Carnea la grătar determină cancer?

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Vara este sezonul pentru grătar, iar anumitor persoane le plac alimentele carbonizate. Dar, acest lucru include și riscul de cancerigeni (dacă aveți un risc mare de a face cancer, acesta crește din cauza acestor expuneri).

Gătitul la temperaturi ridicate (în special, flacără deschisă) conduce la apariția a 2 categorii de carcinogeni: amine aromatice heterociclice (HCA) și hidrocarburi policiclice aromatice (HPA). Studiile au arătat că acestea produc modificări ale ADN-ului, care pot crește riscul de cancer.

  • Aminele aromatice heterociclice (HCA) se dezvoltă în carne, atunci când aminoacizii și creatina reacționează la căldura ridicată. Cu cât carnea este expusă la căldură un timp mai îndelungat, cu atât cantitatea de HCA crește.
  • Hidrocarburile policiclice aromatice (HPA) se formează când grăsimea/zeama cărnii picură în flacără, se arde și ”se atașează” din nou cărnii sau altor alimente pregătite la acel grătar. De aceea, când faci grătar ești expus la HPA din fum. De asemenea, fumul de țigară și poluarea atmosferică conțin HPA, ceea ce explică parțial legătura acestora cu diferite tipuri de cancer.

Vestea bună este, că deși HCA și HPA determină modificări în ADN, acesta are mecanisme de reparare, ce funcționează în permanență. Cu cât aceste mecanisme trebuie să facă mai puține reparații, cu atât sunt șanse mai puține de a dezvolta cancer (cu alte cuvinte: este mai ușor penntru corpul tău să repare anumite daune, dacă aportul sau expunerea sunt mai lente/rare).

Cum puteți reduce riscul de cancer atunci când faceți un grătar?

  1. Scurtați timpul de gătire la grătar:
  2. Mâncați mai multe legume: așa cum am scris mai sus, HCA se produc în urma reacției dintre proteinele musculare și căldura ridicată. Legumele la grătar sunt delicioase, nu formează HCA și sunt elemente cheie într-o dietă de protecție împotriva cancerului;
  3. Nu mâncați în exces la grătar: lasă timp corpului să metabolizeze și ”să repare” daunele produse de anumite substanțe;
  4. Folosiți carnea slabă: îndepărtând grăsimea de pe carne, se reduce riscul de apariție a HPA. De asemenea, tot cu același scop, gătiți carnea în centrul grătarului și asigurați-vă că răsturnați grătarul frecvent;
  5. Așezați carnea pe o folie cu găuri, pentru a minimiza cantitatea de grăsime, care se scurge pe sursa de căldură;

CONCLUZII

  • Riscul de cancer variază cu fiecare individ.
  • Nu consumați grătar la fiecare masă (reduceți riscul, scăzând frecvența).
  • Când gătiți la grătar, mâncați mai puțtine alimente carbonizate.

Referințe

https://www.cuimc.columbia.edu/news/do-grilled-foods-cause-cancer
https://www.aicr.org/news/five-steps-for-cancer-safe-grilling
https://www.poison.org/articles/grilling-meat-is-it-a-cancer-risk

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician