Melatonina este un neurohormon endogen, produs predominant de glanda pineală. Corpul produce mai multă melatonină când este întuneric și mai puțin când este lumină. Melatonina menține ritmul circadian (”ceasul intern”), care ajută la control somnului (când și cât putem să dormim).
Tulburările de somn sunt frecvente la copii și adolescenți cu tulburări de spectru autist și sunt, deseori, printre primele simptome identificate de părinți într-un stadiu incipient. Aceste anomalii se numără printre principalele preocupări ale părinților atunci când au un copil cu o tulburare de spectru autist, deoarce au un impact puternic asupra calității vieții pacienților, părinților, fraților – întregii familii. Tratamentul tulburărilor de somn este sistematic: după eliminarea altor tulburări specifice de somn și altor posibile comorbidități, trebuie pusă în aplicare o abordare terapeutică și globală.
Tratamentul va fi non-farmacologic în prima etapă, rezultând dintr-o combinație:
– educație parentală pentru a promova dezvoltarea somnului;
– stabilirea unor ritualuri de culcare adaptate vârstei și particularităților copilului;
– strategii comportamentale specifice.
În ceea ce privește aceste terapii comportamentale, 94% din copiii cu o dezvoltare normală/tipică prezintă îmbunătățiri, în timp ce, doar 25% dintre copiii cu autism prezintă o îmbunătățire a somnului. Ceea ce însemnă că, în cazul acestora, terapia cu melatonină ocupă un loc special și important în gestionarea medicamentelor pentru tulburările de somn ale copiilor cu tulburări de spectru autist.
Mulți copii cu autism au probleme cu somnul, în special probleme în a adormi și a nu dormi suficient. Melatonina are un nivel redus la copiii cu tulburări de spectru autist. Rezultatele suplimentării cu melatonină în astfel de cazuri, a fost cercetată încă din 1990. Cercetările au arătat că familiile și-au îmbunătățit calitatea vieții, atunci când copiii dorm mai bine. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a analiza efectele pe termen lung, beneficiile și riscurile diferitelor tipuri de melatonină.
Melatonina este folosită pentru a ajuta copiii cu autism, care au probleme cu somnul, să adoarmă mai repede, să doarmă mai mult și să se trezească de mai puține ori în timpul nopții. De asemenea, ar putea ajuta la îmbunătățirea comportamentului din timpul zilei a unor copii cu autism.
DE REȚINUT
- Suplimentele cu melatonină îi ajută pe unii copii cu autism să adoarmă mai repede;
- Melatonina cu eliberare prelungită îi poate ajuta pe copii să doarmă mai mult și/sau să se trezească de mai puține ori pe parcursul nopții;
- Melatonina în anumite forme este sigură și utilă pe termen lung.
Referințe
https://raisingchildren.net.au/autism/therapies-guide/melatonin