Cafeina – cele mai mari mituri legate de consumul acesteia

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Putem fi de acord atunci cand vorbim despre cofeină, că este unul dintre compusii preferati in consumul zilnic și este adesea menționată ca fiind cel mai consumat stimulent al Sistemului Nervos Central (SNC) la nivel global – dar probabil că îl cunoaștetâți ca fiind acel lucru interesant din cafeaua zilnică care vă trezește și chiar vă poate ajuta să funcționați mai bine dimineața.

Principalul mod de acțiune al cofeinei în corpul uman este blocarea reversibil și temporar a ceea ce sunt cunoscuți sub numele de receptori de adenozină care există la nivelul SNC. Deoarece receptorii de adenozină sunt de obicei responsabili pentru încetinirea organismului, atunci când sunt blocați temporar de cofeină, obținem acel efect stimulant specific.

În ciuda faptului că este printre cei mai utilizați și mai bine studiați compuși din istorie, există destul de multe neînțelegeri despre cofeină în rândul publicului larg.

Voi vorbi în acest articol despre patru aspecte si mituri legate de consumul acesteia.

  1. Cafeina interferează cu absorbția de fier!

Deși este adevărat că ceaiul și cafeaua sunt cunoscute că inhibă absorbția surselor de fier din surse vegetale (fier non-hem), cum sunt cele din fructe oleaginoase, semințe, linte, tofu și cereale integrale, de fapt nu cofeina este responsabilă pentru acest efect. În fapt, cantitatea semnificativă de compuși antioxidanți cunoscuți ca polifenoli, este cea care inhibă absorbția fierului non-hem.

Cafeaua și ceaiul, conțin mai mulți antioxidanți decât majoritatea alimentelor – sunt mult mai mult decât cofeină.Acesta poate fi motivul pentru care, de exemplu, Institutul American de Cercetare a Cancerului a identificat consumul regulat ca fiind potențial protector împotriva cancerului hepatic.

Vestea buna este ca vitamina C îmbunătățește absorbția fierului mai mult decât o inhibă polifenolii, așa că adăugarea uneia dintre aceste surse (citrice, kiwi, căpșuni, mango etc.) la mâncarea bogată în fier va aduce un plus in absorbtia acestuia.

2. Băuturile cu cafeină nu se adaugă la totalul zilnic de lichide!

Dacă ar fi să aleg cea mai comună întrebare despre nutriție în legatură cu cafeina, care este adresată, aceata ar fi: băuturile cu cafeină deshidratează?

Este o întrebare corectă pentru că, pentru o perioadă foarte lungă de timp, acesta a fost un fel de consens în rândul publicului larg și totuși studiile și comentariile recente ale cercetătorilor au început să respingă aceste afirmații. Însă, într-un studiu din 2014 din PLoS One Jurnal a fost stabilit faptul că aportul moderat de cofeină (4 căni de cafea pe zi) nu a avut niciun efect de deshidratare asupra bărbaților care erau băutori obișnuiți de cafea.

Trebuie deasemenea să țineți cont de faptul că atunci când consumați băuturi cu cofeină, fie că este vorba de cafea, ceai sau băuturi energizante, o faceți și în contextul consumului unei cantități semnificative de apa sau alte lichide.

3. Cu toții bem prea multă cofeină!

Multiple studii, respectiv surse stiintifice si medicale au identificat cantitatea de 400 mg de cofeină pe zi, pentru un adult mediu, ca un aport zilnic moderat care nu este asociat cu niciun efect advers.

În timp ce metabolismul cofeinei este oarecum individualizat, acest număr reprezintă o țintă foarte precisa pentru majoritatea oamenilor.Rețineți că o ceașcă de ceai are 40 mg de cofeină, 250 ml băutură energizantă are 80 mg, în timp ce cafeaua, în funcție de sursă, poate varia între 80-120 mg de cofeina per cană.

După cum vedeti, este destul de mult spațiu pentru a rămâne în limita acestei cantitati de 400 mg.Bineinteles, ca intotdeauna există și persoane care ar putea fi tentate să treacă peste acest număr.Dacă vă aflați în această categorie, încercați să consumati ultima ‘doza’ de cofeină cu cel puțin 6 ore înainte de culcare pentru a minimiza eventualele efecte negative asupra somnului.

4. Cofeina nu are beneficii pentru sănătate în afară de capacitetea ei de a ne trezi!

Am menționat anterior în articolul de astăzi rolul său potențial în reducerea riscului de cancer hepatic, iar o lucrare din British Medical Journal din 2017  reitereaza urmataorea concluzie despre cafea:

„Consumul de cafea pare, în general, sigur în limitele nivelurilor obișnuite de aport, estimările evidentiate indicând cea mai mare reducere a riscului pentru diferite probleme de sănătate la trei până la patru căni de cafea pe zi.”

Consumul moderat de cafea pe termen lung a fost, de asemenea, asociat cu o reducere a riscului de diabet de tip 2.

Desigur, având în vedere faptul că cafeaua este o sursă atât de bogată în antioxidanți și sursa primară de aport de cofeină în populația generala, poate fi dificil să se separe efectele cofeinei de ceilalți compuși găsiți în cafea și ceai.Cofeina, în ansamblu, are un potențial important în reducerea riscului de afecțiuni neurologice si degenerative, cum ar fi demența și Alzheimer, care tind să va afecteze mai târziu în viață.

Sper că ați învățat câteva lucruri amuzante si interesante despre cofeină, care vă vor oferi liniște sufletească să vă bucurați de produsele și băuturile preferate într-un mod moderat în viitor.Ca si concluzie, indiferent de ce ati auzit sau citit, cofeina nu este deloc nociva pentru sănătatea dumneavoastra atat timp cat se tine cont de cantitate.

Surse

  • https://www.aicr.org/cancer-survival/cancer/liver-cancer/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3886980/
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678
  • https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/food-safety/food-additives/caffeine-foods/foods.html
  • https://doi.org/10.1136/bmj.j5024
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14706966/

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu