Zincul este un element esențial, implicat în numeroase căi biochimice din organism, inclusiv în sinteza neurotrasmițătorilor, funcționarea sinaptică și menținerea bunei funcționări ale creierului.
Deficiența se poate caracteriza prin:
-scăderea poftei de mâncare;
-scăderea simțului gustului și mirosului;
-”vindecarea lentă” a rănilor;
-leziuni ale pielii;
-scăderea funcției imunitare.
Există dovezi că deficitul de zinc matern (în perioada sarcinii) are efecte dăunătoare, posibil de lungă durată, asupra creșterii fetale, neurodezvoltării și ”maturizării” sistemului imunitar. În timpul sarcinii, fătul și alte țesuturi caracteristice acelei perioade, conțin în jur de 100 mg de zinc, necesar, care, se presupune, că mama trebuie să-l asigure, iar suplimentarea cu zinc trebuie asigurată în ultimul trimestru de sarcină, când creșterea fetală este cea mai rapidă.
Laptele matern conține zincul sub formă de citrat, iar studiile au dovedit că are o biodisponibilitate mai mare decât sub formă de picolinat sau sulfat. Prin urmare, sugarii beneficiază și ”folosesc” mult mai bine zincul din laptele matern decât din formulele de lapte. Ceea ce înseamnă, că mamele, pe perioada sarcinii și alăptării, ar trebui să ia în considerare suplimente cu zinc pentru a-și completa aportul, dacă acesta este insuficient.
ATENȚIE absorbția zicului este deficitară în prezența unei cantități prea mari de fier. De aceea, nu trebuie suplimentat fierul, fără a avea o dovadă de deficit al acetuia.
Mai multe studii au arătat că deficitul de zinc este asociat cu formele de ADHD. Diferitele forme de ADHD asociază și deficit de fier sau magneziu, dar indiferent de formă, deficitul de zinc este prezent. S-a demonstrat că suplimentarea cu zinc a condus la doze mai mici ale medicației.
SURSE (alimente bogate în zinc):
- Fructe de mare, mai ales scoicile – 61 mg/100 grame;
- Pui – 2 mg/100 grame;
- Carne roșie, mai ales vita – 11 mg/100 grame;
- Lactate – 1 mg/100 grame;
- Leguminoase – 1 mg/100 grame;
- Nuci și semințe, mai ales cele de dovleac – 10 mg/100 grame;
- Cereale integrale sau cereale fortifiate (adică cu zinc adăugat).
! Aceste alimente, care conțin cantități importante de zinc, trebuie incluse în alimentația copilului cu ADHD, iar zincul trebuie să provină din aceste alimente și numai atunci când este un deficit major și medicul recomandă, să se recurgă la suplimente.
NECESAR:
0-6 luni: 2 mg
7-12 luni: 3 mg
1-3 ani: 3 mg
4-8 ani: 5 mg
9-13 ani: 8 mg
Bărbați >14 ani: 11 mg
Femei 14-18 ani: 9 mg
Femei>19 ani: 8 mg
Femei vârstnice: 8 mg
Bărbați vârstnici: 11 mg
Sarcină: 11-12 mg
Lactație: 12-13 mg
DE REȚINUT
- Concentrația saguină de zinc poate fi un indicator pentru diverși factori, care pot duce la ADHD (ex.malnutriția), dar NU cauzează ADHD.
- Este foarte bine să fie menținută concentrația în limite normale la copii cu ADHD, deoarece s-a dovedit că scade cantitatea/ dozele de medicamente.
Referințe
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20034331/
www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/vitamins-supplements-adhd
Zinc in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder | Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology (liebertpub.com)