Cum să te pregătești nutrițional înainte de radioterapie sau chimioterapie?

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Tratamentele oncologice, precum radioterapia sau chimioterapia, pot fi solicitante pentru corp. O alimentație corectă vă poate ajuta să vă simțiți mai puternic, să vă întăriți imunitatea și să faceți față mai bine efectelor secundare. Iată ce trebuie să știți despre alimentele pe care ați putea să le consumați și cum să vă organizați dieta înainte de a începe tratamentul.

1. O dietă echilibrată este cheia succesului

Înainte de tratament, corpul vostru are nevoie de energie, proteine, vitamine și minerale pentru a funcționa la capacitate maximă. Alegeți alimente din toate grupele alimentare pentru a vă asigura nutrienții necesari-iată câteva exemple:

  • Fructe și legume proaspete: Consumați cu atenție deoarece acestea pot fermenta și pot crea disconfort în momentul în care faceți tratament cu radioterapie. Este indicat să le consumați preparate termic și în special după efectuarea ședinței de radioterapie. Dacă urmați tratament chimioterapeutic este indicat sa consumati 1-2 fructe pe zi, foarte bine spălate.

!!! De regulă citricele precum portocalele,lămâile ,grepfruitul ,kiwi, pomelo, rodia, mandarinele, etc sunt contraindicate atunci când urmați tratamentul radioterapeutic.

!!! Din categoria legumelor: mazărea, fasolea,lintea,năutul, varză,conopida, gulia,ridichea sunt contraindicate atunci când urmați tratament radioterapeutic. Ele pot provoca gaze și balonări care îngreunează buna desfășurare a tratamentului radioterapeutic.

!!! Murăturile sunt de asemena contraindicate din aceleași motive menționate mai sus.

  • Proteine de calitate: Proteinele sunt esențiale pentru regenerarea țesuturilor și susținerea sistemului imunitar. Surse bune: Carne slabă (pui, curcan, pește), ouă, lactate (iaurt grecesc, brânzeturi slabe), tofu, etc.
  • Cereale integrale: Asigură energie de lungă durată și sunt bogate în fibre, care ajută digestia. Alege: Orez brun, quinoa, pâine integrală, paste din grâu integral, ovăz.
  • Grăsimi sănătoase: Aportul de grăsimi sănătoase sprijină sănătatea celulară și furnizează energie. Include: Avocado, nuci, semințe, ulei de măsline extravirgin, pește gras (somon, macrou).

2. Hidratarea – un pas esențial

Hidratarea corectă ajută organismul să elimine toxinele și să funcționeze optim. Încearcați să beți cel puțin:

  1. 8 pahare de apă pe zi, iar dacă vă este greu, puteți adăuga lămâie sau mentă pentru gust.
  2. Ceaiuri din plante (mușețel, ghimbir pentru digestie).
  3. Supe nutritive, care oferă atât lichide, cât și nutrienți.

Evitați băuturile carbogazoase, alcoolul și cafeaua în exces, deoarece pot deshidrata corpul.

3. Creșterea aportului caloric și nutritiv

Înainte de tratament, unii se confruntă cu pierderea apetitului sau a greutății. Pentru a evita acest lucru:

  • Consumați alimentele în cantități mici și frecvente (la fiecare 2-3 ore).
  • Includeți alimente dense caloric și nutritiv, cum ar fi: iaurt, fructe și unt de migdale, supe-cremă din legume, îmbogățite cu ulei de măsline sau smântână, gstări sănătoase: nuci, semințe, biscuiți integrali cu avocado.

4. Pregătirea pentru posibilele efecte adverse

Deși nu toți pacienții experimentează efecte adverse digestive, este bine să fie pregătiți. Iată câteva recomandări:

  • Pentru greață: Alegeți alimente ușor digerabile, precum biscuiți sărați, banane, orez alb, cartofi fierți, pâine prăjită.
  • Pentru constipație: Consumați fibre (fructe proaspete, cereale integrale) și beți suficientă apă.
  • Pentru diaree: Limitați fibrele insolubile și alegeți alimente precum orez fiert, mere coapte, morcovi fierți.
  • Evitați alimentele prăjite, grase sau picante, care pot irita stomacul.

5. Suplimentele alimentare – doar cu recomandare medicală

Unori pot exista carențe nutriționale care necesită suplimente:

  • Vitamina D: Dacă nivelul este scăzut.
  • Vitamine din complexul B: Acid folic, B6 sau B12.
  • Probiotice: Pentru susținerea florei intestinale.
  • Fier: Dacă există anemie.

!!!! Totuși, este important să consulțați medicul înainte de a lua orice supliment, deoarece unele pot interacționa cu tratamentele.

6. Evitați alimentele procesate și dăunătoare

Anumite alimente pot agrava starea generală sau pot interfera cu tratamentele:

  • Evitați alimentele bogate în zahăr rafinat, băuturile carbogazoase și fast-food-ul.
  • Reduceți consumul de alimente conservate sau afumate, care conțin aditivi și sare în exces.
  • Limitați consumul de alcool, care poate slăbi imunitatea.

7. Pregătirea psihologică și dietetică

Înainte de începerea tratamentului, discutați cu un psiholog specializat în abordarea pacienților cu afecțiuni oncologice.

Discuția cu un psiholog este esențială atunci când începi tratamentul oncologic. iar suportul psihologic este benefic pentru toată perioada tratamentului și post-tratament.

Discuția cu un dietetician specializat este foarte importantă pentru a vă crea un plan alimentar personalizat. Acesta va lua în considerare:

-Greutatea și starea dumneavoastră de sănătate.

-Istoricul dumneavoastră de boală

-Posibilele probleme digestive.

-Preferințele alimentare.

Un corp bine hrănit, un tratament mai ușor

Adoptând o alimentație sănătoasă și echilibrată înainte de tratament, veți putea să vă pregătiți organismul pentru provocările ce urmează.

Mănâncați variat, hidratați-vă corespunzător și nu ezitați să cereți ajutorul unui specialist-dietetician.

Cu grijă față de Dumneavoastră și cu sprijinul echipei medicale, veți face față tratamentului mai ușor!

Bibliografie

www.aicr.com