Antioxidanții din roșii ajută la prevenția demenței

Publicat Din categoria Afectiuni Neurologice

Roșiile vin în mai multe soiuri delicioase, iar acest fruct de sezon face mai mult decât să adauge aromă și culoare unui preparat, oferă beneficii pentru sănătate care afectează multe sisteme ale corpului:

  • susțin sănătatea inimii;
  • sprijină recuperarea musculară după activitate fizică;
  • ajută la prevenirea demenței;
  • ajută la scăderea riscului de cancer;
  • ajută la echilibrarea glicemiei;
  • promovează creșterea părului și unghiilor;
  • promovează sănătatea pielii.

Dulceața și aciditatea pot varia în funcție de tipul de roșie pe care îl alegeți, dar toate soiurile de roșii oferă nutrienți esențiali.

Indiferent dacă le gătiți sau le mâncați crude, roșiile pot afecta ce nutrienți sunt cei mai disponibili pentru absorbție, dar nu puteți greși cu o dietă echilibrată.

Roșiile au un conținut scăzut de calorii și sunt pline de nutrienți vitali. O roșie crudă de mărime medie conține aproximativ 22 de calorii și mai puțin de un gram de grăsime. Are în mod natural un nivel scăzut de sodiu și un indice glicemic scăzut.

Anumiți antioxidanți, cum ar fi licopenul, luteina și zeaxantina, sunt mai disponibili pentru a fi absorbiți de organism atunci când o roșie este gătită.

Stresul oxidativ, considerat drept principalul vinovat al îmbătrânirii creierului, declanșează tulburări cognitive și de memorie. Licopenul, un pigment carotenoid, posedă proprietăți puternice antioxidante, antiinflamatorii și neuroprotectoare.

Unele dovezi sugerează că antioxidanții din roșii, cum ar fi licopenul, pot proteja împotriva bolii Alzheimer. Cercetările au descoperit, de exemplu, o scădere mai lentă a funcției cognitive în rândul persoanelor cu vârsta de 70 de ani și peste, cu un aport mai mare de licopen decât alții.

Roșiile sunt mai mult decât fructe, sunt alimente de bază pentru creier. Conduși de licopen, acești ”rockstar” plini de nutrienți transformă fiecare felie într-un ”concert” care stimulează creierul. Licopenul nu este doar o culoare vibrantă; este apărătorul antioxidant de care creierul are nevoie. Pe lângă puterile sale antioxidante, licopenul reglează și genele care influențează inflamația și creșterea creierului. Studiile arată că persoanele cu deficiențe cognitive ușoare, dar și boala Alzheimer, au niveluri mai scăzute de carotenoizi, cum ar fi licopenul în sânge.

Creierul, cu concentrația sa ridicată de grăsimi omega-3, este deosebit de vulnerabil la atacul radicalilor liberi, motiv pentru care consumul crescut de tot felul de legume este o recomandare de sănătate aproape universală.

Beta-carotenul, un alt antioxidant abundent în roșii, are beneficiul secundar de a ajuta la prevenirea bolilor de inimă, unde găsim două relații interesante cu sănătatea mintală. În primul rând, fluxul sanguin compromis de la o inimă afectată este o cauză majoră a dificultăților mintale mai târziu în viață. În al doilea rând, cei care suferă infarturi cardiace sunt mai predispuși la accese de depresie clinică . O inimă sănătoasă are mult de-a face cu un cap sănătos!

SFAT

  • Încercați să le mâncați crude, gătite și blanșate(opărite/abur), doar pentru că, în funcție de diferite metode, pot crește sau scădea anumiți nutrienți găsiți în fruct.
  • Adăugați grăsimi la preparatele cu roșii, pentru că favorizează absorbția carotenoizilor.
  • Alegeți roșiile mai mici, deoarece cei mai mulți nutrienți se găsesc în coajă.
  • Când sezonul roșiilor este la apogeu și prețurile sunt scăzute, încercați să faceți aprovizionare și să le gătiți sub formă de sosuri sau ketchup de casă, pe care le puteți folosi pe tot parcursul anului.

Referințe

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician