Riscurile nerespectarii prescriptiei de dializă

Publicat Din categoria Afectiuni Renale

Dacă sunteți un pacient dializat, atunci știți deja faptul că dializa este un tratament de supleere a funcției renale și nu asigură în totalitate funcția rinichilor.

Din păcate există încă mulți pacienți care nu au făcut această alegere de a respecta una din cerințele minimale ale unui tratament eficient de dializa și anume: sedinte de dializa de minim 4 ore, de 3 ori pe săptămână

Acest risc este mai mare în cazul pacienților cu vechime mare în dializă și cu comorbidități asociate, mai ales boală cardiovasculară și/sau diabet, și se traduce printr-un număr crescut de decese, prin șoc cardiac sau moarte subită cardiacă.

Prin urmare vă voi prezenta pe scurt principalele riscuri pe care le prezintă o dializă ineficientă:

Este bine stabilit faptul ca o dializă ineficienta (inadecvată) este un contributor important al unei durate de supravietuire reduse, respectiv riscul de mortalitate este de două ori mai mare la pacienți subdializați față de pacienții dializați de trei ori pe săptămână cite 4 ore.  

O dializă ineficientă conduce la o stare de hiperhidratare care poate produce o serie de complicatii de tipul, hipertensiune foarte greu de echilibrat chiar și cu medicamentele antihipertensive si care în timp suprasolicită inima, cu instalarea ulterioară a insuficienței cardiace stângi care accentuează riscul de deces.

Aceiași hiperhidratare poate genera apariția edemelor periferice și mai grav chiar aparitia edemului pulmonar acut, o conditie clinică ce necesită intervenție medicală în regim de urgență. 

O altă complicație care poate apărea în cazul dializei ineficiente este acumularea potasiului în sânge, condiție care se numește hiperpotasemie și care este foarte gravă datorită faptului că poate cauza tulburari de ritm cardiac de tipul extrasistolelor, tahicardie ventriculară și chiar fibrilatie ventriculară și moarte subită. 

Prin reducerea numărului de ședinte de dializă sau a duratei de 4 ore per ședință de dializă, în organism se acumulează mineralul fosfor, generând o stare de hiperfosfatemie.

Chiar daca vă mentineti o dietă hipofosforică este greu de menținut nivelul normal al fosforului în sânge. Consecința acestui dezechlibru va fi acela de a stimula secretia de parathormone (PTH), care în timp conduce la modificari ale oaselor, cu apariția de fracturi și deformari osoase dureroase.   

Îndepartarea toxinelor uremice este redusă în cazul unei dialize ineficiente prin urmare apare persistenta unor semne și simptome clinice specifice cum ar fi:   lipsa poftei de mâncare, greturi, vărsături, somnolență, incapacitate de concentrare.

Succesul terapeutic în tratamentul anemiei, al hiperfosfatemei și al consilierii nutriționale este diminuat dacă dializa este ineficientă și nu vom putea opri instalarea complicatiilor care decurg din toate acestea.

Având în vedere toate aceste considerente mai sus mentionate, sperăm că veți înțelege că respectarea prescripției medicale de a efectua dializa de 3 ori pe săptămână câte 4 ore este o prima conditie ce se cere a fi întrunită pentru a evita apariția complicatiilor, a suferinței și pentru a creste calitatea si speranta de viață.  

Surse:

  1. Nephrol Dial Transplant (2007) 22(Suppl2); ii5-ii21-EPBG Guideline on dialysis strategies;
  2. UpToDate 2017– Patient Survival and maintenance dialysis –Authors: Lionel U Mailloux, M.D. , FACP; William L. Henrich, MD, MACP;
  3. Kidney Int. 2016 Dec; 90 (6):1332-1341. doi: 10.1016/j.kint.2016.08.022. Epub 2016 Oct 22. Hemodialysis patients receiving a greater Kt dose than recommended have reduced mortality and hospitalization risk-Maduell F1, Ramos R2, Varas J2, Martin-Malo A3, Molina M4, Pérez-Garcia R5, Marcelli D6, Moreso F2, Aljama P3, Merello JI2.;

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician