Alimentele grase influențează formarea memoriei

Publicat Din categoria Afectiuni Neurologice

Noi cercetări sugerează câteva moduri în care alimentele grase afectează celulele din creier, o constatare care ar putea ajuta la explicarea legăturii dintre o dietă bogată în grăsimi și memoria afectată – mai ales pe măsură ce îmbătrânim.

În urma unui experiment realizat pe țesut cerebral de la șoareci îmbătrâniți, s-a demonstrat că dieta bogată în grăsimi poate determina anumite celule ale creierului să exagereze cu gestionarea semnalizării celulare într-un mod care interferează cu crearea de noi amintiri. Tot în urma unui experiment asemănător, s-a arătat că o dietă cu ingrediente foarte procesate a dus la un răspuns inflamator puternic în creier, care a fost însoțit de semne comportamentale de pierdere a memoriei – și că suplimentarea cu DHA a împiedicat aceste probleme. Acidul gras omega-3 DHA poate ajuta la protejarea creierului de efectele unei diete nesănătoase prin reducerea inflamației induse de grăsimi în celulă.

Într-un studiu, publicat recent în revista Frontiers in Cellular Neuroscience, s-a arătat care este efectul acidului palmitic (cel mai abundent acid gras saturat din alimentele bogate în grăsimi ) asupra microgliilor (”copii”- celule, care sunt modificate pentru a se diviza continuu si a răspunde numai la stimularea artificială, ceea ce înseamnă că acest comportament al lor nu se poate potrivi exact cu cel al celulelor primare de același tip). Rezultatele au arătat că acidul palmitic a determinat modificări ale expresiei genelor legate de o creștere a inflamației atât în microglii, cât și în neuroni, (deși microglia a avut o gamă mai largă de gene inflamatorii afectate). Pre-tratarea acestor celule cu o doză de DHA a avut un puternic efect protector împotriva inflamației crescute în ambele tipuri de celule.

Consumul de diete bogate în acizi grași saturați și / sau carbohidrați rafinați sunt asociate cu neuroinflamații, disfuncții cognitive și boli neurodegenerative – provoacă neuroinflamații exagerate și elemente sinaptice reduse și are ca rezultat deficite de memorie .

DHA poate ameliora impactul negativ al acidului palmitic asupra unei varietăți de funcții celulare în celulele asemănătoare microgliilor și neuronilor.

Referințe

https://neurosciencenews.com/saturated-fat-memory-aging-23981/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fncel.2023.1227241/full

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu