Magneziu este al doilea cel mai abundent cation intracelular. Are numeroase funcții, printre care, cele mai importante sunt de a regla activitatea unor enzime, de a controla activitatea unor canale de calciu și potasiu și de a promova stabilizarea membranei.
Deficitul de magneziu se asociază cu multe boli, inclusiv hipocalcemie (calciu scăzut), hipokaliemie (potasiu scăzut), aritmii cardiace, hipertensiune arterială, aterioscleroză și osteoporoză. Există dovezi care arată că este implicat și în apariția anumitor boli neurologice (autism șiADHD ).
Aportul de magneziu a scăzut foarte mult în ultimii ani, pe de o parte pentru că a crescut consumul de alimente procesate (sărace în magneziu), iar pe de altă parte a crescut consumul de zahăr, care crește excreția (eliminarea) de magneziu. Alimentele bogate în magneziu (ex. legumele cu frunze verde închis, fasolea, migdalele) lipsesc, de cele mai multe ori, din alimentația copiilor cu un apetit ”pretențios”. Și absorbția magneziului poate fi deficitară, în cazul celor care prezintă și sindrom de intestin iritabil (afecțiune ce poate trece neobservată, în timp ce sunt tratate alte boli nutriționale mai evidente).
Mai multe studii (chiar unele destul de vechi) au descoperit: copiii cu autism sau ADHD au deficit de magneziu, iar suplimentarea poate îmbunătăți simptome precum hiperactivitatea, neliniștea, agitația, balansarea corpului, concentrarea slabă și sensibilitatea la zgomot.
O problemă pe care o atrage după sine deficitul de magneziu și care ar putea fi o explicație de ce copiii cu autism sunt mai sensibili la intoxicația cu metale grele sau alte daune, este reprezentată de stresul oxidativ. Magneziul ajută la sinteza glutationului, principalul antioxidant al organismului. În caz de deficit de magneziu, nu se produce suficient glutation, producându-se un dezechilibru între radicalii liberi (celulele instabile, dăunătoare) și celulele antioxidante, care ”luptă” împotriva acestora.
SURSE:
- Spanac: 87 mg/100 grame;
- Semințe de dovleac: 550 mg/100 grame;
- Ton: 64 mg/100 grame;
- Orez brun: 44 mg/100 grame;
- Migdale: 270 mg/100 grame;
- Ciocolată neagră (85% cacao): 228 mg/100 grame;
- Avocado: 29 mg/100 grame;
NECESAR:
0-6 luni = 30 mg
7-12 luni = 75 mg
1-3 ani = 80 mg
4-8 ani = 100 mg
9-13 ani = 240 mg
bărbați >14 ani = 360-400 mg
femei 14-19 ani = 360 mg
femei >19 ani = 310 mg
femei vârstnice = 320 mg
bărbați vârstnici = 400 mg
sarcină = 350 mg
lactație = 310 mg
DE REȚINUT
- Magneziul trebuie să fie prezent în dieta oricărui individ, nu numai a celor cu autism sau ADHD.
- Pentru unele persoane, chiar și în condițiile unui aport suficient, poate apărea deficitul, din cauza absorbției deficitare (scăzute) ca urmare a existenței ”intestinului permeabil” (apariția unor ”spații” între celulele mucoasei instinale din cauza inflamației – situație întânită în cazul copiilor cu autism). De aceea, pentru a asigura buna absorbție, trebuie ”corectată” această permeabilitate crescută de la nivel intestinal (cauze posibile – antibiotice, carbohidrați rafinați/zahăr; tratament – consumul crescut de alimente ce conțin probiotice, suplimentarea cu probiotice, evitarea cauzelor). Există o legătură strânsă între intestin și creier!
Referințe
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507249/
integrative-medicine.ca/the-importance-of-magnesium-in-autism-adhd/
www.naturomedica.com/blog/articles/articles/the-benefits-of-magnesium-for-adhd-anxiety-and-autism