Alimentația supraviețuitorilor de cancer

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Expresia supraviețuitor de cancer poate însemna lucruri diferite pentru diferiți oameni. Este adesea folosit ca termen general care descrie pe cineva care a primit un diagnostic de cancer. Aceasta înseamnă că supraviețuirea cancerului începe în momentul diagnosticării.

Nu toți cei care au sau au avut cancer folosesc cuvântul supraviețuitor. Pentru unii oameni, acest termen nu este potrivit. Ei se pot simți mai confortabil definindu-se ca „persoană care a avut cancer”, „o persoană care trăiește cu cancer” sau în alt mod.

Oamenii termină adesea tratamentul pentru cancer și își pun întrebarea „Acum ce?” După multe luni de tratamente este timpul să vă ocupați de următoarea fază a călătoriei dumneavoastră.

O alimentație bună este o parte importantă a îngrijirii dumneavoastră, dincolo de tratamentul cancerului.

Nutriția ajută la:

  • Recuperare și vindecare;
  • Recăpătarea forței și a greutății;
  • Gestionarea efectelor secundare;
  • Reducerea riscului unui viitor diagnostic de cancer și menținerea sănătății;
  • Menținerea unei greutăți sănătoase.

Mâncarea sănătoasă după tratamentul cancerului nu trebuie să fie copleșitoare. Puteți începe prin a face mici modificări. Pe măsură ce introduceți mici schimbări în modul în care mănâncați , acestea vor deveni parte din stilul de viață.

Alimentația și activitatea fizică joacă un rol important într-un stil de viață sănătos după tratament pentru cancer. Un stil de viață sănătos poate:

-reduceți riscul de cancer (nou sau recidivă);

-vă ajută să reduceți riscul de boli de inimă, de obezitate, osteoporoză, diabet;

-vă oferă mai multă energie;

-reduceți sentimentele de tristețe și vă îmbunătățiți starea de spirit.





Recomandările sunt:

  • mențineți o greutate sănătoasă: păstrați-vă greutatea în limitele sănătoase și evitați creșterea în greutate. Sunt din ce în ce mai multe dovezi privind legătura dintre grăsimea corporală și riscul de apariție a cancerului.
  • Fiți activ: mergând mai mult și stând mai puțin pe scaun este o modalitate excelentă de a reduce riscul de cancer.
  • Aveți o dietă bogată în cereale integrale, legume, fructe și leguminoase.
  • Limitați-vă consumul de fast-food și alte alimente procesate, care sunt bogat în grăsimi, amidon sau zaharuri.
  • Limitați-vă consumul de carne roșie și procesată.
  • Limitați-vă consumul de băuturi dulci. Bea mai ales apă și băuturi neîndulcite.
  • Limitați consumul de alcool. Există dovezi puternice că consumul de alcool este a cauza a 6 tipuri de cancer.
  • Nu luați suplimente pentru prevenirea cancerului. Scopul este să atingi nevoile nutriționale doar printr-o dietă bine echilibrată.

Alimentele vegetale

Sunt o alegere sănătoasă și ar trebui să urmăriți să includeți în dietă mai multe din aceste alimente. Selectați alimentele proaspete sau congelate. Alimentele vegetale furnizează vitamine, minerale, antioxidanți, fibre.

Exemple: legume, fructe, leguminoase, pâine și produse din cereale integrale, nuci și semințe, ulei de măsline.

Sfaturi:

  • când adăugați alimente vegetale la mesele dvs, încercați să umpleți două treimi din farfurie cu aceste alimente;
  • consumați 2 căni și 1/2 de legume și fructe pe zi;
  • gustările să fie din fructe și legume;
  • limitați mâbcarea prăjită;
  • unii fitonutrienți sunt îmbunătățiți cu gătitul, în timp ce alții sunt distruși. De aceea, includeți în dietă atât alimente crude, cât și gătite pentru a vă asigura o varietate;
  • este recomandat consumul alimentului ca atare, în detrimentul sucului;
  • alegeți cereale integrale, mai degrabă decât făină albă procesată (rafinată);
  • mănâncă cel puțin 25 de grame de fibre pe zi. Sursele bune:quinoa, orez brun, grâu integral, ovăz integral, fructe, legume, fasole, mazăre, nuci și semințe;
  • multe alimente pe bază de plante sunt o sursă bună de proteine ( fasole, linte, quinoa). Folosiți-le pentru a face o masă „fără carne” o data sau de doua ori pe saptamana.

Alimentele animale

  • limitarea cărnii roșii și cea procesată (conservată, afumată);
  • folosiți metode de gătit cu conținut scăzut de grăsimi; Axați-vă pe grăsimi sănătoase;
  • consumați mai multe alimente bogate în acizi grași omega3 (pește gras, sălbatic-macrou, somon, sardine, hering; avocado, măsline și ulei de măsline; nuci; semințe de chia, semințe de dovleac; produse provenind de la animale crescute cu iarbă) și mai puține alimente bogate în acizi grași omega 6 (pește prăjit, legume prăjite, alune, ulei de soia, ulei de porumb, produse provenite de la animale crescute cu cereale). Grăsimile Omega-3 ajută la reducerea inflamației din organism, în timp ce grăsimi omega-6 cresc inflamația.

Alimentele din soia

Oferă un număr mare de nutrienți. Soia este o sursă bună de fibre, proteine și substanțe fitochimice.

În prezent, recomandările sunt de 1-2 porții de soia/zi (inclusiv pentru supraviețuitorii de cancer de sân). Nu consumați cantități mari de soia și suplimente.

Sarea

  • limitați sodiul la cel mult 2.400 mg pe zi (aproximativ 1 lingurita de sare);
  • încercați să vă împărțiți sarea uniform pe parcursul zilei;
  • atenție la sarea ”ascunsă”, pe care o găsim în conserve, cereale, condimente, produse procesate sau, chiar, pâine. SFAT: citiți cu atenție etichetele și asezonați mâncarea cu ierburi, mai puțin cu sare sau condimente gata preparate.

Alcool

Băuturile alcoolice sunt bogate în calorii cu beneficii nutriționale limitate (sunt calorii goale). Riscul de cancer și alte boli crește pe măsură ce consuul de alcool crește.

Prea mult alcool crește riscul de:

  • cancer de ficat;
  • cancere digestive (ale cavității bucale, ale esofagului sau colorectal);
  • cancer mamar;
  • boli cardiovasculare (de inimă(;
  • obezitate;
  • ciroză hepatică.




Referințe

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician