În general, există dovezi cu privire la factorii declanșatori NEalimentari:
- Modificări hormonale (ex. cele din timpul perioadei menstruale sau din sarcină);
- Stres;
- Somn insuficient sau, din contra, excesiv;
- Fumat;
- Mirosuri puternice;
- Expunerea la lumină puternică sau fluorescentă;
- Schimbări ale vremii;
- Traumatisme craniene (lovituri la cap);
- Unele medicamente (ex. contraceptivele orale);
- Răul de mișcare;
- Lipsa activității fizice.etc
În ceea ce privește factorii legați de DIETĂ, care declanșează migrena, dovezile sunt contradictorii.
Iată cȃteva exemple de alimente și aditivi alimentari care sunt nominalizați:
- cafeina (cel mai des asociată cu cafeaua);
- carnea care conține nitriți;
- monoglutamatul de sodiu;
- ȋndulcitorii artificiali de tipul zaharinei sau aspartamului;
- brȃnza maturată (”ȋnvechită”);
- deficitul de magneziu;
- vinul roșu;
- citricele;
- ”durerea de cap” după ce mȃncăm ceva foarte rece (la stimului reci…..ex.ȋnghețată);
- postul prelungit sau ”săritul peste mese”.
Referințe
- www.precision nutrition.com