- În primul rȃnd trebuie ȋntrebat pacientul dacă dorește să mănȃnce cu ceilalți membri ai familiei sau preferă singur;
- Masa trebuie aranjată ȋntr-o atmosferă confortabilă, liniștită, prietenoasă, chiar dacă alege să mănȃnce singur, să ȋndepărtăm toate sursele de zgomot nedorite (pacientul să se poată ”concentra asupra mȃncării”).
- Orice pacient cu disfagie, va mȃnca mult mai ȋncet, trebuind să-i acordăm timp suficient, fără a-l grăbi. Este foarte important ca pacientul să se simtă ȋn siguranță și să se bucure de mȃncare. De aceea, mesele trebuie să fie ȋn cantitate redusă și repetate.
- Poziția pacientului ȋn timp ce mănȃncă este foarte importantă, evitȃnd aspirarea alimentelor (”ȋnecarea”). Dacă este posibil, pacientul trebuie să stea ȋntr-un fotoliu, eventual sprijinit de perne, dacă nu ȋși poate menține singur poziția. Tot pentru a preveni aspirația alimentelor este importantă poziția capului, care trebuie să fie mai degrabă ușor ȋnclinat ȋn față, decȃt spre spate. Dacă este imposibilă hrănirea pacientului ȋn fotoliu și se va face ȋn pat, poziția pacientului trebuie să fie semi-verticală (pacientul ridicat, sprijit de perne).
- Pacientul trebuie sfătuit să ia doar o cantitate mică de alimente/ băuturi o dată, iar acestea trebuie duse către mijlocul gurii, nu către lateral.”Apucarea” alimentelor NU trebuie să se facă cu dinții, ci cu buzele. Gura trebuie să fie goală ȋnainte de o nouă ȋnghițitură, pentru a evita acumularea alimentelor ȋn zonele ȋn care mușchii obrajilor sau ai limbii sunt mai slabi.
- Pacientul ar fi bine să rămȃnă 20-30 minute după masa ȋn poziție verticală pentru a evita ȋn continuare aspirarea alimentelor.
- Temperatura mai scăzută a alimentelor poate favoriza ȋnghițirea (nu trebuie administrate alimente fierbinți);
- Mȃncarea nu trebuie să fie uscată, ci cu sos – sosul ajută și la ȋnmuierea alimentelor, dar evită și fragmentarea acestora ȋn gură și la creșterea riscului de aspirație. Tot ȋn același sens vor fi evitate alimentele care se sfarȃmă ușor.
- Băuturile acidulate nu sunt atȃt de ușor tolerate de pacienții cu disfagie, dar, dacă ne referim la cele acre, acestea ar putea stimula (”trezi”) reflexele de deglutiție;
- Băuturile alcoolice trebuie evitate ȋn cazul pacientului cu disfagie, deoarece produc uscarea mucoasei bucale, ceea ce agravează disfagia; ATENȚIE și la apele de gură pe bază de alcool – și acestea usucă mucoasa bucală!
- Nu trebuie hrănit pacientul (normal), dacă există dubii cu privire la capacitatea lui de a ȋnghiți (apelat la nutriția artificială, fie enterală, fie parenterală)
Referințe
www.intechopen.com/