Gustările fac parte din modelul alimentar al multor oameni. Motivele pentru care mâncăm o gustare variază foarte mult, de la foame până la simplul fapt că ne plictisim. Unii oameni cred că gustările ar trebui evitate deoarece sunt nesănătoase sau pot contribui la creșterea în greutate. Dacă alegi cu înțelepciune și planifici din timp, gustările pot fi o parte sănătoasă a dietei tale. Gustările oferă energie pentru activitățile tale pe parcursul zilei și pot contribui cu nutrienți valoroși, cum ar fi vitamine, minerale, proteine și fibre.
Fructe proaspete
Sunt pline de vitamine și minerale care ajută organismul să funcționeze. Cele mai bune sunt fructele de sezon,vor avea un gust mai bun și vor conține mai mulți nutrienți, deoarece nu au fost procesate sau conservate. Dacă nu aveți cum să găsiți fructe proaspete, și cele congelate sunt în regulă.
Ciocolată neagră
O bucată de ciocolată neagră cu 85% conținut de ciocolată conține doar 2 grame de zahăr. Dar nu vă faceți griji – gustul este suficient de bogat și intens pentru a vă satisface pofta. Ciocolata neagră este, de asemenea, plină de substanțe chimice vegetale numite flavanoli, care pot ajuta la protejarea inimii.
Nu sunteți fani? Încercați să lăsați o bucată să se topească încet în gură în loc să o mestecați. S-ar putea să descoperiți că vă place mai mult gustul.
Chipsuri de mere
Compușii naturali din mere vă pot ajuta să vă protejați de bolile de inimă, diabet și unele tipuri de cancer.
Preparați-vă singuri chipsuri crocante de mere: scoateți miezul unui măr și feliați-l subțire. Întindeți-l pe o tavă de copt ușor unsă, presărați cu condimente preferate și coaceți-l timp de o oră la 225 de grade. Întoarceți-l și coaceți-l încă o oră sau până când merele se simt uscate. Puneți-l imediat pe un grătar de răcire.
Mere cu unt de nuci
Aveți poftă de mai mult decât un simplu măr?
Tăiați unul în jumătate, întindeți o lingură de unt de arahide deasupra și presărați cu scorțișoară.
Cereale cu lapte
Este o gustare excelentă în orice moment al zilei. Consumați-o cu lapte degresat sau lapte vegetal neîndulcit. Asigurați-vă doar că alegeți unul 100% din cereale integrale, cu maximum 6 grame de zahăr per porție.
Iaurt grecesc
Unele iaurturi aromate conțin mai mult zahăr adăugat decât cantitatea pe care ar trebui să o consumați într-o zi. O opțiune mai bună: amestecați scorțișoara în ¾ cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsimi. Veți avea calciu pentru sănătatea oaselor și proteine care vă vor ajuta să vă simțiți sătul mai mult timp. În plus, beneficiați și de probiotice-bacterii bune pentru sănătatea intestinală.
Smoothie făcut în casă
Majoritatea smoothie-urilor cu fructe din comerț sunt pline de zahăr și sodiu. În schimb, poți să-l prepari foarte ușor acasă: amestecă o jumătate de cană de lapte degresat sau lapte vegetal neîndulcit, o cană de fructe proaspete sau congelate și 170 ml de iaurt grecesc simplu degresat într-un blender timp de cel puțin 30 de secunde.
Curmale
Au mult zahăr natural. De aceea sunt adesea folosite ca îndulcitor în rețete. Dar aceste fructe uscate lipicioase și moi, asemănătoare caramelului, sunt, de asemenea, pline de fibre, vitamina B6 și minerale precum potasiu și mangan. Dacă aveți diabet, fiți atenți la câte consumați. 1 curmală = 1 carbohidrat.
Banana split
Pentru o gustare asemănătoare unei înghețate, curăță și feliază o banană pe lungime. Adaugă deasupra o cupă din iaurtul înghețat degresat preferat și nuci nesărate. Îți vei satisface pofta de dulce, având, în același timp, aport de proteine, probiotice și calciu. De asemenea, vei avea și potasiu și acizi grași nesaturați, care sunt buni pentru inimă.
Fulgi de ovăz
Ai nevoie de o gustare dulce care să te țină între mese? Încearcă fulgii de ovăz. Prepară o porție de fulgi de ovăz folosind lapte degresat sau vegetal. Apoi adaugă o lingură de sirop de arțar, un praf sănătos de scorțișoară sau alte condimente și ¼ cană de fructe uscate.
Struguri congelați
În zilele călduroase, când o înghețată ar putea să se topească, încearcă să mănânci struguri congelați fără sâmburi. Petrecerea timpului în congelator îi va face și mai dulci. Pur și simplu spală și usucă câțiva ciorchini, apoi pune-i în congelator timp de 1-2 ore sau până când devin crocanți ca gheața.
Cartofi dulci
Această legumă dulce naturală este plină de vitaminele A, B6 și C, împreună cu substanțe chimice vegetale care ajută la protejarea sănătății. Coaceți sau încălziți la microunde un cartof dulce și adăugați deasupra iaurt de vanilie fără grăsimi și un strop de sirop de arțar. Sau preparați chipsuri de cartofi dulci: tăiați felii subțiri un cartof și ungeți-l ușor cu ulei de măsline. Coaceți la 175 de grade timp de 15 minute până când devine crocant, apoi presărați cu scorțișoară, nucșoară și ghimbir.
Având la îndemână gustări sănătoase, oamenii vor fi împiedicați să se înfometeze prea tare, având ca singură opțiune mâncarea nesănătoasă. Chiar dacă gustările enumerate mai sus și altele sunt „sănătoase”, nu înseamnă că poți mânca o cantitate enormă din ele. Este posibil să te îngrași în continuare dacă vei consuma prea mult. Așadar, monitorizarea dimensiunii porțiilor ar trebui să devină un obicei atunci când pregătești gustări sănătoase și consumi alimente în general.
Referințe
https://www.nhs.uk/
https://www.bda.uk.com/
www.webmed.com