Probioticele si rolul lor in anumite afectiuni!

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos
Rolul Probioticelor

Dacă sunteți un cititor obișnuit al articolelor de pe platforma noastră, s-ar putea să simțiți că multe dintre afecțiunile de sănătate pe care le abordăm, au o anumită legătură cu sănătatea dumneavoastră intestinală.

Disbioza tractului digestiv uman, în esență un dezechilibru între bacteriile „bune” și „rele”, a fost din ce în ce mai recunoscută a fi un factor determinant sau cel puțin un factor notabil în progresia și severitatea unei varietăți de afecțiuni comune de sănătate.

Drept urmare, o atenție din ce în ce mai mare a fost acordată utilizării suplimentelor probiotice ca una dintre numeroasele strategii de îmbunătățire a sănătății tractului digestiv .Trebuie punctat faptul  că probioticele variază foarte mult în funcție de numărul de colonii, specii și tulpini și astfel selecția „optimă” va depinde de aceștia și de alți factori.

Scopul articolului de astăzi este de a identifica mai pe larg afecțiunile comune pentru care suplimentarea cu probiotice a oferit rezultate pozitive semnificative.

Boala de reflux gastroesofagian

Deși calitatea și cantitatea datelor încă lipsesc, o analiză sistematică din jurnalul Nutrients din 2020,  a identificat câteva dovezi limitate că utilizarea probioticelor ar putea reduce episoadele de arsuri și regurgitare la persoanele care suferă de boala de reflux.

Anxietate și depresie

O meta-analiză din Frontiers Of Neurology din 2020 a identificat că suplimentarea cu probiotice poate avea un rol complementar în diminuarea simptomelor relevante atât în ​​anxietate, cât și în depresie.

Rezultatele spun că probioticele ar putea atenua simptomele depresive la pacienții cu diagnostic de depresie sau scoruri de depresie, și deasemenea, în diagnosticul tulburării anxioase sugerându-se faptul că probioticele pot fi terapii adjuvante pentru tulburările de dispoziție sau emoționale.

Eczema

O analiză a dovezilor din 2016 publicată în Journalul Dermatology Practical & Conceptual a scos la iveală următoarele aspecte despre utilizarea probioticelor la persoanele care suferă de eczemă:

  • Au fost observate rezultate promițătoare utilizarea combinată a probioticelor și prebioticelor .
  • Utilizarea sibioticelor pare cea mai promițătoare atunci când este administrată timp de cel puțin 8 săptămâni copiilor cu vârsta peste 1 an și cu utilizarea de probiotice care conțin tulpini mixte de bacterii.
  • Având în vedere diferențele semnificative în designul studiului până în prezent, ar fi necesare studii suplimentare pentru a clarifica doza și tulpinile de probiotice.

Endometrioza

Un studiu din 2019 din Jurnalul Internațional de Fertilitate și Sterilitate a constatat că un probiotic pe bază de lactobacili a demonstrat un anumit potențial de-a lungul a 8 săptămâni de utilizare pentru a reduce durerea pelvină și dismenoreea (durere severă menstruală).

Concluziile cercetării pot fi utilizate pentru estimarea dimensiunii eșantionului pentru studii randomizate viitoare, cu scopul de a evalua mai bine impactul lactobacililor asupra endometriozei și simptomelor aferente acesteia.

Hipotiroidismul

Un studiu din 2019,  din Complimentary Therapies In Medicine a determinat că o combinație de suplimente de probiotice + prebiotice (fibre), cunoscută sub numele de simbiotic, a redus oboseala, nivelurile de TSH și cerințele de dozare a medicamentelor la cei care suferă de hipotiroidism, în comparație cu placebo, după o perioadă de 8 săptămâni.

Psoriazis

Un studiu controlat randomizat din 2019 care a implicat bolnavi de psoriazis a demonstrat că suplimentarea cu probiotice pe o perioadă de 12 săptămâni a redus severitatea și aria de impact asupra subiecților cu psoriazis.

Rezultatele au arătat o reducere mai mare a scorului indicilor de severitate în grupul cu probiotice comparativ cu grupul placebo. Analiza microbiotei intestinale a demonstrat eficacitatea probioticului în modularea compoziției microbiotei. Rezultatele au arătat un risc mai scăzut de recidivă la pacienții din grupul cu probiotice.

Colita ulcerativă

O analiză sistematică și o meta-analiză din 2018 din Journal Of Cellular Physiology a găsit dovezi care sugerează că diverse probiotice și combinații ale acestora (Saccharomyces boulardii, Lactobacillus și probiotice) pot oferi beneficii pacienților cu colită ulcerativă în remisie.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)          

O pereche de meta-analize efectuate în ultimii 1- 2  ani, au oferit câteva dovezi preliminare care sugerează că suplimentarea cu probiotice poate îmbunătăți modest unii markeri relevanți în SOP, cum ar fi rezistența la insulină, inflamația și anumite niveluri hormonale.

Concluzii

  • Scopul acestui articol nu este de a recomanda utilizarea probioticelor pentru anumite afecțiuni, ci mai degrabă de a identifica pur și simplu unele dintre bolile pentru care au fost studiate ca strategii alternative de tratament.
  • Utilizati intotdeuna cu grija acest gen de suplimente alimentare si consultați un medic înainte de utilizare dacă sunteți însărcinată sau alăptați, dacă aveți febră, vărsături, diaree sau dureri abdominale severe.
  • Nu utilizați probiotice dacă aveți o afecțiune imunitară compromisă (SIDA, limfom, pacienți care urmează tratament cu corticosteroizi pe termen lung).
  • Dacă simptomele tulburărilor digestive apar, se agravează sau persistă mai mult de trei zile, întrerupeți utilizarea și consultați un medic.
  • Aceste produse conțin lactoză, dextrină și amidon de cartofi, nu utilizați dacă aveți astfel de alergii.

Surse

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019778/
  • https://doi.org/10.3389/fneur.2020.00421
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5006549/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6642422/
  • https://doi.org/10.1016/j.ctim.2019.102234
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31453631/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28294322/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32372265/

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician