Sarea roz de Himalaya – este mai bună sau nu decât sarea normală?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Având în vedere că în prezent promovăm pe platformă și subiecte generale de interes, ar fi o oportunitate ratată pentru mine să nu spun câteva cuvinte despre una dintre cele mai populare tendințe din sfera alimentației, în speță din lumea sării și a sodiului.

Sare roz de Himalaya

Gestionarea aportului de sodiu alimentar este o componentă centrală pentru a vă bucura cu succes de scăderea tensiunii arteriale și de beneficiile generale pentru sănătate. Singura problemă este că opinia publică crede despre sarea roz de Himalaya că este într-un fel semnificativ mai bună decât sarea de masă obișnuită sau că nu contează pentru aportul zilnic de sodiu.         

Din păcate, acestea sunt presupuneri eronate și oricât de mult îmi place să scot în evidență popularitatea sa aparentă, nu aș fi acordat atentie unui astfel de articol dacă nu ar constitui un subiect de interes general de mai multi ani.

Sarea roz conține în mare parte clorură de sodiu (~98%) și, ca atare, este foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional cu sarea de masă obișnuită, deși conține o gamă mult mai largă de oligominerale care contribuie la culoarea sa roz deosebită.

Din păcate, concentrația acestor nutrienți (cum ar fi potasiu, calciu și magneziu) este în esență neglijabilă, deoarece se referă la cerințele nutriționale ale oamenilor pentru acești nutrienți și nu este un argument pentru superioritatea sa față de sarea de masă.Se întâmplă totusi să fie de până la 20 de ori prețul sării de masă standard, datorită rarității sale.

Enigma sării roz de Himalaya

Chiar dacă am vrut să transform acest articol într-o dezbatere solidă cu privire la avantajele consumului de sare roz, nu există dovezi științifice convingătoare pentru a susține această perspectivă. Dincolo de aportul zilnic total de sodiu, nu există nici un motiv să cred că tipul de sare pe care îl utilizați are vreo influență asupra sănătății dumneavoastră generale.

Nu pot nega faptul că sarea roz este mult mai aspectuasă decât sarea de masă, arată mai „natural” și cu siguranță arată mult mai interesant decât sarea de masă, mai ales când vine vorba de branding puternic și ambalaj elegant. Unii oameni pot prefera și gustul, care poate fi de fapt mai intens decât cel al sarii de masă și vă permite să utilizați puțin mai puțin pentru același efect. Dar nu trebuie sa pierdeți din vedere faptul că, atunci cand vine vorba de aportul zilnic de sodiu, sarea este sare.

Rețineți că, conținutul real de sodiu al sării roz este foarte similar cu sarea de masă, dar cantitatea de sodiu per linguriță din sarea roz poate varia sau poate părea mai mică decât sarea de masă, în funcție de produsul exact și de dimensiunea cristalelor.

Acestea fiind spuse, vă rugăm să nu căutați răspunsuri la problemele reale de sănătate prin popularizarea acestui tip de sare și nu presupuneți că acest sortiment nu contează pentru aportul zilnic de sodiu.

Prea multă sare roz de Himalaya va crește foarte probabil tensiunea arterială pe termen lung, la fel cum se întampla și cu sarea de masă.

Surse:

  • https://www.businessinsider.com/pink-himalayan-salt-expensive-health-benefits-minerals-2019-6
  • https://doi.org/10.1111/j.1745-459X.2010.00317.x
  • https://time.com/4834865/himalayan-pink-salt-benefits/

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician