Pe măsură ce boala Alzheimer progresează, abilitățile unei persoane cu demență se vor schimba. Cu creativitate, flexibilitate și rezolvare de probleme, îți vei putea adapta rutina zilnică pentru a sprijini aceste schimbări. Includeți persoana care trăiește cu demență în activități care vă plac, de exemplu, să faceți o plimbare zilnică.
Nutriția corectă este importantă pentru a menține corpul puternic și sănătos. Pentru o persoană cu Alzheimer sau demență, alimentația deficitară poate crește simptomele comportamentale și poate provoca pierderea în greutate. Oricum o persoană cu demență riscă să piardă în greutate, deoare are numeroase motive pentru care nu mănâncă, chiar dacă îi este foame. Respectarea preferințelor alimentare ale unei persoane cu demență o va ajuta să mănânce și să bea bine.
Sfaturile de bază de nutriție de mai jos pot ajuta la îmbunătățirea sănătății persoanei cu demență și a sănătății dumneavoastră ca îngrijitor.
- Oferiți o dietă echilibrată cu o varietate de alimente: legume, fructe, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și alimente slabe proteice.
- Limitați alimentele cu grăsimi saturate și colesterol ridicat: într-adevăr unele grăsimi sunt esențiale pentru sănătate, dar nu toate grăsimile sunt egale. E bine să limitați consumul grăsimilor dăunătoare pentru sănătate: unt, untură, slănină, bucăți grase de carne, lactate foarte grase.
- Reduceți zaharurile rafinate: adesea se găses în alimentele procesate (zaharurile rafinate conțin calorii, dar le lipsesc vitaminele, mineralele și fibrele). ATENȚIE În stadiile avansate ale bolii Alzheimer, când apare pierderea poftei de mâncare, adăugarea de zahăr în alimente poate încuraja consumul!
- Limitați alimentele cu conținut ridicat de sodiu și folosiți mai puțină sare: ca alternativă, utilizați condimente sau ierburi pentru a asezona mâncarea.
- Hidratarea poate fi, de asemenea, o problemă. Încurajați consumul de lichide oferind căni mici de apă sau alte lichide pe parcursul zilei sau alimente cu conținut ridicat de apă, cum ar fi fructe, supe, milkshake-uri și smoothie-uri.
Pe măsură ce boala progresează, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate pot deveni îngrijorătoare. În astfel de cazuri, medicul poate sugera suplimente între mese pentru a adăuga calorii.
Cauze posibile:
- Nu recunosc mâncarea: este posibil ca persoana respectivă să nu mai recunoască alimentele pe care le puneți în farfurie.
- Proteze dentare proaste: mâncatul poate fi dureros, dar persoana poate să nu vă poată spune acest lucru. Asigurați-vă că protezele se potrivesc și vizitați regulat medicul dentist.
- Medicamente: noile medicamente sau o modificare a dozei pot afecta apetitul. Dacă observați o schimbare, sunați la medic.
- Lipsa activității fizice: va scădea pofta de mâncare. Încurajați exercițiile simple, cum ar fi mersul la plimbare, grădinărit sau spălarea vaselor.
- Scăderea simțului mirosului și gustului: persoana cu demență s-ar putea să nu mănânce, deoarece alimentele s-ar putea să nu miroase sau să nu aibă un gust la fel de bine ca acum ceva timp.
Ce poate ajuta la încurajarea apetitului?
- Cunoașterea persoanei va ajuta, deoarece fiecare are propriile nevoi, rutine, placeri și antipatii.
- Faceți mâncarea să arate și să miroase atrăgător. Utilizați diferite gusturi, culori și mirosuri. Aroma gătitului – de exemplu pâinea proaspătă coaptă – poate stimula apetitul cuiva.
- Încercați să nu supraîncărcați farfuria cu prea multă mâncare – porțiile mici și obișnuite funcționează adesea cel mai bine. Luați în considerare să serviți jumătate de porție pentru a împiedica alimentele fierbinți să se răcească și să-și piardă atractivitatea.
- Oferiți-i ceea ce îi place. Cu toate acestea, amintiți-vă că preferințele alimentare ale unei persoane se pot schimba pe măsură ce demența progresează.
- Nu opriți pe cineva să mănânce desert dacă nu și-a mâncat mâncarea. Ei pot prefera gustul desertului.
- Încercați diferite tipuri de alimente și băuturi cu temperaturi și texturi diferite.
- Nu presupuneți că persoana a terminat pentru că a încetat să mănânce.
- Dacă persoana este agitată sau stresată, nu puneți presiune asupra ei. Așteptați până când sunt calmi și mai puțin anxioși înainte de a oferi mâncare și băutură.
- Utilizați mâncatul și băutul ca o oportunitate de activitate și stimulare socială. Poate fi o oportunitate de a vorbi despre alimentele din copilărie, iar acest lucru le-ar putea ajuta să le încurajeze apetitul. De asemenea, ar putea ajuta la pregătirea mâncării.
- Dacă persoana nu dorește să mănânce la ore stabilite sau la o masă, pune la dispoziție gustări.
- Căutați oportunități de a încuraja persoana să mănânce. De exemplu, dacă sunt treji o mare parte a nopții, gustările pe timp de noapte pot fi o idee bună.
- Dacă persoana refuză mâncarea, încercați din nou puțin mai târziu. Amintiți-vă că aceste reacții nu sunt o încercare deliberată de a fi „dificile” sau un atac personal.
- Dacă ei continuă să refuze mâncarea și sunteți îngrijorat de efectul acestui lucru asupra sănătății lor, discutați cuun profesionist în domeniul medical.
Referințe