Beneficiile consumului de ciocolată neagră pentru sănătatea inimii

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Ciocolata este văzută în general ca un inamic pentru persoanele cu probleme de greutate și nu numai. Dar dacă ți-aș spune că există un anumit tip de ciocolată, care în cantitățile potrivite te ajută să îți menții inima sănătoasă?

Vom aprofunda în acest articol cum poate constitui ciocolata neagră, unul dintre pilonii pe care putem construi o bună sănătate cardiovasculară. S-ar putea să te surprindă să auzi, totuși, că ciocolata neagră are atât de multe beneficii utile, încât contribuie de fapt la mai mult de unul dintre acești piloni.

Înainte de a ajunge la impactul asupra sănătății inimii sau tensiunii arteriale, este mai bine să începem cu elementele de bază.

Dacă ne uitam nu mai departe de spatele unui baton de ciocolată de calitate cu minimum  70% cacao, putem discerne că 30 de grame din acest tip de ciocolată conțin 4 grame de fibre și 10% din doza zilnica(DZ) de fier. Un observator pasionat de micro și macronutrienți ar putea rapid să identifice că aceasta este de fapt exact aceeași cantitate de fier și fibre găsite într-o porție echivalentă (30 de grame) de migdale. Nu suntem aici pentru a pune în balanță dieferite alimente sau ingrediente, dar trebuie să admitem că sunt aspecte cel puțin interesante.

Ciocolata neagră conține cei trei nutrienți cheie ai dietei DASH – 30 de grame de ciocolată neagră conține între 5-15% DZ din cei trei nutrienți asociați cu scăderea tensiunii arteriale (potasiu, calciu și magneziu). Doi dintre acești nutrienți, potasiul și magneziul, tind să fie subconsumați mai peste tot unde există o alimentatie bazata preponderent pe alimente procesate și ultraprocesate.

Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți – Ciocolata neagră conține de fapt mai mulți antioxidanți, cunoscuți sub numele de flavanoizi, decât multe tipuri de alimente. Acestea includ catechina, epiacatechina și procianidinele – toate acestea au denumiri fanteziste și chiar efecte protectoare mai sofisticate asupra fiziologiei corpului.

Acești compuși sunt lăudați pentru efectele lor antiinflamatorii și antioxidante, dar sunt și bine cunoscuți pentru înclinația lor de a induce eliberarea de oxid nitric (NO) în organism. Oxidul nitric este un compus chimic care stimulează lărgirea (dilatarea) vaselor de sânge.

Mai multe studii au demonstrat că, consumul de ciocolată îmbunătățește ceea ce este cunoscut sub numele de dilatare mediată de flux (FMD), care este, în esență, un indicator al funcționalițatii optime a vaselor de sânge.

Ciocolata neagră poate deasemenea scădea tensiunea arterială – aceasta conține o cantitate semnificativa de nutrienți care scad tensiunea arterială și poate exercita efecte suplimentare de relaxare asupra vaselor de sânge, nefiind deloc surprinzător faptul că studiile au implicat consumul de ciocolată ca potențial protector împotriva riscului de boli de inimă.

O lucrare din 2010 din European Heart Journal a subliniat faptul că, consumul de ciocolată pare să scadă riscul de boala cardiovasculară, în parte prin reducerea tensiunii arteriale.O meta-analiză din 2010 din BMC Medicine a constatat, de asemenea, că ciocolata neagră este superioară placebo în ceea ce privește efectele sale de scădere a tensiunii arteriale.

Ciocolata neagră poate avea beneficii suplimentare pentru sănătate – deși vor fi necesare mai multe cercetări, consumul de ciocolată neagră a generat interes ca fiind potențial util pentru scăderea rezistenței la insulină, disfuncții erectile și încetinirea declinului cognitiv.

Nu este deloc puțin pentru un aliment care este adesea considerat “nesănătos”. O dovadă suplimentară că este important să ne luăm informațiile din mediul online din articole scrise de specialiști dieteticieni.

Surse:

  1. www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2017.00677/full
  2. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22301923/
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908554/
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908554/

De Daniel PLĂIAȘU

Nutriționist Dietetician