Lăptișorul de matcă este un lichid alb, cremos, secretat de albinele lucrătoare pentru a hrăni albinele tinere în primele trei zile de viață, atunci când sunt în stadiul de larve. Regina mamă este singura care primește lăptișor de matcă pe toată durata vieții.
Lăptișorul de matcă este produs prin amestecarea mierii și polenului cu enzime, la nivelul glandelor gâtului albinelor.
Se crede că lăptișorul de matcă este un supliment nutritiv util, datorită rezistenței, ratelor de fertilitate și longevității superioare a albinei regină în comparație cu celelalte albine.
Are o compoziție similară cu a polenului, conține toți aminoacizii esențiali, vitamine, minerale și substanțe asemănătoare hormonilor.
Care sunt beneficiile?
- Întărește sistemul imunitar;
- Conferă un beneficiu asupra sănătății cardiovasculare, deoarece scade colesterolul și a lipoproteinele, trigliceridele și crește fracția HDL a colesterolului;
- Reduce presiunea arterială, oferind protecție sistemului circulator și inimii;
- Îmbunătățește nivelul de glucoză din sânge, sensibilitatea la insulină și ulcerațiile specifice diabetului;
- Crește ușor nivelul globulelor roșii, îmbunătățind anemia;
- Crește nivelul de testosteron și îmbunătățește calitatea spermei, la bărbații care consumă lăptișor de matcă în mod regulat;
- Îmbunătățeste calitatea pielii și crește nivelul de colagen (crește migrația fibroblastelor – celulele din țesutul conjunctiv care produc colagen), fiind folosit pentru vindecarea rănilor;
- Promovează sănătatea digestivă, datorită conținutul de bifidobacterii, despre care se știe că au efect benefic asupra sănătății gastrointestinale (poate fi folosit ca ”probiotic”);
- În combinație cu alte produse apicole atenuează simptomele premenstruale neplăcute ( iritabilitatea, fluctuațiile de greutate, retenția de apă);
- Ameliorează simptomele menopauzei (protejează împotriva osteoporozei prin scăderea resorbției osoase);
- Este și un ”posibil” aliment anticancerigen, deoarece are efecte antiproliferative asupra celulelor neuroblastomului. ATENȚIE în cazul cancerului de sân sensibil la estrogen, deoarece lăptișorul de matcă conține cantități semnificative;
- Consumul zilnic de 3 grame de lăptișor de matcă este legat de creșterea cogniției la vârsta mijlocie și înaintată. De semenea, are și efect protector împotriva bolii Alzheimer. Lăptișorul de matcă este sursă naturală de acetilcolină, neurotrasmițător care îmbunătățește memoria și transmiterea nervoasă între celule.
Întrebarea care se naște în capul multor persoane: este sigur lăptișorul de matcă?
Ca în cazul oricărui alt produs apicol, cele mai frecvente efecte secundare sunt reacțiile alergice, care pot fi:
- Ușoare: tulburări gastrointestinale ușoare, erupții cutanate sau înroșirea pielii;
- Severe: astm, șoc anafilactic, sângerare instestinală, chiar deces la persoanele extrem de alergice la produsele apicole.
O persoană cu alergie la conifere și plopi, trebuie să evite lăptișorul de matcă!
Referințe
healthline.com/nutrition/royal-jelly#TOC_TITLE_HDR_4
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4957218/
healthline.com/nutrition/improve-insulin-sensitivity
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5779328/
stylecraze.com/articles/health-benefits-and-uses-of-royal-jelly/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4965196/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4009575/