Ai un copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist (autism)?

Publicat Din categoria Afectiuni Neurologice

Cȃteva artificii legate de nutriție, care ar putea ajuta:

  • Gătiți un singur fel de mȃncare pentru ȋntreaga familie! În felul acesta reduceți stresul.
  • Încearcați să mȃncați fiecare masă alături de copil (mesele să fie cu toată familia):  ȋn felul acesta copilul cu autism este integrat, deprinde obiceiurile și așteptările aferente momentului de servit masa. De asemenea, observȃndu-i pe ceilalți membri ai familiei mȃncȃnd, se poate stȃrni curiozitatea și interesul copilului.
  • Oferiți-i copilului cel puțin un aliment preferat/ cu care este obișnuit la fiecare masă. De obicei, alimentele noi sau modalități noi de prezentare a unui aliment, ar trebui să fie rezervate acelui moment al zilei cȃnd copilul este calm și atent. Se recomnadă acest lucru să se facă de obicei dimineața. NU ȋncercați să îi dați un aliment nou seara, nu îl va accepta.
  • Oferiț-i porții foarte mici, mai ales dintr-un aliment care nu i-a fost ȋncă ”prezentat” copilului. Eventual, prima dată, cantitatea din respectivul aliment trebuie să fie foarte mică, mai mică decȃt dimensiunea unei bomboane, ȋn așa fel ȋncȃt copilului să i se pară un joc consumarea acestuia.
  • Serviți-i copilului un pahar, care, aparent, este doar cu lapte, dar care are conține un aport  caloric crescut – ȋn primul rȃnd laptele folosit să fie integral+ ou, pastă de nuci (dacă nu are intoleranțe sau alergii), pudre speciale(se găsesc pe piața mai multe variante, trebuie doar puțină ATENȚIE LA ETICHETĂ!).
  • Lucrați la felul cum percepe alimentele: adică fiți foarte atent la forma ȋn care sunt servite (culoare, formă, textură, temperatură) și faceți o pauză de cȃteva zile ȋnainte să-i dați copilului ȋn același mod alimentul. În general, copiii cu autism dezvoltă o fixație pentru ceva anume și ar trebui măcar să ȋncercați să nu ȋncurajați acest lucru.

Referințe

https://dietitianconnection.com/patient-resources/autism-spectrum-disorder-asd

(articol scris de Dr. Catalina NECHIFOR -Specialist Nutriție Clinică &Dietetică)

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician