Aportul nutrițional adecvat este important pentru menținerea nivelului de energie, a masei musculare și a unei greutăți sănătoase în timpul și după tratamentul oncologic și, la rândul său, vă poate îmbunătăți toleranța la tratament și poate reduce riscul reacțiilor adverse ale tratamentului.
Potrivit Societății Americane de Cancer, alimentația corectă în timpul tratamentului vă susține sistemul imunitar, ceea ce vă poate reduce riscul de infecție și vă poate ajuta să vă recuperați mai repede. O nutriție corectă presupune un plan alimentar care să conțină o cantitate suficientă de proteine și de calorii.
De cele mai multe ori, se constată că pacientii cu afecțiuni oncologice își reduc voit din dietă consumul de proteine dar si de calorii, abordând diete ineficiente care duc la deficiențe nutriționale. Deficiențele nutriționale contribuie adesea la accentuarea stărilor de oboseală dar mai ales la alterarea calității vieții în timpul tratamentului oncologic.
Uneori, persoanele care s-au luptat cu greutatea de mult timp încep să scadă câteva kilograme în timpul tratamentului și consideră că acest lucru nu ar fi o problemă.
Dar chiar și pierderi mici în greutate vă pot crește riscul de a experimenta reacții adverse ale tratamentului și poate chiar însemna că doza de tratament trebuie ajustată sau întreruptă.
Dacă slăbiți în timpul tratamentului, este posibil să pierdeți forța și masa musculară mai degrabă decât grăsimea stocată. Menținerea greutății și a nivelului de energie cu o nutriție adecvată vă ajută să vă asigurați rezistența pentru a rămâne activ fizic și pentru a vă continua activitățile zilnice.
Malnutriția sau deshidratarea severă pot duce la spitalizare și la întreruperea tratamentelor oncologice.
Obiectivul principal în ceea ce privește nutriția pacientului oncologic este acela de a nu pierde în greutate în timpul tratamentelor oncologice.