Propolisul menține sănătatea orală?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Propolisul mai poartă numele și de ”clei de albine”.

Este o substanță rășinoasă aromată colectată de albine din mugurii și ”axilele” frunzelor anumitor copaci.

Se folosește pentru:

  • acoperirea pereților interiori din stup;
  • astuparea găurilor și a crăpăturilor stupului;
  • lipitul fagurilor de rame;
  • acoperirea dăunătorilor intrați și omorâți în stup.

Acest articol pare că nu are legătură cu nutriția și probabil mulți se vor ȋntreba de ce l-am postat?! Există o legătură strȃnsă ȋntre sănătatea orală și nutriție – tubul digestiv ȋncepe cu cavitatea bucală (gura)- mai exact: trebuie  ”să avem o gură sănătoasă pentru a putea mȃnca tot ceea ce ne dorim!”

În ultimii ani, a existat un interes mai mare față de sănătatea orală și existența de programe de educație ȋn această direcție. În consecință, a fost și o cerere crescută de cȃt mai multe dovezi, care să ajute pe de o parte producătorii să lanseze pe piață produse cȃt mai eficiente, dar pe de altă parte să ajute și consumatorul/individul obișnuit să facă cele mai bune alegeri pentru o bună sănătate orală.

Bolile parodontale ( ”parodontoza”, așa cum este cunoscută de majoritatea) apar ca urmare a inflamației (reacție a organismului, cȃnd bacteriile orale se ȋnmulțesc ȋn biofilmul bacterian). Tocmai pentru a controla aceste creșteri excesive de bacterii, au aparărut o varietate de paste de dinți și alte produse de igienă orală. La ȋnceput, propolisul nu era atȃt de ”popular” și nu prea se găsea ca ingredient activ ȋn produsele pentru dinți, dar a ȋnceput să fie introdus, deoarece studiile de laborator au arătat că are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene și imunomodulatoare. Pentru a demonstra eficiența propolisului ȋn bolile parodontale, o serie de studii au arătat că aplicat local, poate ”vindeca” ulcerațiile sau gingivitele ȋn cazul multor persoane. Propolisul are acțiune asupra pricipalei bacterii, care determină caria dentară, dar și asupra altor bacterii, care sunt ”responsabile” de bolile parodontale. Valorificȃnd acest potențial al propolisului, mulți producători l-au inclus ȋn produsele dentare (pasta de dinți, apă de gură).

Tot prin studii s-a concluzionat că propolisul are un rol pozitiv ȋn menținerea sănătății orale ȋn cazul pacienților care au stomatite aftoase recurente sau stomatite după chimioterapie.

În cazul pacienților care urmează chimioterapie (pentru orice tumoră, indiferent de localizarea ei) sau/și radioterapie (pentru tumori ale capului și gȃtului – inclusiv cele ORL), unul dintre efectele secundare este cel al stomatitei (”gura dureroasă”), care face destul de dificilă alimentarea persoanei pentru o anumită perioadă. Propolisul și-a dovedit eficiența ȋn astfel de cazuri.

ATENȚIE propolisul ajută/ameliorează simptomele, nu vindecă, poate fi ȋncercat de orice individ, dar nu este la fel de eficient pentru fiecare!

Ca o concluzie, propolisul are rol ȋn inițierea, menținerea și susținerea sănătății orale, datorită propităților sale, care au potențialul de a ȋmbunătăți diverși indici legați de sănătatea orală.

Referințe

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34925517

Ce poate face un dietetician pentru tine?

De ce sunt importante consultația și monitorfizareea nutrițională?

Dieteticianul clinic
Este responsabil cu planificarea, educația, supervizarea și evaluarea unui plan clinic de alimentație
pentru a restaura pacientul/clientul la o stare de sănătate funcțională din punct de vedere nutrițional.
Dieteticianul poate activa în cadrul îngrijirilor primare de sănătate sau în instituții medicale.

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician