Ce se întâmplă cu preferințele lor alimentare?
Legătura dintre alimentația selectivă și autism la copii este bine stabilită în literatura de specialitate. Copiii cu tulburări de spectru autist au o probabilitate mai mare de a avea o dietă restrânsă, refuzând mai multe alimente și consumând un repertoriu alimentar mai limitat decât ceilalți copii.
Deși se știe că dificultățile de alimentație sunt comune la copiii cu autism, există o lipsă de cercetări pentru a stabili dacă aceste comportamente persistă sau se schimbă la vârsta adultă. Mulți adulți cu autism gravitează către (sau evită) alimente care au o anumită culoare sau textură sau pot mânca aceleași alimente, zi de zi, timp de luni sau chiar ani. Aceste preferințe nu sunt indicii ale alergiilor alimentare, mai ales dacă nu există simptome de disconfort. Adulții cu autism nu trebuie neapărat să mănânce o mare varietate de alimente la fiecare masă pentru a-și satisface nevoile nutriționale. Pentru persoanele care îngrijesc adulții cu autism, este important să susțină alegerile alimentare în măsura în care este posibil și practic dacă aceștia sunt sănătoși și au o dietă echilibrată în mod rezonabil.
Anumite trăsături asociate cu autismul, cum ar fi rigiditatea cognitivă și sensibilitatea senzorială, ar putea continua să influențeze comportamentele alimentare ale adulților cu autism. Aceste trăsături sunt de obicei experimentate ca diferențe care pot fi adaptate și gestionate, mai degrabă decât probleme specifice. Aceste trăsături pot contribui potențial la dificultăți precum alimentația dezordonată și creșterea în greutate, iar implicațiile acestora ar trebui explorate de cercetările viitoare. Cu toate acestea, există comparativ mai puține cercetări privind dacă aceste comportamente alimentare asociate cu autismul se extind până la vârsta adultă.
Adolescenții și adulții cu autism sunt mai predispuși să fie reticenți în a încerca alimente noi și să prezinte mai multe sensibilități alimentare în comparație cu colegii lor neurotipici. Intervențiile sau sprijinul dezvoltat pentru a sprijini persoanele cu autism în ceea ce privește alimentația vizează în primul rând copiii mici și părinții lor și ar putea să nu fie adecvate pentru adulții cu autism. Acest lucru este deosebit de important deoarece experiențele alimentare ale adulților cu autism sunt probabil diferite de cele ale copiilor: de exemplu, este mai probabil ca adulții să fie așteptați să aleagă și să își pregătească singuri mâncarea. Acest lucru ar face ca probleme precum refuzul alimentelor furnizate de alte persoane să fie mai puțin relevante, dar ar putea cauza alte dificultăți, cum ar fi în jurul abilităților de funcționare executivă necesare pentru a planifica, cumpăra și găti mesele (adulții cu autism pot avea un risc mai mare de a fi supraponderali )
Selectivitatea alimentară lăsată netratată în copilărie, poate continua până la vârsta adultă, ducând la deficite sociale și nutriționale. Deși au fost identificate tratamente eficiente pentru copiii mici și populația de vârstă școlară, este posibil ca aceste tratamente să nu fie fezabile la adulți.
Majoritatea cercetărilor privind tratarea selectivității alimentare manifestate de persoanele cu TSA s-au concentrat pe copiii din prima copilărie și pe copiii de vârstă școlară, dar adulții cu TSA continuă adesea să manifeste selectivitate alimentară.
Referințe
https://adult-autism.health.harvard.edu/resources/dietary-concerns