Căutați o listă de alimente care sunt prietenoase cu rinichii, dar care vă vor ajuta să vă gestionați și nivelul zahărului din sânge, controlând astfel diabetul? Aceast articol vă este adresat.
Diabetul zaharat este o cauză obișnuită ce duce la dezvoltarea bolii cronice de rinichi și atât gestionarea nivelului de zahăr din sânge cat și controlul aportului de proteine sunt importante pentru a preveni progresia ambelor afecțiuni.
Dacă sunteti în general în căutare de informații în mediul online, probabil că sunteți confuzi cu privire la ce alimente să includeți în dieta dvs. din cauza tuturor „regulilor” asociate cu alimentația sănătoasă atât pentru boala cronică de rinichi, cât și pentru diabet.
Pe de o parte, în cazul diabetului, probabil ați citit că cerealele integrale și proteinele vegetale din plante (în special leguminoasele), sunt soluții foarte bune, iar pe de altă parte, pentru boala cronică de rinichi, este posibil să fi citit despre consumul de orez alb și limitarea legumelor și fructelor.
Deci, unde este adevărul?
Ei bine, dietele pentru boala cronica de rinichi și diabet ar trebui să împartă de fapt multe din aceleași alimente.
Iată câteva moduri în care acestea sunt similare:
- Limitați aportul de sodiu, grăsimile saturate și cele trans;
- Consumați mai multe fibre alimentare;
- Țintiți ca jumătate din farfurie să contină legume;
- Includeți in farfurie cerealele integrale sau alimente bogate in amidon;
- Limitați proteinele la un sfert de farfurie;
In secțiunile urmatoare voi explica pe indelete aceste categorii de alimente si sper ca toate aceste clarificari vă vor ajuta în gestionarea acestor alegeri.
- Cerealele integrale
Cerealele integrale sunt de obicei produse neprocesate și includ mai multe fibre,vitamine și minerale decât variantele lor rafinate, cum ar fi orezul alb,pâinea albă sau pastele fainoase.Deși aceste cereale pot avea o cantitate putin mai mare de potasiu și fosfor în comparație cu cerealele rafinate, cu siguranță nu sunt raul cel mai mare în dieta dumneavoastră atunci cand trebuie să limitati aportul acestor minerale.
De exemplu: 1/2 cană (70 grame) de orez alb cu bob lung gătit are 52 mg potasiu și 51 mg fosfor; 1/2 cană de orez sălbatic gătit are 88 mg de potasiu și 71 mg de fosfor.
Includerea cerealelor integrale în dieta dumneavoastră in cazul bolii renale este importantă. Sunt bogate în fibre, astfel încât vă menținstarea de satietate, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge și ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Iată câteva cereale integrale de inclus in dieta, care au un conținut mai scăzut de potasiu și fosfor:
- Orz
- Bulgur
- Ovăz
- Floricele de porumb(Popcorn)
- Orez salbatic
- Proteinele vegetale
Alimentația pe bază de plante (plant based), înseamnă alegerea proteinelor care nu sunt de origine animală, cum ar fi soia, mazare, leguminoase(linte,naut,fasole), nuci, semințe, în loc de pui, vită sau porc.
Când suferiti de boala cronica de rinichi, nu este necesar ca dieta să fie 100% bazată pe proteine vegetale, mai ales că proteinele animale sunt o sursa importanta de fier,insă includerea mai multor proteine vegetale în dietă este importantă, deoarece acestea sunt mai ușor de procesat de către rinichi, ceea ce înseamnă că pot ajuta la menținerea si conservarea în timp a funcției renale.
Câteva sfaturi și trucuri pentru includerea mai multor proteine vegetale în dietă:
- Urmăriți ca doua dintre mesele din zi, sa fie pe bază de proteine vegetale;
- Combinati proteine vegetale complementare:de exemplu,orez cu leguminoase sau pita și hummus ;
- Alegeti surse vegetale de proteine care contin cantitati adecvate din toti cei 9 aminoacizi esentiali: quinoa, tofu, tempeh,edamame(soia), hrisca, seminte de canepa, chia, amaranth sau fulgi de drojdie nutrițională.
- Alegeți năut sau linte din conserve fără sare adăugată, acestea sunt deasemenea mai sarace în potasiu și fosfor decât variantele lor uscate;
- Includeți în dieta oleagionoase cu conținut scăzut de potasiu, cum ar fi nuci romanesti, nuci pecan și nuci de macadamia;
- Legumele
Este important să aveți jumătate din farfurie cu legume la toate mesele.Este important deasemenea să alegeți legume cu conținut scăzut de potasiu dacă aveți o restricție de potasiu, dar nu este cazul tuturor celor care suferă de boala cronica de rinichi și diabet.
Reducerea consumului de proteine este importantă pentru protejarea functiei renale, dar trebuie să adăugati mai multe legume in farfurie și pentru a va menține satietatea și pentru a oferi varietate dietei.Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la controlul nivelului de zahăr din sânge.
Unele dintre legumele cele mai potrivite și cu conținut scăzut de potasiu pe care să le includeti în dieta sunt:
- Fasole verde
- Brocoli
- Varză
- Conopidă
- Castravete
- Vânătă
- Varza kale
- Praz
- Salată verde
- Ceapă
- Ardei rosu
- Ridiche
- Dovleac alb
- Mazăre
- Nasturel
- Rucola
- Zucchini
Amintiți-vă că atunci când vă gândiți la potasiu și legume cele bogate în potasiu au mai mult de 200 mg întro porție de ½ cană.
Cautați inspirație pentru masele dumneavoastră?
Încercați aceste opțiuni:
- Mic dejun
Omletă făcută cu rucola și ardei gras și felie de pâine integrală;
Fulgi de ovaz cu fructe de padure si nuci;
- Masa de pranz
Sandwich pe pâine integrală cu unt, piept de pui, salată verde și castraveți;
Salată făcută cu rucola, castraveți și ardei gras completată cu năut sau linte și o felie de pâine integrală;
- Masa de seara
Tigaie cu tofu prajit, orez sălbatic, conopidă și ardei gras;
Somon copt cu orz și conopida cu fasole verde la aburi.
Începeți-vă cumpărăturile cu această listă de produse alimentare prietenoase cu rinichii pentru cei ce sufera de boala renala cronica și diabet.
Proteine: leguminoase precum năut, fasole sau linte; nuci precum nuci romanesti, nuci pecan sau macadamia; tofu; ouă; proteine slabe precum puiul, curcanul sau pestele; produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau alternative la lapte;
Carbohidrați: orz, bulgur, fulgi de ovăz, orez sălbatic, pâine cu cereale integrale;
Fructe: fructe de padure, struguri, mere;
Legume si salate: rucola, fasole, conopida, castraveți, salată verde, ardei gras;
Grăsimi: ulei de măsline sau ulei de avocado;
Condimente si adaosuri: ierburi proaspete și condimente uscate,otet.
Băuturi: apă sau apă carbogazoasă, sucuri de citrice precum lamaie sau lime;
Concluzia acestui material este ca nivelul de implicare,informare și în cele din urma exercițiul zilnic, sunt componentele care vă vor ajuta sa vă mentineți controlul asupra nivelului de glucoză din sânge și vor contribui la păstrarea funcției rinichilor cat mai mult timp cu putinta, iar aceste lucruri incep din farfuria dumneavoastră.