Care sunt factorii declanșatori ai migrenei?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

În general, există dovezi cu privire la factorii declanșatori NEalimentari:

  • Modificări hormonale (ex. cele din timpul perioadei menstruale sau din sarcină);
  • Stres;
  • Somn insuficient sau, din contra, excesiv;
  • Fumat;
  • Mirosuri puternice;
  • Expunerea la lumină puternică sau fluorescentă;
  • Schimbări ale vremii;
  • Traumatisme craniene (lovituri la cap);
  • Unele medicamente (ex. contraceptivele orale);
  • Răul de mișcare;
  • Lipsa activității fizice.etc

În ceea ce privește factorii legați de DIETĂ, care declanșează migrena, dovezile sunt contradictorii.

 Iată cȃteva exemple de alimente și aditivi alimentari care sunt nominalizați:

  • cafeina (cel mai des asociată cu cafeaua);
  • carnea care conține nitriți;
  • monoglutamatul de sodiu;
  • ȋndulcitorii artificiali de tipul zaharinei sau aspartamului;
  • brȃnza maturată (”ȋnvechită”);
  • deficitul de magneziu;
  • vinul roșu;
  • citricele;
  • ”durerea de cap” după ce mȃncăm ceva foarte rece (la stimului reci…..ex.ȋnghețată);
  • postul prelungit sau ”săritul peste mese”.

Referințe

  • www.precision nutrition.com

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician