Luăm sau nu luăm suplimente alimentare?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Consider că alimentele ar trebui să reprezinte principala sursă de macronutrienți (proteine, lipide, carbohidrați) și micronutrienți (vitamine și minerale).

Dacă toate substanțele nutritive pot fi obținute din alimente, apare întrebarea:

de ce să avem nevoie de suplimente?

Există anumite motive pentru care suplimentele ar trebui luate în cosiderare, chiar dacă, abordarea ideală presupune obținerea substanțelor nutritive dintr-o dietă echilibrată:

  • Lacunele nutriționale: apar, deoarece, oamenii sunt ocupați, iar o dietă echilibrată reprezintă, pentru unii, doar un mit. Câte persoane nu sunt, care nu au timp să gătească o masă de la zero?!
  • Vitaminele și mineralele sunt perisabile și se pierd ușor: în unele cazuri, fructele și legumele este posibil să fi zburat sute/mii de km și să fi stat o perioadă îndelungată în depozit. SFAT: consumați fructe și legume de sezon (ex. în luna iunie, trebuie să consumi căpșune, cireșe și, nu neapărat portocale sau mandarine);
  • Epuizarea nutrienților: conținutul în nutrienți al alimentelor depinde de solul în care au fost cultivate.
  • Prin gătit sunt ”distruse” anumite vitamine și minerale: ex: vitamina C (care se distruge cel mai ușor) este ”distrusă” după 10 minute de gătit (distrugerea ei începe de la 85-90 °C, adică, chiar înainte să înceapă să fiarbă apa). SFAT: opăriți legumele
  • alimente organice: au mai mulți nutrienți și mai puține substanțe chimice și pesticide, care pot afecta în special persoanele cu alergii și imunitate scăzută;

!!! Așa cum scrie și pe prospectul fiecărui supliment alimentar, trebuie luat în combinație cu o dietă echilibrată și nu înlocuind-o!!! Concentrați-vă pe hrănirea corpului cu alimente întregi, bogate în nutrienți și folosiți suplimentele (așa cum spune și numele) ca un sistem suplimentar de sprijin.

Cum alegem un supliment?

  • Evitați forma anorganică a mineralelor (oxizi, sulfați, cloruri, carbonați) ex: – oxidul de magneziu este absorbit într-un procent foarte mic, în timp ce citratul de magneziu se absoarbe în proporție mare;
  • Este importantă cantitatea de vitamine sau minerale din supliment: Ex: – avem nevoie de 15 mg de zinc/ zi pentru a ne asigura un sistem imunitar bun. Dacă suplimentul oferă doar 2 mg de zinc, sistemul imunitar nu va fi într-o ”formă bună” și s-ar putea să răciți mai ușor;

Câteva sfaturi privind siguranța în utilizarea suplimentelor:

  • mai puțin de 3 g de Omega sunt sigure în cazul persoanelor care iau anticoagulante;
  • ginko biloba nu trebuie luată dacă o persoană ia warfarină, aspirină și vitamina E;
  • ginsengul nu trebuie luat de persoanele cu migrene sau hipertensiune arterială;
  • afinele/merișoarele uscate nu sunt potrivite pe cei care iau anticoagulante pe bază de warfarină;
  • dacă luați suplimente cu fier, alimentele care conțin calciu trebuie evitate cu 2 ore înainte și 2 ore după administrarea suplimentului;

Referințe

https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/supplements-101-to-take-or-not-to-take-them

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu