Îmbătrânirea pielii continuă să reprezinte ca una dintre cele mai răspândite preocupări dermatologice și cosmetice de pe tot globul.Maturizarea pielii este un proces complex care are loc atât din cauza factorilor extrinseci, cum ar fi radiațiile UV și poluarea mediului, cât și din cauza factorilor intrinseci, cum ar fi îmbătrânirea cronologică și predispozițiile genetice.
Este foarte probabil ca, pe măsură ce înaintați în vârstă, să experimentați unele semne de îmbătrânire a pielii, inclusiv riduri, uscăciune, decolorare, pierderea pigmentului și susceptibilitate la iritație.Acest lucru, la rândul său, îi determină pe mulți să investească o sumă semnificativă de bani în produse cosmetice și în planuri de tratament pentru a combate semnele și simptomele frustrante ale pielii îmbătrânite.
Dar ce se întâmplă dacă secretele anti-îmbătrânire pe care le cauți pot fi găsite pe rafturile magazinului tău alimentar local?
Un studiu științific recent privind sănătatea tegumentara a subliniat importanța obiceiurilor noastre alimentare, a componentelor dietetice și a nivelurilor de nutrienți pentru a încetini „ceasul biologic” al pielii.
Deși există micronutrienți pe larg discutați legați de aspectul de piele tânără, cum ar fi vitaminele C, D și E, în acest articol vreau să aprofundez și compușii bioactivi specifici găsiți în anumite alimente care au demonstrat potențialul de a inversa semnele îmbătrânirii pielii.
Licopen
Licopenul este un compus bioactiv natural din familia carotenoidelor și este responsabil pentru pigmentul roșu din anumite plante. Carotenoizii sunt esențiali pentru maturizarea pielii, deoarece se află în straturile epidermei noastre (în special stratul exterior al pielii) și s-a demonstrat că nivelurile crescute de carotenoizi din aceste straturi previn îmbătrânirea, îmbunătățesc integritatea și hidratarea pielii, reduc ridurile și pot chiar crește producerea de colagen.
O lucrare publicata în jurnalul Nutrients din 2021 privind sănătatea pielii a constatat că suplimentarea cu carotenoizi din dietă, cum ar fi licopenul, timp de șase săptămâni, a dus la o creștere a protecției împotriva daunelor solare, o reducere a celulelor care suferă arsuri solare și o creștere a pigmentului pielii, care au efecte cumulative asupra procesului de îmbătrânire a pielii.
Un studiu din jurnalul Food Chemistry din 2012 a constatat că licopenul în sine a redus eficient inflamația prin stimularea eliberării de citokine antiinflamatorii în sângele uman, inflamația fiind una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii pielii. Aceste rezultate sunt promițătoare în ceea ce privește efectelele anti-îmbătrânire ale licopenului.
Puteți obține doza zilnică de licopen adăugând produse din roșii în dieta dvs., în special roșii uscate la soare și piure de roșii, precum și roșii proaspete și conservate.
Licopenul poate fi găsit și în alte fructede culoare roșie, cum ar fi pepenele verde, guava și grepfruitul.
Este important de menționat că majoritatea cercetărilor efectuate asupra licopenului folosesc produse din tomate.
Resveratrol
Resveratrolul este un antioxidant polifenolic care apare într-o varietate de fructe diferite și este considerat în comunitatea științifică ca un compus cu potențial de „anti-îmbătrânire”.
Atunci ne uităm la polifenolii vegetali în general și la efectul lor asupra funcției pielii, cercetările arată că aceștia au un impact benefic asupra hidratării pielii, înroșirii, elasticității și chiar pot avansa regenerarea naturală a epidermei.
În plus, polifenolii, inclusiv resveratrolul, au efecte antioxidante și antiinflamatorii care previn degradarea colagenului și deteriorarea oxidativă a pielii, care sunt ambele cauze directe pentru îmbătrânirea prematură a pielii.
O analiză cuprinzătoare din jurnalul Antioxidants (2020) a remarcat că descoperirile recente au arătat efecte pozitive ale resveratrolului din struguri asupra procesului de îmbătrânire prin activitatea sa de captator de radicali liberi și agent de chelare (un compus care leagă și îndepărtează ionii de metale grele).
Cea mai frecventă și examinată sursă de resveratrol sunt strugurii, dar resveratrol găsiți și în merișoare, afine și fructe de prune. Pentru cei care îl pot consuma, există și o cantitate substanțială de resveratrol în vinul roșu care continuă să fie un subiect de curiozitate în domeniul de cercetare al polifenolilor și anti-îmbătrânirii.
Curcumină
Curcumina este un compus bioactiv izolat din rădăcina turmericului și a facut subiectul a numeroase studii în cercetare atât asupra potentialului anti-îmbătrânire, cât și asupra afecțiunilor pielii și se numără printre cele mai vândute suplimente alimentare.
Este cel mai bine cunoscut si studiat pentru capacitatea sa antiinflamatoare puternică, care este unul dintre motivele principale pentru care se crede că este benefic pentru sănătatea pielii. Pe lângă acest potențial antiinflamator, curcumina are și proprietăți puternice antioxidante și antibacteriene, ceea ce a făcut-o să fie considerată o componentă esentială pentru un regim nutrițional anti-îmbătrânire.
Într-un studiu randomizat din 2019, cercetătorii au folosit extract de turmeric la 47 de participanți sănătoși și au observat o creștere semnificativă a conținutului de apă la nivelul tegumentului facial și a producției de acid hialuronic, considerând turmericul un „agent de hidratare eficient” și sugerând în continuare potențialul curcuminei de a reduce orice uscăciune cauzată de îmbătrânirea pielii. Același studiu a observat, de asemenea, o inhibare semnificativă a markerilor de inflamație și a arsurilor solare induse de UVB, în comparație cu grupul placebo.
Deoarece curcumina se găsește în rădăcina de turmeric, cele mai comune moduri de a o consuma sunt sub formă de pudră și sub formă de capsule.
Polifenoli din ceaiul verde (GTP)
Continuând pe trenul polifenolilor, următoarea clasă de polifenoli care pot impacta fenomenul de îmbătrânire a pielii sunt compușii găsiți în ceaiul verde, cunoscuți și sub denumirea de GTP (polifenoli din ceaiul verde). Acestia se găsesc în frunzele de ceai verde și conțin patru polifenoli majori: epicatechină, epicatechină galat, epigalocatechină și epigalocatechină galat.
Un studiu promițător publicat în jurnalul Nutrients (2021) a concluzionat că polifenoli din ceaiul verde au capacitatea de a atenua simptomele îmbătrânirii pielii cauzate de radiațiile UVB.
Un alt studiu evidențiat de același publicatie la care au luat parte 40 de femei într-un studiu randomizat, la care s-a folosit extractul de polifenoli din ceai verde a constatat o creștere semnificativă a elasticității pielii în comparație cu grupul placebo.
Deși sunt necesare mai multe studii pe termen lung pentru a identifica cu adevărat efectele polifenolilor asupra îmbătrânirii pielii, cercetările actuale concluzioneaza că încorporarea ceaiului verde în dieta va avea efecte favorabile asupra procesului de anti-îmbătrânire și asupra sănătății pielii.
Pentru a afirma ceea ce este evident, puteți consuma polifenoli de ceai verde prin consumul regulat dar este de remarcat și faptul că pudra de matcha, deși mai puțin studiată, are o cantitate și mai mare de polifenoli decât ceaiul verde convențional.
Pentru a concluziona, componentele dietetice discutate par să aibă potențialul real de a întârzia îmbătrânirea pielii prin ameliorarea stresului oxidativ și reducerea inflamației și, nu in ultimul rand, menținând structura și integritatea pielii.
Surse:
- https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/203/htm
- https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.11.075
- https://doi.org/10.3390/antiox9111123
- https://doi.org/10.1002/jcp.27096
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770633/
- https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2005.31731