Apa și consumul de lichide în dializă

Publicat Din categoria Afectiuni Renale

Sunt multe componente importante ale dietei renale însǎ aportul unei cantitǎti adecvate de lichid este crucial pentru asigurarea stabilitǎții hemodinamice a pacientului dializat și reducerea simptomelor potențial asociate supraîncărcării cu fluide.

De ce trebuie sǎ limitați consumul de lichide?

Dupa cum știți, eliminarea apei din organism se produce în cea mai mare parte prin rinichi. La populația cu boalǎ cronicǎ de rinichi, funcția de filtrare a rinichilor, exprimatǎ prin cantitatea de urinǎ, scade progresiv pânǎ la dispariție, iar eliminarea lichidelor nu mai este posibilă decât prin ședintele de hemodializǎ. Chiar dacǎ dializa îndepartează apa, sărurile și reziduurile, ea se desfășoarǎ intermitent, adicǎ doar de 2-3 ori/săptămână. Aceasta înseamnă cǎ, în perioada dintre ședințele de dializă, organismul dumneavoastră acumulează atât lichidele cât și substanțele reziduale.

Astfel, apa care se acumulează în organism provine din diferența dintre lichidele ingerate și cele care se eliminǎ. La toți indivizii apa ajunge în organismul uman ca atare, prin ingerare de lichide apă, ceai, suc, vin, bere), diferite alimente(legume, fructe pânǎ la 500-750 ml/zi) și din reacțiile chimice care au loc în organism (circa 250 ml/zi).

În mod normal eliminarile de apa și reziduuri din organism se realizeaza prin:

  • urina produsǎ de rinichi-1000-2000 ml/zi;
  • cutanat, prin transpiratie-300 ml apǎ zilnic, variabil în funcție de condițiile climaterice;
  • pulmonar, prin respirație -350 ml apă zilnic, variabil în funcție de condițiile climaterice;
  • intestinal, prin materii fecale-150-200 ml apă zilnic; pierderile se modificǎ în funcție de constituția scaunului, astfel că prin scaunele diareice se pot pierde cantitǎți mari de apǎ;

Acumularea de apă sau hiperhidratarea, care este specificǎ insuficienței renale cronice, produce efecte secundare de intensități diferite, proporțional cu cantitǎțile acumulate: edeme la nivelul membrelor, discomfort, dureri de cap și abdominale, crampe, stări de greață, hipertensiune arterialǎ, obosealǎ, evidențierea venelor gâtului, dificultăți ale respirației, mergând pânǎ la accidente vasculare, edem pulmonar sau chiar deces.

Limitarea consumului de lichide conform indicației medicale vă poate ajuta să vă simtiți confortabil înainte, în timpul și dupǎ sesiunea de dializă și asigură prevenirea unor complicații cardiovasculare care vă pun viața în pericol.

Studii recente pe pacienți dializați au arătat că hiperhidratarea persistentă și cumulativă este un factor de risc mai mare decat hiperhidratarea existentă într-un moment singular. Cu alte cuvinte, atunci când hiperhidratarea este persistentǎ cronică, vă expuneți unui risc mai mare de mortalitate.

Ce considerǎm „lichide”?

În aceastǎ categorie intrǎ:

  • apa platǎ, apa mineralǎ, ceai, cafea, sucuri de fructe, de legume, bǎuturi carbogazoase, alcoolizate și energizante;
  • supe, piureuri/paste de legume, sosuri;
  • lapte, iaurt, sorbet, înghețată, gheață;
  • lichidele cu care luǎm medicamentele;
  • apa din legume și fructe;

Câte lichide am voie sǎ consum?

La pacienții hemodializați câștigul interdialitic crescut persistent este asociat de obicei cu hipertensiune, care conduce la complicații cardiovasculare și creșterea mortalității. De asemenea, indepǎrtarea rapidǎ a unor cantități mari de lichid într-o singurǎ sesiune de tratament poate contribui la: amețeli, dureri de cap, hipotensiune, stări de greață, crampe, aritmie sau crize dureroase cardiace.

Modalitățile de prevenire a hiperhidratării sunt limitarea aportului de lichide și îndepărtarea lichidului prin dializǎ eficientă (minim 4 ore efective de dializă).

          Ghidurile curente de bună practicǎ vǎ recomandǎ pentru aportul zilnic de fluide, urmǎtoarele cantități:

  • pacientii anurici, 750 ml lichide/zi;
  • pacienții cu diureză restantǎ, 500 ml lichide/zi,la care se adaugǎ volumul diurezei;
  • 4-4,5% din greutatea uscatǎ în perioada dintre cele 2 dialize, adică în 48 de ore;

După cum se observǎ, cantitatea de lichide urmarește îndeaproape funcția renală restantă. Din această cauză este foarte important să vă monitorizați periodic diureza.

Consumul de apă trebuie limitat în special în intervalul lung dintre ședințele de dializă de la sfârșitul săptămânii pentru a evita hiperhidratarea și complicațiile sale (hipertensiunea arterială, hipertrofie ventriculară, edem pulmonar, etc).

Individualizarea cantității lichidelor necesită să fie adaptată și la factorii de temperatură pentru pacienții care locuiesc într-un climat cald mai multe luni din an sau care lucrează la temperaturi înalte sau prezintă episoade febrile.

Pentru masurarea alimentelor si lichidelor utilizati un cantar sau masuri ajutatoare(lingurita, lingura, pahar, cana, bol) .

Cum controlez setea?

Obișnuintele care generează setea sunt:

  • fumatul;
  • mâncarea sărată, dulce, iute;
  • temperatura ambientală ridicată;
  • exercițiile și eforturile fizice solicitante și prelungite;
  • consumul de alcool.

Soluții practice pentru evitarea aportului de apa sau alte lichide:

  • evitați situațiile descrise anterior pe cât posibil;
  • mestecați gumă, consumati bomboane mentolate fără zahar sau felii de lămâie;
  • mancarea este bine să aibă un conținut scăzut de sare, zahar sau mirodenii picante;
  • în zilele călduroase îmbrăcați-vă adecvat, material ușor, de preferință bumbac, culori deschise, faceți dușuri călduțe și stați la umbră;
  • consumați lichide din recipiente mici și reci, în cantități măsurate și umpleți-le doar pe jumatate, beți cu înghițituri mici;
  • utilizati spray răcoritor mentolat sau cu apă pentru a menține umiditatea mucoasei bucale;
  • spălați-vă pe dinți după fiecare masă, clătiți cu apă de gură;

Surse:

  1. A.Covic – Hemolializa.Principii teoretice si practice – Editura Demiurg Plus/2010;
  2. Ghid pentru alimentatia sanatoasa – Societatea de nutritie din Romania,Iasi 2006,Editura Performantica;
  3. Dieteticians special interest Group EDTNA (ERCA – Oct.2002) European Guidelines in Renal Care;
  4. Nephrology Dyalisis and Transplantion/2007/22(Supl2):ii45-ii87;
  5. International Jurnal of Nephrology and Renovascular Disease 2016:9
  6. BCM – Body Composition Monitor – Manual de utilizare si operare,Editia:9/11/2013.

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician