Cum ajută afinele creierul?

Publicat Din categoria Afectiuni Neurologice

Afinele sunt un aliment care apare ȋn mod constant ȋn lista de superalimente. Legătura dintre afine și creier a rezultat din afirmațiile conform cărora oamenii care mănȃncă multe fructe și legume de-a lungul vieții au un risc mai mic de demență.

Oamenii de știință au identificat ”ingredientul activ” ca fiind o clasă de compuși chimici, denumită ”flavonoide”, care protejează împotriva neurodegenerării, cancerului și afecșiunilor cardiovasculare. Mai mult decȃt atȃt, unei categorii aparte a acestor flavonoide, care poartă numele de ”antocianidine” i s-a acordat o atenție sporită datorită proprităților antioxidante și antiinflamatorii (antocianidinele sunt cele care conferă culorile strălucitoare de albastru, roșu și violet fructelor de pădure -respectiv, albastrul din afine).

Vȃrsta ȋnaintată vine cu un număr mai mare de boli legate de această vȃrstă, cum ar fi demența. Nu există o modalitate sigură de a peveni demența, dar oamenii de știință s-au oprit asupra rolului, pe care dieta ȋl poate juca ȋn reducerea riscului de a dezvolta demență, afinele prezentȃnd un interes aparte. Afinele pot menține creierul activ ȋn timpul ”unei crize” la mijlocul după-amiezei (pentru a demonstra, s-au urmărit simultan persoane care au băut un smoothie de afine dimineța și alții care au băut un smoothie care nu conținea afine – observȃndu-se că cei din prima categorie s-au descurcat mult mai bine la sarcinile după-amiezei, care implicau mintea). Cel mai probabil, antioxidanții din afine stimulează fluxul de sȃnge și de oxigen către creier.

În ultimii ani, s-a pus tot mai mult accent pe studierea corelației dintre dietă și funcția cognitivă. Există numeroase alimente, care pot fi studiate ȋn acest sens, dar ceea ce prezintă interes ȋn articolul prezent, este ȋn ce măsură afinele ajută creierul (funcția cognitivă). Analizȃnd mai multe studii, s-a ajuns la concluzia că suplimentele și alimentele pe bază de afine au efecte benefice asupra perfuziei creierului (”irigării cu sȃnge”), a funcției cognitive, a performanței memoriei, a vitezei de procesare și a indicilor de atenție. Descoperiri recente (ȋntr-adevăr, deocamdată, pe animale) au arătat că suplimentele pe bază de fructe de pădure (implicit, afine) au crescut numărul neuronilor care au supraviețuit, ȋn cazul existenței anumitor leziuni.

Dilema multor persoane: proaspăt sau congelat?

            Proaspăt ar fi de dorit, dar ȋn afara sezonului, cȃnd se găsesc mai greu și prețul este ridicat, se poate apela cu ȋncredere și la cele congelate. De preferat, cele congelate din comerț, deoarece sunt procesate și congelate rapid după cules, iar pierderile de nutrienți sunt mici. 

            Inclusiv sucul de afine sau pudra de afine sunt importante la cantitatea totală de fruct ingerat. Dacă ne gȃndim la pudră, ea menține cantitatea de antioxidanți. Nu este chiar cea mai bună opțiune (fructul ȋntreg ȋntotdeauna e de preferat), deoarece, clar polifenolii ȋn cazul pudrelor sunt mai puțin eficienți decȃt atunci cȃnd afinele sunt consumate ca atare.

DE REȚINUT

Afinele au:

  •  puține calorii;
  • cantitate crescută de fibre;
  • antioxidanți: vitamina C, vitamina E;
  • cantități mari de flavonoide;
  • acid folic, calciu, seleniu, carotene;

Referințe
https://www.medscape.com/viewarticle/909717
https://link.springer.com/article/10.1007/s00204-014-1330-7
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19057194/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8881511/

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu