Consider că alimentele ar trebui să reprezinte principala sursă de macronutrienți (proteine, lipide, carbohidrați) și micronutrienți (vitamine și minerale).
Dacă toate substanțele nutritive pot fi obținute din alimente, apare întrebarea:
de ce să avem nevoie de suplimente?
Există anumite motive pentru care suplimentele ar trebui luate în cosiderare, chiar dacă, abordarea ideală presupune obținerea substanțelor nutritive dintr-o dietă echilibrată:
- Lacunele nutriționale: apar, deoarece, oamenii sunt ocupați, iar o dietă echilibrată reprezintă, pentru unii, doar un mit. Câte persoane nu sunt, care nu au timp să gătească o masă de la zero?!
- Vitaminele și mineralele sunt perisabile și se pierd ușor: în unele cazuri, fructele și legumele este posibil să fi zburat sute/mii de km și să fi stat o perioadă îndelungată în depozit. SFAT: consumați fructe și legume de sezon (ex. în luna iunie, trebuie să consumi căpșune, cireșe și, nu neapărat portocale sau mandarine);
- Epuizarea nutrienților: conținutul în nutrienți al alimentelor depinde de solul în care au fost cultivate.
- Prin gătit sunt ”distruse” anumite vitamine și minerale: ex: vitamina C (care se distruge cel mai ușor) este ”distrusă” după 10 minute de gătit (distrugerea ei începe de la 85-90 °C, adică, chiar înainte să înceapă să fiarbă apa). SFAT: opăriți legumele
- alimente organice: au mai mulți nutrienți și mai puține substanțe chimice și pesticide, care pot afecta în special persoanele cu alergii și imunitate scăzută;
!!! Așa cum scrie și pe prospectul fiecărui supliment alimentar, trebuie luat în combinație cu o dietă echilibrată și nu înlocuind-o!!! Concentrați-vă pe hrănirea corpului cu alimente întregi, bogate în nutrienți și folosiți suplimentele (așa cum spune și numele) ca un sistem suplimentar de sprijin.
Cum alegem un supliment?
- Evitați forma anorganică a mineralelor (oxizi, sulfați, cloruri, carbonați) ex: – oxidul de magneziu este absorbit într-un procent foarte mic, în timp ce citratul de magneziu se absoarbe în proporție mare;
- Este importantă cantitatea de vitamine sau minerale din supliment: Ex: – avem nevoie de 15 mg de zinc/ zi pentru a ne asigura un sistem imunitar bun. Dacă suplimentul oferă doar 2 mg de zinc, sistemul imunitar nu va fi într-o ”formă bună” și s-ar putea să răciți mai ușor;
Câteva sfaturi privind siguranța în utilizarea suplimentelor:
- mai puțin de 3 g de Omega sunt sigure în cazul persoanelor care iau anticoagulante;
- ginko biloba nu trebuie luată dacă o persoană ia warfarină, aspirină și vitamina E;
- ginsengul nu trebuie luat de persoanele cu migrene sau hipertensiune arterială;
- afinele/merișoarele uscate nu sunt potrivite pe cei care iau anticoagulante pe bază de warfarină;
- dacă luați suplimente cu fier, alimentele care conțin calciu trebuie evitate cu 2 ore înainte și 2 ore după administrarea suplimentului;
Referințe
https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/supplements-101-to-take-or-not-to-take-them