielea mai predispusă la erupții. Alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturate contribuie la inflamarea organismului. Inflamația crescută poate duce la o creștere a hormonilor, care duc la acnee.
LAPTE: studiile arată că dacă se consumă lapte de vacă este risc mult crescut de apariție a mai multe erupții. Un studiu a constatat că femeile care beau două pahare de lapte pe zi aveau cu 44% mai multe șanse de a face acnee. Este posibil ca hormonii din lapte să ducă la inflamație în organism. Cu toate acestea, alte tipuri de lactate, cum ar fi iaurtul și brânza, nu au fost legate de un risc crescut de acnee. Conținutul de grăsime din laptele de vacă nu pare să facă diferența în modul în care acesta afectează pielea. Asocierea dintre laptele cu un conținut redus de grăsimi și sănătatea pielii, este încă studiată și nu s-au formulat încă niște concluzii.
GRĂSIMI SATURATE: O dietă bogată în grăsimi saturate din carne și lactate este asociată cu o producție crescută de androgeni și hormoni de creștere. Aceștia sunt hormoni despre care se știe că măresc producția de sebum în piele și duc la înfundarea porilor și la acnee. Încercați să limitați grăsimile saturate din dieta dvs..
ZAHĂR: contribuie la inflamație și la descompunerea colagenului, care este o proteină din piele care o ajută să arate mai tânără. Lipsa de colagen duce la lăsarea pielii și în cele din urmă la apariția ridurilor.
Ce altceva pot face pentru a-mi proteja pielea?
- Alcoolul și drogurile sunt ”acceleratoare” de vârstă, care provoacă secreția hormonului stresului (cortizol). De asemenea, băuturile alcoolice conțin adesea mult zahăr. Dacă vi se pare prea dificil să renunțați complet, puteți să reduceți pas cu pas cantitatea de alcool consumată (ar trebui să observați diferența în doar 1-2 săptămâni).
- Fiți conștienți de ultraviolete (UV)– efectul soarelui asupra îmbătrânirii pielii este bine documentat, principalele ”strategii pentru a minimiza foto-îmbătrânirea fiind evitarea soarelui, utilizarea zilnică a cremelor de protecție solară și utilizarea (atât la nivel nutrițional, cât și local) de antioxidanți protectori pentru a reduce daunele UV.
- Fumatul – crește rata de îmbătrânire a pielii și poate avea un impact semnificativ nu doar asupra aspectului, ci și asupra funcției pielii.
- Îngrijirea pielii– cele mai exterioare straturi ale epidermei primesc puțină nutriție și aici este locul în care o bună îngrijire a pielii și aplicarea topică își au rolul lor. Cu toate acestea, deoarece stratul exterior al epidermei, cunoscut sub numele de stratul cornos, acționează ca o barieră apoasă, modul în care sunt furnizați acești nutrienți este cheia eficacității lor.
Referințe