Activitatea fizică la supraviețuitorii de cancer

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

În ultimii ani, numărul supraviețuitorilor de cancer a crescut în fiecare an datorită progreselor în diagnosticarea și tratamentul precoce al cancerului. Supraviețuitorii de cancer prezintă o varietate de complicații fizice și psihologice din cauza cancerului și tratamentului acestuia. Exercițiul fizic este un tratament nonfarmacologic eficient pentru complicațiile apărute la supraviețuitorii cancerului. Mai mult, dovezile recente au arătat că exercițiul fizic îmbunătățește prognosticul supraviețuitorilor de cancer.

Termenul de activitate fizică descrie multe forme de mișcare, inclusiv activităţi care implică muşchii scheletici mari. Activitatea fizică nu ar trebui să fie confundată cu exercițiul cu exercițiul. Exercițiul constă în activități care sunt planificate, structurate și repetitive și care mențin sau îmbunătățesc unul sau mai multe dintre componentele aptitudinii fizice.

Cele 5 componente ale fitnessului fizic sunt: rezistență cardiovasculară, forță musculară, rezistență musculară, flexibilitate și compoziția corporală.

Este important pentru tine să fii activ fizic în general, adică să te miști mai mult și stați mai puțin. Este la fel de important să faceți exerciții regulate, inclusiv exerciții aerobice, antrenament de forță și exerciții de flexibilitate.

• Exercițiul aerobic este orice activitate care vă crește ritmul cardiac și respirația pentru o perioadă de timp. Făcând acest lucru, ajută la îmbunătățirea sistemului cardiovascular si rezistența musculară.

• Exercițiul de forță: implică mișcarea articulațiilor împotriva unor rezistențe.

• Exercițiile de flexibilitate: îmbunătățesc gama de mișcare prin întinderea mușchilor într-o manieră lent susţinută.

De câtă activitate fizică este nevoie?

Ar trebui să depuneți eforturi pentru exerciții aerobe moderate sau viguroase, în majoritatea zilelor săptămânii:

  • 150 de minute de exerciții aerobice moderate în fiecare săptămână;
  • SAU
  • 75 de minute de exerciții aerobice viguroase în fiecare săptămână;
    • SAU
  • O combinație de exerciții aerobice intense și moderate.

Dacă ați fost recent diagnosticat cu cancer sau sunteți în prezent pe durata tratamentului, încercați să faceți exerciții aerobe timp de 30 de minute la intensitate moderată, de 3 ori pe săptămână. Începeți cu sesiuni scurte(10-15 minute) într-un ritm relaxat, pentru a evita rănirea. Apoi, în timp, puteți crește frecvența, intensitatea și durata. Dacă nu aveți timp sau energie pentru sesiuni lungi, faceți doar 10 minute (10 minute de 3 ori pe zi este la fel de bine ca 30 de minute).

Exemple de activitate fizică moderată:
– plimbare în pas ușor rapid;
-dans;
-înot;
-golf;
-grădinărit.
-activitate fizică intensă:
-mers rapid;
-alergare;
-înot intens;
-baschet;
-ciclism în ritm alert.

Exercițiul fizic de forță ajută la consolidarea mușchilor slabi, la îmbunătățirea tonusului muscular, la îmbunătățirea densității osoase, pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei și la întărirea mușchilor.
SFAT : Includeți antrenament de forță cel puțin 2 zile pe săptămână. Alegeți o greutate care este suficient de grea, astfel încât să nu fiți capabil să faceți mai mult de 15 repetări.

Exercițiul de flexibilitate implică menținerea unei poziții a corpului, atunci când ”se alungește” un anumit mușchi. Ajută la menținerea mobilității depline în toate articulațiile și la evitarea rănilor în timpul exercițiilor fizice sau activității fizice.
Exemple:
• Streching (întindere);
• Yoga;
• Pilates;
• Tai chi.

SFATURI
• Programează exerciții în calendar pentru a rezerva timp în ziua respectivă.
• Găsiți-vă un partener de exerciții, care să vă ajute să respectați programul și, în același timp, să vă țină companie.
• Începeți cu o încălzire de 5 minute și încheiați cu o relaxare de 5 minute.
• Dacă urmăriți să pierdeți în greutate, va fi necesar să măriți intensitatea exercițiilor fizice și să consumați mai puține calorii.

Referințe

www.maderson.com

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician