Ce faci ȋn caz de disfagie (ȋnghiți greu/cu durere)?          

Publicat Din categoria Afectiuni Neurologice

Pe scurt, disfagia reprezintă o perturbare a actului deglutiției, care conduce la anomalii ale trasferului alimentelor din cavitatea bucală (gură) ȋn stomac, avȃnd drept consecință: scăderea ponderală, deficiențele nutriționale, malnutriția protein-calorică, deshidratare.

Stadiile dietei ȋn disfagie, ȋn funcție de severitatea acesteia sunt:

  • Stadiul 1: alimentele trebuie să aibă consistență de piure;
  • Stadiul 2: este o capacitate foarte mică, restantă de masticație și atunci dieta poate fi semisolidă și umedă (ex. dieta poate conține fructe și legume, care se pot zdrobi cu furculița și se vor evita alimentele uscate – biscuiți, pȃine);
  • Stadiul 3: capacitatea de masticație este fie reluată, fie păstrată ȋn mare parte, astfel că dieta va conține alimente solide, dar nu dure.
  • Stadiul 4: ȋn care disfagia este foarte ușoară, iar dieta se apropie de una normală.
  • Ca să evităm scăderea prea mare ȋn greutate sau să compensăm, dacă aceasta s-a instalat deja, aportul caloric trebuie să fie de 30-35 cal/kg corp/zi, iar proteinele trebuie să fie minim 1 g/kg corp/zi, putȃnd merge pȃnă la 1,5 g/kg corp/zi.
  • Consistența alimentelor se alege ȋn funcție de stadiul disfagiei. Chiar dacă o anumită afecțiune neurologică este ȋnsoțită de un grad mic de disfagie, trebuie ținut cont că modificări neurologice apar și ȋn evoluția bolii și disfagia se poate agrava.
  • Chiar dacă aportul caloric l-am recomandat mare, mesele trebuie să fie reduse cantitativ și repetate (mici și dese), uneori fiind necesare și suplimente cu vitamine și minerale pentru a corecta eventualele deficiențe. Apa de băut poate fi ȋnlocuită cu sucuri pentru a crește numărul de calorii (nu este vorba despre sucurile din comerț, și sub nici o formă băuturi acidulate, care ar putea face pacientul să se ȋnece).
  • Se evită: alimentele uscate sau crocante, cele care se sfărȃmă ușor ȋn gură, carnea ațoasă, greu de mestecat, peștii cu oase, alimentele lipicioase, dulciuri foarte concentrate, care cresc secreția de salivă, ce este ȋnghițită cu dificultate de pacient. De asemenea, vor fi evitate alimentele care pot fi aspirate(ex: popcorn, alune, porumb). 
  • Dacă disfagia ȋnsoțește anumite deficiențe fizice, care ȋngreunează spălatul pe dinți, de foarte multe ori se apelează la ”apa de gură”, dar aceasta poate determina ”uscarea” mucoasei bucale și, ȋn felul acesta, accentuează disfagia. Există situații cȃnd gura este foarte dureroasă (aspect destul de frecvent ȋn rȃndul pacienților cu cancer, care urmează radioterapie sau/și chimioterapie) – ȋn această situație se vor evita alimentele acide sau la temperatură ridicată, alimentele se preferă a fi servite la temperaturi moderate.
  • Cȃnd avem o scădere a sensibilității la nivelul cavității orale, se va ȋncerca poziționarea alimentelor ȋn zona cu cea mai mare sensibilitate, iar alimentele vor fi cȃt mai reci.

Referințe

www.intechopen.com/

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician